marți , 21 septembrie 2021

Adenomul de prostată: cum îl recunoști și care e cel mai bun tratament

adenom

Afecţiunile prostatei sunt unele dintre cele mai frecvente boli ale sexului masculin. În România, peste 30% dintre bărbaţii cu vârsta peste 60 de ani suferă de adenom de prostată – hipertrofie benignă a prostatei, iar pentru cei de 80-85 de ani, riscul apariţiei acestuia creşte până la 90%. În acelaşi timp, în cazul tinerilor, cea mai comună problemă este cea a apariţiei prostatitei, caracterizată prin inflamarea prostatei.

Prostata este glanda anexă a aparatului genital masculin ce îndeplinește funcţii vitale în organism şi simultan reprezintă cel mai vulnerabil organ al patologiei masculine.

În contextul în care până în 2015 este prevăzută o creştere continuă a numărului de pacienţi afectaţi de adenomul de prostată (până la 550.000 de cazuri), informarea în legătură cu simptomatologia şi metodele de tratament ale acestei boli este o măsură esenţială de care orice bărbat trebuie să ţină cont.

Care sunt primele semne ale adenomului de prostată?

Cauzele apariţiei adenomului de prostată nu sunt definite în mod clar, însă în cele mai multe cazuri apariţia acestuia este însoţită de dereglarea nivelului de testosteron.

Dr.Mogoreanu Vitalie„Manifestările adenomului de prostată pot coincide cu simptomele altor boli. Astfel, în funcţie de stadiul de evoluţie clinică, există trei etape definitorii: faza de tulburări premonitorii, caracterizată prin probleme moderate în timpul micţiunii, faza de stagnare vezicală fără distensie (n.r întindere, umflare), însoţită de greutate în iniţierea micţiunii şi prelungirea timpului de urinare, şi faza de stagnare vezicală cu distensie, în cazul căreia simptomele prezente sunt însoţite şi de pierderea involuntară a urinei şi instalarea insuficientei renale”, explică dr. Vitalie Mogoreanu, medic specialist urolog în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov.

Alte simptome ce semnalează adenomul de prostată sunt:

  • Senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare
  • Nocturia – urinarea frecventă în timpul nopţii
  • Stare de somnolenţă cauzată de nocturie
  • Jetul urinar este slab şi întrerupt
  • Senzaţie de durere şi usturime în timpul urinării

Evoluţia simptomelor diferă de la un pacient la altul şi de multe ori poate alterna între perioade cu manifestări intense şi perioade de ameliorare sau dispariţie temporară a simptomelor.

Ce metode de tratament sunt recomandate pentru adenomul de prostată

???????????????????????????????„Este important de ştiut că evoluţia adenomului de prostată trece prin trei stadii:  de la adenom de prostată microscopic, la adenom de prostată macroscopic, până la manifestarea clinică a acestei boli. În funcţie de fiecare fază, simptomele şi tratamentul diferă. Astfel, în primele două stadii, de cele mai multe ori se poate recomanda doar tratament medicamentos şi de supraveghere, cu rolul de a ameliora simptomatologia acestei afecţiuni. În cazul evoluţiei bolii, este nevoie de intervenţie chirurgicală. Una dintre cele mai eficiente metode atât de diagnosticare, dar şi de eliminare a ţesutului adenomului de prostată o reprezintă Electrovaporizarea bipolară cu plasmă a prostatei în mediul salin – TURis. Procedura TURis, realizată şi în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov, presupune electrovaporizarea ţesuturilor de adenom”, declară dr. Botond Nagy, medic specialist urolog în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov.

Vaporizarea cu plasmă reprezintă o opţiune de tratament chirurgical inovatoare, care elimină adenomul de prostată şi tumorile vezicale în condiţii de siguranţă, uşor şi cu randament ridicat. Endoscopul este introdus pe căile naturale, fără nicio tăietură! Recuperarea post-operatorie este deosebit de rapidă (una-două zile), iar riscul de sângerare este de asemenea mult mai mic faţă de celelalte metode endoscopice şi incomparabil faţă de metodele clasice.

Foto: hispanicallyspeakingnews.com

Semnat de

Un comentariu

  1. turis este superioară metodei holep cea mai practicata in marle spitale din strainatate sau photovaporizarii cu laser verde?

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus