vineri , 16 aprilie 2021

„Bohemian Rhapsody“ vs. „A Star Is Born”. Thank you for the music!

freddie mercury lady gaga

Am așteptat să văd ambele filme ce au stârnit recent febra Gaga și febra Freddie, ca să leg cumva recenziile și să compar cumva emoțiile resimțite. „Bohemian Rhapsody“ mi-a plăcut mai mult decât „A Star Is Born“. De ce? Am încercat să explic mai jos. Sunt tare curioasă care v-a impresionat pe voi mai tare și poate vă rupeți un pic de timp să lăsați un comentariu aici, pe site, sau pe pagina de Facebook a revistei.

Radio ga ga, radio goo goo

După câte recenzii pretențios-negative am citit despre „Bohemian Rhapsody“, mi-e și frică să zic că mi-a plăcut până la lacrimi, că am plecat din sală devastată de amor pentru un Freddie pierdut în amintiri de adolescență, pe care filmul ăsta mi l-a reintrodus în inimă cu delicatețe de pumnal bine ascuțit. Am intrat în sală cu gândul să urmăresc istoria condensată a trupei Queen ca pe una inventată, ca și cum formația nu ar fi existat, ca și cum liderul ei taifunic și bizar ar fi fost doar plăsmuire de scenarist nebun, ca și cum muzica aia care face gaură în cer, care a umplut stadioane reale și care pun pariu că a schimbat traseul câtorva destine, cum numai arta de geniu poate să o facă, ar fi fost doar un soundtrack reușit.

Am vrut să mă bucur de poveste și de cântecele pe care le știam odată vers cu vers, nu să găsesc hibe documetaristice, pentru că astea sunt prezente în orice ecranizare după fapte reale, plus că, trebuie să recunosc, nu-s expertă în detaliile de culise ale trupei Queen și nici nu m-au interesat foarte tare până azi. Ok, poate că filmul are scăpările lui, dar mi-a trezit curiozitatea de a cerceta cum au stat lucrurile de fapt. Pe scaunul de cinema mi-am dat voie să mă emoționez de o peliculă curată, tandră, de cinematografia prietenoasă, fără mari subtilități, care știe exact pe ce butoane să apese ca să impresioneze publicul neavizat în istoria trupei, mult mai numeros, sunt convinsă, decât cel avizat.

Și dacă e să fiu un pic cârcotașă, pentru că probabil să așteaptă și asta de la mine, da, am remarcat interpretarea pe alocuri caricaturală a lui Rami Malek, modul cam grosier prin care a redat excentricitățile lui Mercury, ticurile și manierismele lui. Una peste alta, filmul e binevenit, cu tot cu frenezia pe care a stârnit-o, întrucât a trezit publicului larg interesul pentru Freddie Mercury și pentru muzica sa monumentală. Iar dacă peste ani se va face un alt film, mai reușit decât ăsta, sau mai prost decât ăsta, nu contează, va fi binevenit și acela, din același motiv. Pentru că Freddie Mercury nu va muri niciodată – legendele nu mor, însă e nedrept de ușor de uitat, ca orice măreție inevitabil mătuită de timp. Iar amintirea fabulosului lider al trupei Queen merită resuscitată periodic, cu prețul oricărei controverse.

Gaga oh-la-la

După câte recenzii leșinător de entuziaste am citit despre „A Star Is Born“, mi-e și frică să zic că filmul e, totuși, unul mediocru. Din punctul meu de vedere, singurul material de Oscar pe care-l conține este, poate, coloana sonoră. Lady Gaga s-a cumințit, nu mai e regina pop dementă, îmbrăcată-n hălci de carne, a considerat de cuviință ca la 32 de ani să-și dezvăluie mai pregnant calitățile puse ani la rând în umbră de aparițiile sale de circ futurist. Cu nume de scenă inspirat de una dintre piesele trupei pentru care am bocit câteva rânduri mai sus, Gaga a considerat că s-a dat suficient de mulți ani în stambă, pentru a atrage asupra ei privirile tuturor – admirative sau nu, iar de ceva vreme scoate de sub tejghea și expune la loc de cinste marfa premium: incontestabilele ei calități de vocalistă, compozitoare și actriță.

Pentru cei cu informațiile despre domnișoara Stefani Joanne Angelina Germanotta (numele ei real) împotmolite în era „Rah mah ro-mah-mah, Gaga oh-la-la“, am flash news: Gaga a lansat în 2016 albumul „Joanne“, un album liric, conceptual, foarte personal, cu piese superbe, sensibile, care s-ar putea să vă impresioneze la fel de mult ca recent lansatele balade din „A Star Is Born“.

Dar să revenim la film. Pe scurt, partea cântată a eclipsat total partea vorbită.  Partea vorbită mi s-a părut cumva încropită pentru a umple golurile dintre piesele alea superbe, n-am găsit a fi destul de convingătoare chimia dintre cenușăreasa Ally și prințul Jack în afara scenei, n-am simțit replicile destul de cărnoase, de dense, ci doar grăbite să dea-n cântec, ca să aibă loc în scenariu toate melodiile de pe disc. Nu știu să critic constructiv aici, e pur și simplu o impresie subiectivă, dar atipica relație dintre Făt-Frumos și Rățușca cea Urâtă nu m-a impresionat de data asta. Spun de data asta pentru că versiunea din ‘76, cu Barbra Streisand și Kris Kristofferson, m-a făcut să plâng cu sughițuri. Poate că Bradley Cooper nu trebuia să-i arunce lui Ally priviri de puppy eyes chiar din primele cadre ale întâlnirii lor, poate că trebuia să ajungă să o adore mai gradat, mai nuanțat, mai realist, până la urmă, și să-mi ofere mie, ca spectator, un pic de suspans emoțional. Ei, de exemplu, i-a ieșit mai bine capitolul ăsta.

Bradley Cooper e frumos ca un zeu, asta e contribuția lui cinematografică majoră într-un film regizat, culmea, chiar de el, în timp ce toată profunzimea transfigurării actoricești a căzut pe Gaga, care servește un contreemploi remarcabil, menit să răzuie și ultima pojghiță de imagine „shallow“ imprimată de diva pop în conștiința publică. Am citit și câteva recenzii care aplaudau debutul ca actriță al Gagăi – am noutăți și pentru acești critici – Lady Gaga a mai debutat o dată (lol) ca actriță în serialul „American Horror Story“, rol pentru care a câștigat un Glob de Aur în 2016. Poate că anul viitor va fi luată în considerare la Oscaruri pentru „A Star Is Born“, nu știu. Nu ar fi nemeritat. Poate chiar o să ia statueta – să vedem întâi dacă și cu cine se va bate pe ea – însă filmul ăsta, mie, în afară de emoția muzicii și satisfacția de a o vedea pe Gaga primind în sfârșit aprecierea pe care o merită ca artist, nu a reușit să-mi stârnească cine știe ce sentimente.

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus