miercuri , 22 septembrie 2021

American Space Ninja: de ce o să-i fie dor astronautei Peggy Whitson, după nouă luni în spațiu

Peggy Whitson, pe care astronautul Randy Bresnik a supranumit-o „American Space Ninja”, fotografiată la scurtă vreme după aterizarea pe Pământ.
Sursă: NBC News

Astronauta Peggy Whitson, autoarea unor recorduri impresionante în domeniul ei, a revenit pe Pământ, sâmbătă, după o călătorie în spațiu de nouă luni și jumătate, pe Stația Spațială Internațională. În ultima conferință de presă pe care a susținut-o de la distanță, cea mai în vârstă astronaută din lume le-a spus jurnaliștilor care sunt lucrurile de care i-a fost dor și ce-i va lipsi, acum, odată cu revenirea pe planetă.

În afară de familie și prieteni, a spus Peggy Whitson, cel mai mult i-au lipsit „toaletele în care poți trage apa”. „Credeți-mă, nu vreți să știți detaliile. Apoi, m-am tot gândit la pizza, de vreo lună – două”, a adăugat Whitson, citată de revista TIME.

Cât despre lucrurile care-i vor lipsi, Whitson amintește de peisajele splendide pe care a avut norocul să le admire, timp de mai bine de nouă luni. „Știu că o să-mi lipsească teribil libertatea de a pluti și de a mă deplasa la cea mai mică atingere, mai ales în primele zile după întoarcere, când o să resimt gravitația într-un mod foarte neplăcut. O să-mi fie dor să văd conturul extraordinar de pașnic și de încântător al Pământului nostru, din acest punct în care mă aflu acum. Până la sfârșitul zilelor mele, știu că ochii mei vor căuta în orizont să vadă acea curbă”, a spus Whitson.

Foto: Peggy Whitson Twitter

Cosmonauta, care între timp a ajuns acasă, spune că s-ar fi văzut capabilă să mai reziste în spațiu, pentru o perioadă. „Aparatele de exerciții fizice pe care le avem acum sunt mult mai bune decât cele de dinainte, și ne ajută foarte mult să ne menținem mușchii și oasele în formă”, a declarat Peggy Whitson.

Whitson (în stânga), Yurchikhin (în mijloc) și Fisher își iau rămas-bun de la colegii lor, cu doar câteva clipe înainte să închidă capsula Soyuz MS-04, care i-a readus pe Pământ. Foto: NASA/CBS News

Sâmbătă, Whitson a aterizat într-o zonă de stepă din Kazakhstan, alături de inginerul de zbor american Jack Fisher și de comandorul rus Fyodor Yurchikhin, după exact 288 de zile petrecute pe Stația Spațială Internațională. Cei trei cosmonauți, care au revenit pe Pământ în capsula Soyuz MS-04, au fost preluați de un echipaj medical NASA. Erau în formă fizică și emoțională foarte bună și au telefonat imediat familiilor.

Astronauții au ajuns acasă. Foto: NASA. Puteți urmări filmul aterizării pe pagina de Facebook NASA.

Peggy Whitson, „American Space Ninja” și femeia-record

Imaginați-vă cum ar fi să trăiți peste 600 de zile în spațiu, într-o navă care se deplasează atât de rapid, încât pare că stă pe loc. Vă învârtiți prin cosmos, privind lumea altfel, timp de 21 de luni! Aceasta este perioada de timp pe care Peggy Whitson a petrecut-o în spațiu, de-a lungul carierei sale formidabile, în care a stabilit câteva recorduri greu de bătut.

♥ este femeia care a petrecut cel mai mult timp în spațiu: 665 de zile.

♥ la 57 de ani, este cea mai în vârstă astronaută din lume.

♥ este cea mai experimentată astronaută în deplasarea prin cosmos în afara navei, cu 10 astfel de ieșiri până în prezent.

♥ este prima femeie care a comandat Stația Spațială Internațională.

Peggy Whitson este născută în Iowa și este de formație cercetător biochimist. Și-a început antrenamentul de astronaută în 1996 și a ajuns prima oară pe Stația Spațială Internațională în 2002. În 2008, a devenit prima femeie în poziția de comandor al stației.

Printre explorările științifice pe care astronauții Stației Spațiale Internaționale le-au realizat în cea mai recentă misiune a lor, se numără o cercetare a modificărilor care se produc în ochii cosmonauților, din cauza mediului microgravitațional. Ei au condus și un studiu referitor la felul în care funcționează celulele stem în mediul unic al stației, studiu care va fi aprofundat în lunile ce urmează. Cei șase astronauți au realizat și o investigație despre anticorpi, care ar putea crește eficacitatea tratamentelor pentru cancer, și au studiat fiziologia și dezvoltarea plantelor în spațiu, folosindu-se de un habitat avansat.

Până pe 13 septembrie, pe Stația Spațială Internațională se vor afla trei astronauți, urmând ca grupul de șase să fie completat apoi de alți trei.

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te LaRevista.ro!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus