vineri , 5 martie 2021

Adrian Năstase: „Nu aș fi făcut niciodată o cerere de grațiere către Băsescu”

Stanga Romaneasca

Adrian Năstase a declarat, în primul său interviu de după eliberarea din penitenciar, că nu ar fi făcut niciodată o cerere de grațiere către președintele Traian Băsescu. Invitat la Antena 3, fostul premier a mai spus că, dacă ar fi în locul lui Victor Ponta, ar coabita cu actualul șef al statului.

La emisiunea „Sinteza zilei”, realizatorul TV Mihai Gâdea l-a invitat pe Adrian Năstase să urmărească un fragment din interviul pe care fiul fostului prim-ministru l-a acordat postului Antena 3, anul trecut. În cadrul discuției înregistrate, Andrei Năstase se declara dispus să facă „absolut orice să-l aducă pe tatăl său acasă”, inclusiv o cerere de grațiere către Traian Băsescu. De partea cealaltă, Adrian Năstase a declarat: „Eu nu aș fi făcut niciodată o cerere de grațiere către Băsescu”, explicând că un astfel de gest nu ar fi reprezentat decât o umilință în plus, față de cea a condamnării „profund nedrepte” ce i s-a aplicat în dosarul „Trofeul Calității”.

„Nu perspectiva închisorii m-a afectat, ci acest gest de umilinţă”

În interviul exclusiv acordat Antenei 3, Adrian Năstase a spus că a preferat tăcerea, preț de aproape o lună, de când a ieșit din penitenciar, „pentru a face pace cu el însuși”. Fostul premier a povestit, succint, cursul evenimentelor din data de 20 iunie 2012, când i s-a pus în aplicare pedeapsa cu închisoarea, iar el a decis să se sinucidă. Cât despre cei care au contestat gestul său disperat din vara anului trecut, Năstase a declarat că urmele de pe corpul său – lăsate de glonțul tras cu revolverul pe care-l avea pregătit în buzunarul hainei – i-ar convinge că actul său nu a fost o înșelătorie, pentru a se echiva de la pedeapsă, ci că a avut intenția serioasă de sfârși cu viața. „Nu am crezut că sentinţa va fi posibilă. Nu perspectiva închisorii m-a afectat, ci acest gest de umilinţă după două decenii de muncă, eforturi, rezultate. Mi s-a părut profund nedrept. Am scris mai multe scrisori, pentru Dana, Andrei, Mihnea. Ei nu au bănuit nimic”, a spus Năstase. „Din 20 iunie, am început o nouă viață”, a adăugat fostul premier, ținând să-i mulțumească ofițerului de poliție care l-a împiedicat să se sinucidă.

Băsescu, „o vulpe care a fost împuşcată de vânător şi de pe care fug puricii”

Spre finalul emisiunii, Mihai Gâdea l-a întrebat pe Adrian Năstase dacă ar coabita cu președintele Băsescu. „E o întrebare dură”, a răspuns politicianul. „Dacă vreţi, reformulez: Dacă aţi fi în locul lui Victor Ponta, aţi coabita cu Traian Băsescu?”, a întrebat, din nou, moderatorul. „În locul lui Victor Ponta, da”, a răspuns Năstase.

El a mai spus că ar fi o mare greşeală ca preocuparea principală a liderilor USL să fie legată de Traian Băsescu. „Traian Băsescu este precum o vulpe care a fost împuşcată de vânător şi de pe care fug puricii. După părerea mea, nu are rost să te mai ocupi în mod special de Traian Băsescu. Destinul lui trist se încheie urât şi în momentul acesta noile generaţii şi cei care construiesc o formulă mai bună trec pe lângă el aşa cum trece o maşină 4×4 pe lângă un Logan care tocmai a făcut un mic accident de circulaţie, din neatenţie, lovind o altă maşină”, a mai spus fostul premier.

Una dintre cele mai emoționante declarații pe care Adrian Năstase le-a făcut la „Sinteza zilei” se leagă de mama sa, prima persoană pe care și-a dorit să o viziteze, imediat după ieșirea din penitenciar. Fostul premier a dezvăluit că, timp de nouă luni, cât s-a aflat după gratii, mama sa a preferat să rămână închisă în casă, din solidaritate cu fiul său.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus