miercuri , 25 mai 2022

„Armoniile visului”, de Gabriel Stan: vernisaj la final de expoziție, la Galeria KronArt

gabriel stan

În ultima lui carte de convorbiri (hélas: despre noi toți se va vorbi o dată la trecut), Borges ne face părtași unei angoase insuportabile. Orb, avea coșmaruri din care, trezindu-se, nu știa că e treaz, intrând – sau mai degrabă căzând – dintr-un vis în altul, pe principiul oglinzilor paralele reflectându-se la infinit una în alta.

Gabriel Stan, la al cărui laborator creativ am privilegiul de a fi martor, spune mai mult prin ceea ce nu spune, și nu cred că întâmplător pânza care dă titlul expoziției de față se numește „Vis de orb” („Armoniile visului” poate fi vizitată în perioada 18 februarie-15 martie 2016 la galeria KronART din Brașov, cu vernisajul – superbă frondă – la închiderea expoziției). Are, așadar, aceeași intuiție (vezi și „Visurile din vis”), valorizată însă diferit, pentru că artistul brașovean are o dominantă solară: arta este, pentru că trebuie să fie, pozitivă și optimistă. Pe contrapagina materialului de prezentare mesajul autorului e fără echivoc: „Dumnezeu a deschis omului adormit o fereastră, prin care omul poate să își primească în avans o parte din plata ce i se cuvine!”

Înțelegem mai bine astfel de ce, în succesiunea lor inconfundabilă (mă fac forte ca dintr-o sută de pânze să identific fără efort una semnată Gabriel Stan), visele aici prezente compun o narațiune aparent fantastică (în accepțiunea dată termenului de literatura sec. al XIX-lea), în realitate sacră sau mai corect spus sacerdotală. El cunoaște îndemnul la prudență în materie de vise (înțelese ca reprezentări în timpul somnului) și de interpretare a lor, de aceea preferă să ne arate calea, și chiar să ne țină de mână în timp ce o străbatem. „Ferestre secrete”, „Vizitatorii”, „Visul primei ninsori” (diptic) sau „Anotimp muzical” sunt etapele acestui traseu inițiatic. Iar „Șevaletul cu vise”, care încheie – circular – acest drum al zeilor e o splendidă pledoarie pentru artă. Lucrurile – chiar cele inefabile, cum e visul – există și mai ales rezistă în măsura în care sunt transfigurate artistic, iar asta nu ține atât de natura lor, cât de osatura artistului. Care, de ce nu, îl poate parafraza pe Descartes: „Visez, deci exist.”

Mulțumim.

***

Expoziţia de pictură „Armoniile visului”, a lui Gabriel Stan, este deschisă, la Galeria KronArt din Brașov, din 18 februarie până în 15 martie 2016. Vernisajul va avea loc în data închiderii expoziţiei, în 15 martie, la ora 13.00. Prezintă Alexandru Lungu şi Eduard Huidan. Tot atunci se va lansa şi albumul muzical „Liquid Sun” („Soare lichid”), al formaţiei Quantum, avându-l ca autor pe Ovidiu Visan şi ca interpret – chitarist, pe Ilyes Botond.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus