miercuri , 29 noiembrie 2023

Actorul Ion Besoiu a murit

ion besoiufoto

Actorul Ion Besoiu a murit, pe 18 ianuarie, la vârsta de 85 de ani. Celebrul artist era internat, de câteva zile, la Institutul pentru Boli Cardio-vasculare „C.C.Iliescu”, din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Vestea morții actorului a fost confirmată de UNITER.

Casa de Producție TVR anunţă o ediţie specială IN MEMORIAM Ion Besoiu, joi, 19 ianuarie 2017, la ora 20:10, pe TVR 2. „Livada de vişini”, de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Lustig, este o producţie semnată Casa de Producţie TVR și este ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat Ion Besoiu. Cu o distribuţie de excepţie, montarea creaţiei cehoviene poartă semnatura unui regizor tânăr, Alexandru Lustig.

Nume celebre ale scenei româneşti s-au întâlnit pe platourile Televiziunii Române şi au recreat atmosfera tradiţională a producţiei de teatru TV. Valeria Seciu, Ion Besoiu, Dan Aştilean, Marian Râlea, Anca Sigartău, Gelu Niţu, Ioana Anastasia Anton, Dan Rădulescu apar în distribuţia propusă de regizor.

„Mă bucur să fiu parte din distribuţia acestui spectacol minunat, alături de nişte actori formidabili şi un regizor foarte talentat, aflat la început de drum. E o rază de speranţă faptul că Televiziunea Română continuă tradiţia de a făptui spectacole de teatru. Mă leagă multe amintiri de TVR şi mă bucur că m-am întors aici”, a mărturisit Ion Besoiu, după proiecţia spectacolului.

Ion Besoiu s-a născut în 11 martie 1931, la Sibiu. A debutat în 1957. În anii ’70 a jucat în serialul  Toate pânzele sus, în regia lui  Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii  Ilarion Ciobanu  și  Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru. Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt  Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967),  Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983),  Polonius, în „Hamlet” (1985),  Oronte, în „Mizantropul” (1989),  Corifeu, în „Antigona” (1993),  Ferapont, în „Trei surori” (1995),  Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna”, „Neamul Șoimăreștilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și umbre”.

Una dintre ultimele apariţii în public a fost la proiecţia spectacolului „Livada de vişini”, care a avut loc în octombrie 2016, în sediul Televiziunii Române.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *