duminică , 13 iunie 2021

ARTouch: Programe pentru persoane cu deficienţe de vedere şi de auz, la MNAR

Art1

Muzeul Naţional de Artă al României organizează un tur multisenzorial pentru persoane cu deficienţe de vedere şi de auz, dezvoltat în cadrul proiectului ARTtouch, ce oferă participanţilor posibilitatea de a explora diferite lucrări din Galeria de Artă Europeană.

Lansat la finalul lunii aprilie 2014, turul cuprinde trei aplicaţii multimedia şi de realitate augmentată, replici tactile, mostre textile, o „bibliotecă de sunete” şi o „bibliotecă olfactivă”, care au rolul de a face accesibile lucrări ale unor artişti celebri şi poveştile de dincolo de imagine. Lucrările accesibilizate prin intermediul tehnologiei digitale sunt reprezentative pentru colecţiile muzeului, fiecare este abordată dintr-o perspectivă nouă şi permite conexiuni cu alte lucrări din colecţia muzeului.

Aplicaţia creată pentru capodopera lui Jan Brueghel cel Bătrân, Buchet de flori, oferă informaţii variate alături de imagini 3D şi o animaţie de realitate augmentată ce se activează plasând camera foto a tabletei sau a telefonului în faţa imaginii buchetului (tipărită sau pe un monitor: http://www.mnar.arts.ro/Arta-europeana/s-1/p-51).

Alte lucrări din Galeria de Artă Europeană care beneficiază de aplicaţii multimedia sunt Sfântul Francisc şi Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant de Guercino şi Poartă (Saint-Tropez) de Paul Signac. Accesibile pe touchscreen-uri amplasate în apropierea tablourilor, cele două aplicaţii oferă informaţii despre elementele compoziţiei – planuri, personaje, surse de lumină (Guercino) şi despre corespondenţa dintre sunete şi culori (Signac). În completarea acestora, studenţi ai Universităţii Politehnice din Bucureşti au creat, în regim de voluntariat, aplicaţiile Signac şi Guercino. Ele oferă informaţii audio în limbile română, engleză şi franceză, completate de fragmente muzicale sugestive pentru subiectul fiecărui tablou.

Aplicaţiile pot fi descărcate gratuit de pe AppStore şi Google Play urmând link-urile: bit.ly/MNAR-ARTtouch (pentru tabloul lui Brueghel), bit.ly/MNAR_Signac (pentru tabloul lui Signac) şi bit.ly/MNAR_Guercino (pentru tabloul lui Guercino) sau scanând codurile QR.

Peste 200 de elevi, împreună cu profesorii lor de la licee şi şcoli speciale din Bucureşti şi din ţară, au participat deja pe parcursul proiectului la tururi ghidate şi ateliere speciale, contribuind la dezvoltarea unui nou tip de produs cultural adresat publicului cu nevoi speciale. Beneficiarilor direcţi li se alătură aproape 3.000 de beneficiari indirecţi – elevi, profesori şi vizitatori ai Galeriei de Artă Europeană în primele două luni de la lansarea aplicaţiilor.

„Încă de la început, proiectul a avut o miză complexă, bazată pe relaţia de complementaritate între noile tehnologii, experienţa senzorială concretă şi relaţia interumană, liant esenţial între muzeu şi diferite categorii de beneficiari. Ce bucurie mai mare decât să simţi că deschizi posibilităţi nebănuite, că din ce în ce mai mulţi colegi, profesori, vizitatori, parteneri apreciază efortul muzeului de a se apropia de diferite categorii de public”, a spus Roxana Theodorescu, Director General  al Muzeului Naţional de Artă al României.

Aplicaţiile multimedia sunt disponibile permanent în Galeria de Artă Europeană. Turul multisenzorial pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi de auz poate fi parcurs pe bază de programare, la telefon 021.314.18.19 sau prin e-mail la educatie@art.museum.ro. Detalii suplimentare pe www.mnar.arts.ro sau la Codruţa Cruceanu, coordonator proiect (codruta.cruceanu@gmail.com).

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus