vineri , 7 mai 2021

Ca un star de cinema

Jack Nicholson, în filmul „Blood and Wine”, 1996/foto

„Cu ochelari de soare, sunt Jack Nicholson. Fără ei, sunt gras și am 60 de ani”. A spus-o acum două decenii. Tocmai a împlinit 80 de ani, iar trucul ăsta stilistic îl prinde la fel de bine. Ca, de altfel, pe toți cei care și-au însușit acest apanaj al starurilor de cinema și l-au integrat cu naturalețe în viețile lor de zi cu zi.

Eu m-am prins devreme că ochelarii de soare te pot transforma într-o apariție notabilă, oriunde te-ai afișa purtându-i – inclusiv noaptea, la discotecă, hihi. 🙂 Am crescut lângă un frate mai mare, care a avut mereu un gust pentru pantofi și haine de calitate. Altfel, nu avea niciun fel de accesorii, în afară de ochelari, dar trebuie să spun, erau de ajuns să-l facă să arate ca din filme. Îl vedeam purtându-i inclusiv iarna, eram puștoaică și țin minte că am fost surprinsă, până mi-a explicat că așa își protejează ochii de albul prea alb al zăpezilor de la Brașov. Pe Harry așa-l știu, dintotdeauna: iarna sau vara, el când iese, poartă ochelari de soare. AICI găsiți și voi, dacă tot am adus vorba – modele de tot felul, la 50 % reducere, în perioada asta.

Preferații mei, din ce am văzut pe site, sunt clasicii „Wayfarer”, iar pentru femei, tot de la Ray Ban, modelul „Clubmaster”, îi puteți vedea AICI.

foto

Mă întrebam acum, în timp ce scriam, când or fi apărut ochelarii de soare? Am aflat așa: cică pe vremuri, prin preistorie, inuiții și-au dat seama că soarele – mai ales reflectat în zăpada imaculată – nu le face bine la ochi, așa că și-au confecționat niște ochelari din fildeș de morsă, cu două spații mici în dreptul irisului, cât să vadă pe unde mergeau. Însă prima variantă a ceea ce putem considera ochelari de soare ar fi apărut în China, prin secolul al 12-lea. Erau realizați din cuarț și folosiți de judecători, în timpul proceselor, pentru a-și ascunde expresiile faciale atunci când interogau martori.

Prin secolul al 18-lea s-a mai produs o încercare, dar abia în 1929, un american pe nume Sam Foster a lansat adevărații ochelari de soare pe care-i știm azi și i-a scos la vânzare pe falezele din Atlantic City. Produsul lui a dat lovitura, iar în anul următor, ochelarii deveniseră deja un bun accesibil, în Statele Unite, oamenii purtându-i mai ales la plajă. Vedetele de cinema au început să-i integreze în ținutele lor, în scopuri ce aveau legătură mai degrabă cu moda și cu dorința de a se deghiza, și mai puțin cu protecția solară. În orice caz, în anii ’60, ochelarii de soare erau deja un accesoriu nelipsit din recuzita starurilor, pe ecran sau în afara lui.

foto

Rămâne de neuitat, mai ales prin influența pe care a avut-o asupra publicului, apariția lui Audrey Hepburn în „Breakfast at Tiffany’s”, purtând deja faimoșii ochelari „Manhattan”, realizați de Oliver Goldsmith. Mai târziu, au intrat în istoria pop culture și ne vin imediat în minte: Jackie Kennedy Onassis și ochelarii ei supradimensionați, un hit al anilor ’60 și ’70; Karl Lagerfeld și ochii lui mereu acoperiți de ochelari negri; John Lennon și lentilele lui rotunde; Elton John, tot cu lentile rotunde și roz!; Tom Cruise, purtând modelul „Aviator”, de la Ray Ban, în „Top Gun”. Închei cu Jack, Jack Nicholson și multele lui modele de ochelari de soare, dintre care ca favorite, de-a lungul anilor, s-au remarcat „Wayfarer” și „Aviator”.

foto

„Sunt o persoană antrenată să se uite în ochii celorlalți. Dar nu mă pot uita în ochii tuturor celor care vor să se uite în ai mei; nu pot face față emoțional unui asemenea volum. Ochelarii de soare sunt parte din armura mea.”

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus