vineri , 30 iulie 2021

Aerul pe care îl respiri

Undeva în Atlanta

Trăiesc într-unul dintre cele mai poluate orașe din Statele Unite. În anul 2000, Atlanta se afla pe locul al nouălea în topul locurilor cu cel mai murdar aer. Acum un an, și-a mai spălat imaginea, ajungând – spun oficialii în domeniu – pe locul 15. Nu contest că s-or fi luat măsuri, dar, pe de altă parte, zona metropolitană s-a extins fantastic în ultimii 15 ani, ceea ce înseamnă mai mult trafic, deci mai multă poluare.

Traficul este, de altfel, sursa numărul unu a murdăriilor din aer, mai ales în Altanta, un oraș al cărui sistem de transport public e rudimentar, așa că, dacă nu ai o mașină, pur și simplu nu poți trăi. Nu cunosc pe nimeni, aici, care să nu aibă o mașină. Acum, gândiți-vă că populația din capitala Georgiei și zonele adiacente este de cinci milioane și jumătate de oameni

Pentru curățarea aerului din casă, mulți și-au luat un aparat care-l purifică și-i reglează nivelul de umiditate, cum sunt acestea. Chiar de curând am văzut un purificator de aer, în locuința cuiva, unde am petrecut câteva ore. Inițial, să vă spun sincer, m-am gândit că e un moft, n-aș fi crezut ca are vreun efect real, dar diferența s-a simțit la scurt timp după ce l-a pornit, cam la o jumătate de oră. Aparatul se asemăna cu acesta de aici.

Autostrăzile din Atlanta sunt, mai toate, străjuite de copaci

Când ieși afară, însă, n-ai cum să te ferești, și cel mai rău se simte când ești prins pe vreo autostradă, între sute de mașini, dintre care multe sunt tiruri și camioane. Și ce poluare fonică! Chiar și eu, care știți că nu mă omor deloc după aerul condiționat, prefer să țin geamurile închise și să dau drumul la aer, pentru că altfel ne-am sufoca de la atâtea gaze de eșapament.

Traficul în Atlanta: sute de mașini și sute de copaci

Acum, să vă spun și ceva frumos, probabil lucrul pe care-l iubesc cel mai mult aici și care contracarează poluarea: natura e regină în Georgia! Sună a discurs de Miss Univers sau de Leonardo DiCaprio la Oscar, dar nu e zi să nu ies din casă și să nu observ cât de respectat și de bine prezervat este mediul aici. Atlanta – cred că v-am mai zis – e supranumit „orașul din pădure”, și adevărul e că mă întreb, oare cum or fi reușit oamenii ăștia să construiască ditamai metropola într-o imensă pădure? În mijlocul Atlantei, la doi pași de zgârie-nori și șosele intens circulate, poți nimeri într-o zonă de case construite, pur și simplu, în pădure. Îți sar veverițele în fața mașinii și e foarte posibil să vezi căprioare făcându-și veacul pe lângă terasa cuiva. Unii oameni aproape le-au adoptat, le lasă mâncare și apă, iar ele trăiesc acolo, în downtown Atlanta, vă vine să credeți?

Stradă din Virginia Highland, zona mea favorită din Atlanta

Midtown Atlanta, în apropiere de Woodruff Arts Center

Midtown: verde cât vezi cu ochii

Midtown Atlanta

Spre deosebire de alte locuri, orașul și zona metropolitană s-au strecurat cu finețe printre copaci maiestuoși și văi superbe, cu o vegetație care înflorește în climatul ăsta umed subtropical. Parcurile sunt multe și mari, și au deseori un aer sălbatic, se simte că omul nu a intervenit decât să facă bine – să ude, să plivească, să îngrijească, să păstreze natura așa cum e. N-am vizitat foarte multe orașe în State, dar Atlanta e cel mai verde pe care l-am văzut până acum, iar asta cred că e marea lui salvare în fața poluării masive.

Stradă din Virginia Highland

Casă din Buckhead, zona în care locuiește Elton John

Orașul văzut din Piedmont Park

Voi unde locuiți și cum e acolo aerul pe care-l respirați? Visez să ajung în Tasmania sau Islanda, sau măcar Hawaii, că e mai aproape de mine, în locuri unde se spune că e cel mai pur aer din lume.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus