Cine nu a auzit şi nu a gustat măcar o dată dintr-o brioșă? Parcă dimineţile devin mai frumoase, ieşirile cu prietenii, la terasă, au mai mult farmec, pacheţelul de şcoală e mai atractiv, iar micuţa bârfă cu vecina, la o telenovelă, mai captivantă, graţie acestor mini-prăjituri pufoase. Ce sa mai spunem de o masă festivă în familie, de un cadou oferit unor prieteni? Succes garantat!
Moda brioșelor a ajuns şi în România şi nu există cofetărie sau cafenea care să nu le aibă în ofertă. Dar, ca şi în cazul multor prajituri cumpărate din comerţ, din păcate, gustul şi compoziţia lor lasă mult de dorit şi nu se compară cu cele preparate acasă. O reţetă surprinzătoare şi foarte apreciată, mai ales de copii, dar care nu-i va lăsa indiferenţi nici pe cei mari, e cea de brioșe cu morcovi şi nuci. Ingredientele de care avem nevoie sunt:
- în primul rand, tava specială pentru brioşe, cup-cakes, muffins şi hârtiuţele speciale
- 2 ouă,
- 100-150 de grame de zahăr şi opţional 1,2 linguri de miere,
- 150 ml de ulei,
- zahăr vanilat sau esenţă de vanilie,
- 150 g făină, 1 praf de sare şi jumătate de plic de praf de copt
- 250 g de morcovi raşi pe răzătoarea mică ( după ce au fost spălaţi şi curăţaţi)
- 60 g de nuci prăjite puţin în cuptor şi tocate mărunt ( putem pune şi nucă măcinată, direct)
- o linguriţă de scorţişoară, ghimbir ras sau praf, anason, nucşoară, la alegere sau combinate, ce avem prin dulapul din bucătărie;
Tehnica de bază pe care trebuie să ne-o însuşim când pregătim această reţetă e următoarea: să avem două vase potrivite ca mărime, în care vom amesteca separat ingredientele lichide de cele solide. Deci: ouăle bătute cu zahărul, uleiul şi separat făina cu sarea, praful de copt şi condimentele. Apoi vom încorpora compoziţia solidă peste cea lichida, cu o spatulă, cu mişcări uşoare, de sus în jos. Mai departe, vom adăuga la fel de uşor şi morcovii raşi şi nucile. Cu o lingură vom umple formele în care am pus hârtiuţele, pe trei sferturi sau jumătate (depinde cât de mari sunt) şi vom introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 20-25 de minute.
După ce le-am scos şi s-au răcit, le putem pune un moţ din cremă de brânză, amestecată rapid cu unt sau frişcă, cu zahăr pudră, coajă de lămâie rasă şi un pic de suc de lămâie, sau să le glazurăm cu ciocolată topită.
Poftă mare!
Semnat de Raluca-Octavia Năstuță
Eu cred ca azi mai trebuie sa fac douazeci dolofani, cu portocale si ciocolata si cu morcovi.
Si un guguluf, pentru unul din viitorii tenismani de valoare ai tarii.
Raluca, spor la treaba!
Irina, eei pun een cuptor:-). cei cidmonentez puțin și eenainte și după. Poți folosi ierburi aromatice și orice fel de condiment dorești:-)