miercuri , 4 octombrie 2023

Bine v-am (re)găsit, Karen Blixen și Saul Bellow!

Karen Blixen Saul Bellow

Două comori am găsit azi, într-un anticariat din Gainesville, aproape de Atlanta: „Humboldts Gift”, de Saul Bellow, și „Out of Africa”, de Karen Blixen.  

Cu „Darul lui Humboldt” m-am întâlnit cu ani în urmă și e pe lista mea recomandări. Charlie Citrine, cum să-l uiți pe Charlie Citrine? Am găsit-o în anticariat cu doar 4 dolari, n-am putut să n-o iau, ca s-o citesc și-n original și să-mi îmbogățesc engleza.

Out of AfricaÎn 1952, când a fost tipărită această ediție, un volum din „Out of Africa” putea fi cumpărat cu 1,65 dolari

Și mai mult m-am bucurat însă de „Out of Africa”, a lui Karen Blixen. Din două motive: încerc de ani s-o citesc și, nu știu cum s-a făcut, mereu m-a ocolit. În România, tirajul ei de la Humanitas a fost epuizat, și cartea nu era nicăieri de găsit. Am dat apoi de ea în variantă electronică și am încercat s-o citesc pe Kindle, dar era plină de erori și sunt sigură că m-aș fi enervat. Apoi, în primăvara asta, când Humanitas a tipărit o nouă ediție, nu eram în țară ca s-o cumpăr… Nicicum n-am avut baftă de ea, până acum! 🙂

Out of Africa 2

Al doilea motiv e că este o ediție deosebită: publicată în 1952, când Karen Blixen încă scria sub pseudonimul Isak Dinesen.

Karen Blixen 1952

O frumusețe de volum, tapetat de amprente umane pe fiecare filă – gândiți-vă numai prin câte mâini (și minți) a trecut până a ajuns la mine, pe câți i-o fi pus pe gânduri, câți or fi călătorit cu Blixen prin Kenya fără să fi călcat, altfel, vreodată pe pământ african. Oare câți oameni și-au plimbat ochii, în chiar această carte, peste primul ei rând, cu care eu m-am întâlnit, de fapt, pentru prima oară, doar azi, deși l-aș fi recunoscut rostit oriunde, oricând:

„I had a farm in Africa, at the foot of the Ngong Hills.”

I had a farm

Ce bine că te-am găsit, Karen Blixen!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *