luni , 2 octombrie 2023

Alexander Nanau a primit Prix France Culture Cinéma, la Cannes, pentru „Toto și surorile lui”

Toto si surorile lui

Filmul documentar „Toto și surorile lui”, în regia lui Alexander Nanau, a mai trecut astăzi în palmares un premiu, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes: Prix France Culture Cinéma 2016. Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film lansat în cinematografele franceze în ultimul an. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 mai, la Pavillion Unifrance din cadrul festivalului.

În cadrul aceleiași ceremonii, cineastul american Frederick Wiseman a fost onorat cu Prix France Culture Cinéma Consécration. Laureații Alexander Nanau și Frederick Wiseman vor fi intervievați împreună în emisiunea Projection Privée, de la ora 15.00 la 16.00, la Radio France Culture, emisiune realizată de Michel Ciment în direct de la Palais des Festivals.

Pentru premiul primit de Alexander Nanau, Prix France Culture Cinéma des Etudiants 2016, zeci de studenți care studiază pentru a deveni critici de film au ales documentarul „Toto și surorile lui” din cinci filme nominalizate. Celelalte patru producții intrate în selecție au fost: „Janis Joplin”, de Amy J. Berg, „Une jeunesse allemande”, regizat de Jean-Gabriel Périot, „Je suis le people”, de Anna Rousillon, și „Les Ogres”, regizat de Léa Fehner.

„Toto și surorile lui” va fi lansat pe DVD în Franța în data de 17 mai, distribuit de companiile Wide și JHR. Filmul a avut premiera în septembrie 2014, la Festivalul de la San Sebastian. În 2015, „Toto şi surorile lui” a fost nominalizat la secțiunea Cel mai bun documentar din cadrul European Film Awards și a câștigat Cinema Eye Honors’ Spotlight Award 2016, în Statele Unite ale Americii.

Într-un an și jumătate, documentarul lui Alexander Nanau a fost onorat cu peste 30 premii de festivaluri precum Sarajevo Film Festival, Varșovia International Film Festival, Leipzig DOK, Zurich Film Festival, Camden International Film Festival, Munich Open City Docs Fest etc.

„Toto şi surorile lui” a primit Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar anul trecut, și a fost nominalizat la TIFF pentru Cel mai bun film românesc.

În 2010, documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria Arts Programming, la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy. De asemenea, „Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.

Alexander Nanau s-a născut în România în 1979, a trăit în Germania, din copilărie, și s-a întors în țară pentru a produce filmele „Lumea văzută de Ion B.” și „Toto şi surorile lui”. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *