vineri , 3 februarie 2023

A șasea Conferinţă internaţională UNIFERO a avut loc la Viena

unifero

Cele trei zile româneşti de la Viena au debutat,pe 10 mai 2013, cu deschiderea lucrărilor celei de a șasea Conferinţe a Uniunii Internaţionale a Femeilor Române,  UNIFERO, desfăşurată la Ambasada României  în Austria.

Conferinţa, dedicată anului 2013, an european al cetăţenilor şi drepturilor lor, şi-a desfăşurat activităţile în perioada 9-12 mai, la Viena sub tema: „Femeile Române, Cetăţeni Globali, Ambasadori ai Vieţii şi Păcii Tuturor”- pentru Şanse Egale prin Educaţie într-o Europă Unită.

Cu această ocazie, Ambasada României din Viena şi-a deschis porţile românilor veniţi atât din Austria, Anglia, Franţa, Germania, Italia şi SUA, cât şi acelora care s-au deplasat din diferite colţuri ale României (Bucureşti, Drobeta-Turnu Severin, Galaţi, Botoşani, Dorohoi, Piatra Neamţ, Vatra Dornei, Reghin, Timişoara).

În deschiderea evenimentului, ambasadorul Silvia Davidoiu, şeful misiunii diplomatice, a susţinut un discurs de bun venit şi de apreciere a activităţii organizaţiilor româneşti. A fost citit şi salutul  ambasadorului român la Praga, Daniela Gitman. Prezentarea participanţilor – personalităţi din elita feminină a culturii romaneşti din România cât şi a Diasporei din străinătate a fost făcută într-un stil spumos şi lejer de Smaranda Livescu, fondatoarea UNIFERO.

Un moment emoţionant a fost creat de micuţa Ioana Barbuliceanu, sosită la Viena tocmai din Costineşti, pentru a transmite mesajul de salut al copiilor români. Ea a cântat prima strofă a Imnului Naţional al României, emoția fiind vizibilă în ochii celor prezenţi care i s-au alăturat, în picioare. A urmat apoi imnul Austriac.

Au rostit cuvinte de salut prof. Paraschiva Abutnăriței, (Secretar General II, Preşedinte organizaţia „Arboroasa”),Vatra Dornei, dr. Iordan Gogleaza, Centrul Cultural Koln, ing. Carmen Chiorean, societatea de instrumente muzicale „Hora” din Reghin, şi s-au transmis mesaje din partea primăriilor şi a organizaţiilor din Iaşi, Vatra Dornei şi Piatra Neamţ şi Alpharetta (SUA), reprezentantele filialelor UNIFERO, Sisila Duldurescu (Franţa) care a rememorat importanța zilei de 10 mai în istoria României,  avocat Maria Siha (Membru în Biroul Director al UNIFERO), Silvia Dumitrache, preşedinte organizaţia ADRI, Milano, Italia. Au fost prezenţi şi preşedinţi şi reprezentanţi ai altor organizaţii culturale: Sifora Sava, organizaţia „Hora din Viena, ing. Norica Godja, organizaţia „UNIREA”, Austria, poeta Gabriela Costescu , Creneluri Sighişorene, Elisabeta Iosif, Cetatea lui Bucur, Uniunea Scriitorilor, Bucureşti, Mihai Anthony, jurnalist, corespondent al ziarelor romaneşti Adevărul şi Cronica Română Viena, Ioan Godja Preşedinte al Radio TV Unirea, Wiener Neustadt, Austria, Geanina Vasnic şi Adrian Vasnic, organizaţia CREED, tânărul voluntar pentru Conferinţa Marius G. Popa,  Piatra Neamţ, România, reprezentante ale profesorilor şi educatorilor din Drobeta-Turnu Severin şi Bucureşti (Mihai Ungureanu), Călăraşi (Mariana Oprea prof. Psiholog), Dorohoi (Daniela Tomniuc), Botoşani (Minodora Topala, membru în BD UNIFERO), organizaţii de femei române şi comunităţi romaneşti din Anglia, Austria şi SUA.

Au fost primite cuvinte de apreciere şi suport din partea organizaţiilor LARG (Germania, Preşedinte Emil Mateiaș), Asociația Științifică pentru Consolidare Mediu Asociativ, „El Occidente Rumano” şi FEDRO din Spania şi, nu în ultimul rând, din Basarabia, salutul prof. Zoia Jalba din Chişinău, Basarabia.

Expoziție vernisată în aula ambasadei

De asemenea, asistența a avut posibilitatea să admire picturile din expoziţia vernisată în aula ambasadei, la care au fost expuse lucrări ale tinerilor  care au fost premiţi la concursul UNIFERO, ocupând un loc de cinste lângă acelea ale pictoriţei deja cunoscute Victorița Dutu şi ale elevului artist Daniel Iftodeanu, Botoşani. De mare atracţie a fost şi expoziţia de costume populare adusă de prof. Daniela Tomniuc din Dorohoi.

În acelaşi context, au fost ascultate cântăreţele eleve Morena Bancescu şi Ioana Barbuliceanu. Cântecul „Români pentru români”, pe versurile poetului Adrian Păunescu şi muzica lui Andrei Păunescu, a fost interpretat tot de micuţa Ioana.Au fost decernate, apoi, premii pentru concursurile de creaţie literară şi de artă plastică.

Ana Aslan, omagiată în fața participanților

Lucrările pe module ale conferinţei au continuat la A&O Wien Stadthalle, şi au fost deschise cu poemul mesaj „Încă îmi pasă” trimis de matematician Monica Scridon din Cluj, membră în BD Unifero, Preşedinte al SOROPTIMIST Internaţional, România.  Comunicatele şi dezbaterile s-au prelungit până seara târziu, ca urmare a interesului participantelor faţă de subiectele prezentate. De o ţinută aparte a fost prezentarea vieţii şi contribuţiei omului de ştiinţă Ana Aslan, adusă în fata participanţilor de  dr. Simona Fuchs din Viena.

Surpriza oferită de Preşedintele Asociaţiei „Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA”, Ioan Godja, a fost un recital de vioară susţinut de tânărul violonist Tudor Andrei, care ne reprezintă țara cu onoare la Viena.

A fost anunţat viitorul proiect UNIFERO Inc., Caravana „Viaţa este şi pentru tine” care se va desfăşura în zonele rurale ale României şi care va adresa probleme legate de sănătatea femeilor şi a famiiilor acestora.S-a stabilit că viitoarea Conferinţa UNIFERO să se desfăşoare în August 2014 la Timişoara.

Semnat de

Un comentariu

  1. ghitza pristanda

    care este scopul unor astfel de conferinte? de ce se cheltuie inutil doar pentru plimbarile unora de la diverse primarii din tara, ministere, etc? citi austrieci au fost prezenti la conferinta in afara de famila Godja, care inghite fonduri din banii publici destinati romanilor? romanii cind ajung sa munceasca in Austria sint discriminati, li se cere efectuare de munca gratis (asa cum obisnuieste Norica Godja), li se platesc salarii mult inferioare nivelului educational. Pentru care motive ambasada aduna sub umbrela ei pe unii ca Godja si Livescu?

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus