joi , 7 decembrie 2023

A.G. Weinberger: „Profilul cultural român e diluat şi dezorganizat”

AG Weinberger

Când BB King te roagă să semnezi discul propriu, pe care tocmai i-l oferi, e o dovadă că talentul tău a fost recunoscut şi apreciat. În România nu se poate vorbi despre blues, jazz sau rock fără A.G. Weinberger. Muzica sa face parte din stilul muzical adoptat de Eric Clapton, BB King, Van Morrison, Leon Russell sau Zucchero, iar atitudinea cât şi gândirea despre viaţă, a ceea ce se numeşte blues, îi conferă lui Weinberger statutul de „punct de pornire” al acestei mişcări muzicale în România. O prezenţă unică în peisajul muzicii din România, A.G. Weinberger a dovedit că dorinţa de a promova blues-ul în peisajul românesc reprezintă un efort constant, care nu pare să-l obosească.

Pe cine admiraţi, în mod special, dintre toate emblemele istorice ale culturii române?

Pe Brâncuşi… pentru curajul şi tenacitatea cu care a plecat şi pentru înţelepciunea cu care a recunoscut că trebuie să plece ca să aibă acces la Porţile Universului.

Dar din cultura mondială?

Lista e lungă… de la Cain până la Bartok şi de la Pitagora până la Osho, de la Hugues De Payens până la Ludwig Wittgenstein şi de la Simon Bar Kokhba până la Les Paul. Toţi cei înşiraţi aici reprezintă câte o cărămidă din edificiul meu, pe care trebuie să-l duc spre desăvârşire în deplinătatea virtuţii ei, astfel pavazând drumul celor care vin din urmă. Pay it forward!

Din punctul dvs de vedere, sunt românii patrioţi?

Nu… Dar există excepţii răzleţe ici-colo care întăresc regula…

Dacă ar fi să facem o paralelă între România şi alte ţări, care e profilul cultural al României, din punctul dvs. de vedere?

Diluat şi dezorganizat.

Cum credeţi că va evolua cultura în România, în următorii ani, ţinând cont de contextul social, economic, politic şi educaţional de astăzi?

În direcţia care este evidentă deja acum… spre dizolvare şi dispariţie.

Profesional vorbind, care a fost prima dvs. iubire?

Un Fender Telecaster ’59 roşu… Am avut-o în 1983, pentru câteva luni s-o încerc, dar nu am reuşit să strâng banii s-o şi cumpăr pe atunci…

Cum aţi descoperit pasiunea pentru muzică?

După ce am ieşit dintr-o comă de patru zile indusă de meningită, când aveam 10 ani… De atunci ştiam exact ce vreau să devin.

Fiecare amintire a unei meserii făcute cu pasiune este, cu siguranţă, importantă. Însă, dintre toate una, mai mereu, se evidenţiază mai mult. Care ar fi aceasta, în cazul dvs.?

Când BB King m-a rugat să semnez discul pe care i l-am oferit. Asta s-a întâmplat în culisele de la House Of Blues din Las Vegas.

Când aţi simţit că sunteţi cel mai mândru de dvs., de-a lungul profesiei?

Când se termină bisul şi nu mă mai lasă să plec de pe scenă. Este o emoţie copleşitoare, dar şi vulnerabilă… Mândria făloasă probabil se instalează cu vreo oră după concert, probabil undeva la un restaurant sau în camera de hotel.

Care sunt cele mai valoroase lucruri pentru dvs., ca individ?

Şansa demnităţii şi demnitatea şansei.

De ce aţi ales să vă alăturaţi campaniei „Români pentru o lume”?

Pe lângă faptul că sunt un mare admirator al lui Sergiu Celibidache, am găsit în intenţiile Fundaţiei acel „verb” special care ne poate conduce la un firesc al demnităţii noastre. Iar tenacitatea şi devotamentul echipei este un garant pentru acest deziderat atât de mult râvnit şi dorit.

Ce sfaturi aveţi pentru cei care doresc să vă calce pe urme?

Să nu se lase păcăliţi şi să nu îşi bată joc de crezul în idealurile lor… Să-şi asume întocmai visele, în orice condiţii şi circumstanţe.

Care consideraţi că vor fi criteriile care îi vor diferenţia, dintre cei înscrişi, pe cei care vor trece de preselecţii şi vor ajunge în finala concursului din etapa a treia a campaniei?

Sper ca cei ce se pot identifica drept surse de demnitate să aibă loc la linia de start în finala concursului. În primul rând pentru condiţia umană în general, iar abia după aceasta naţiunii din care fac parte în particular – şi care prin opera lor ating o dimensiune globală.

În ultimii ani, cu precădere în România, educaţia pare să aibă un rol secundar în formarea unui individ. Pe cine găsiţi dvs. răspunzător pentru acest fapt?

Mentalitatea generală ticăloşită şi blazarea indolentă a asumării deciziilor la toate nivelurile. Inclusiv la cele domestice şi personale…

Ce soluţii vedeti pentru combaterea acestei situaţii?O reconstruire completă de la zero într-un mediu secular garantat.

Campanie pentru români care inspiră generațiile viitoare în a-și urma visul

Impreuna_cu_BB_King_in_Las_Vegas_la_House_Of_Blues_-_2003. jpgA.G. Weinberger este considerat la ora actuală singurul reper şi autoritate în domeniul muzical pe care îl reprezintă. Supranumit Mr. Blues al României, artistul „crossover” de talie internaţională i-a atras atenţia şi renumitului BB King, care l-a definit ca fiind „un chitarist foarte bun şi dinamic.” Fiind una dintre vocile campaniei „Români pentru o lume”, iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache, A.G. Weinberger trezeşte speranța, motivează și inspiră generațiile viitoare în a-și urma visul.

Pentru astfel de români ca A.G. Weinberger a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache. „Români pentru o lume” reprezintă un omagiu adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro  şi pe pagina de Facebook) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc. În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *