Opera Naţională București va organiza, începând din luna iunie, o serie de activităţi și programe pentru copii, oferta curentă de spectacole fiind completată cu ateliere de arte și creativitate, dar și cu tururi ghidate ale instituţiei, acestea din urmă putând include, la cererea participanţilor, și sesiuni interactive în atelierele din culisele Operei Naţionale.
Astfel, instituţia își asumă misiunea de a familiariza și de a educa viitorii spectatori în spiritul Operei, prin ilustrarea spectacolului din spatele spectacolului, oferind, prin intermediul tururilor ghidate, acces către zone altfel inaccesibile sau foarte puţin cunoscute (ateliere, producţie, spaţiile de repetiţii), dar și prin apropierea copiilor și tinerilor de artiștii și colaboratorii Operei Naţionale. De asemenea, instituţia își dorește să vină în întâmpinarea spectatorilor familiști, aceștia urmând să beneficieze, începând din luna iunie, de un serviciu special, complementar participării la spectacolele de operă şi balet desfăşurate seara, menit să le faciliteze accesul la Operă alături de întreaga familie. Astfel, în timp ce părinţii vizionează un spectacol, copiii iau parte la ateliere tematice care au un program educativ adaptat vârstei lor, coordonate de actori, balerini, artiști plastici, artiști păpușari etc. Acest serviciu este pus în aplicare în parteneriat cu Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, care desfăşoară astfel de ateliere începând din primăvara lui 2010.
Preţul unui bilet este de 5 lei pentru un tur simplu
Tururile ghidate ale Operei Naţionale București vor avea loc periodic, în bază înscrierilor și solicitărilor din partea grupurilor organizate de elevi și tineri din unităţi de învăţământ. Activitatea poate include, la cerere, și un atelier de introducere în meseriile spectacolului, mai concret o sesiune de lucru interactiv la atelierele de croitorie, cizmărie sau butaforie, sau chiar asistenţă la repetiţiile compartimentelor artistice, în funcţie de programul de lucru din instituţie. Turul se va desfășura doar în urma unei înscrieri prealabile, valabilă pentru întregul grup, la adresa popa.maria@operanb.ro, organizatorii și participanţii urmând să stabilească de comun acord ora de începere a activităţii. Grupul nu poate depăși 25-30 de participanţi. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru un tur simplu, respectiv 9 lei pentru un tur ce include și o sesiune de lucru în cadrul atelierelor.
„Atelierul Piticilor”, atelier tematic inspirat din “Albă ca Zăpada”
Serviciul complementar constând în ateliere tematice de seară pentru copii, desfăşurat în parteneriat cu Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, va începe să funcţioneze duminică, 2 iunie, ora 19.00, când pe durata spectacolului de operă „La Traviata” de G. Verdi va avea loc un atelier tematic inspirat din povestea “Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” – poveste care stă la baza unui spectacol pentru copii aflat în repertoriul Operei. Intitulată „Atelierul Piticilor”, activitatea are o durată de trei ore și include un program de jocuri cu valoare educativă din domeniul artelor plastice (coordonator Camelia Păsăroiu), al dansului (coordonator Clarisa Doboș) și al pantomimei (coordonator Mioara Ifrim) – decupaj, modelaj, jocuri interactive și scurte momente coregrafice. Alternând momente de dans din spectacolul de balet pentru copii „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” cu fragmente din desenul animat cu același titlu, copiii se vor inspira din poveste pentru a confecţiona mici obiecte decorative specifice tematicii, folosind diverse materiale. Biletele la aceste ateliere sunt disponibile la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti sau online, pe http://tickets.operanb.ro.
Semnat de LaRevista.ro