duminică , 16 mai 2021

Café Tambosi, cea mai veche cafenea din München

Cafe Tambosi Muenchen

E inclusă în majoritatea ghidurilor de călătorie, pentru că este cea mai veche cafenea din München. Cu un an mai veche decât Statele Unite ale Americii! Dar nu vă faceți griji, veți găsi mereu un loc la Café Tambosi, fie că vreți să stați înăuntru și să-i pătrundeți atmosfera Baroque, fie că vă face cu ochiul terasa cu vedere la Odeonsplatz și vreți să savurați o cafea bună la soare, în timp ce priviți trecătorii.

Pe mine, ca pe mulți dintre voi, mă fascinează lucrurile și locurile cu istorie, iar pentru cafenele peste care au traversat decenii – darmite veacuri! – am o imensă slăbiciune. Café Tambosi există în München din 1775 și a devenit o destinație în sine, fiind un loc frecventat în egală măsură de turiști și de cei care trăiesc în capitala Bavariei. Mâncarea e delicioasă (chiar dacă meniul nu e foarte bogat), cafeaua și ceaiurile – de nota 10, iar produsele de patiserie ai senzația că sunt scoase din cuptoarele celei mai tradiționale brutării franțuzești (încercați les croissants!) Dar mâncare bună și cafea aromată găsești la tot pasul în München, deci probabil cei care merg la Tambosi sunt atrași mai ales de atmosfera frumoasă și liniștită a cafenelei.

tambosi

Interiorul are acel aer aproape instituțional, boem-artistic, pe care l-am întâlnit și la Café de la Paix din Paris; simți că intri într-un loc special, chiar dacă se întâmplă să pășești înăuntru fără să știi nimic despre istoria lui. E o cafenea de tradiție, de modă veche și bun gust, unde ziarele zilei stau atârnate în cuier, lângă fotografii îngălbenite de timp, iar fondul sonor e o muzică discretă, însoțită permament de clinchet fin de tacâmuri.

ziare

Eu am fost în luna mai, când era deja cald afară, așa că am stat pe terasă și-am băut un caffe latte. După primul croissant, l-am cerut imediat pe-al doilea – era o bunătate, iar nemții nu se prea pricep la croissants, așa că am profitat, lacomă, gândindu-mă că cine știe când mă mai întâlnesc cu asemenea nivel de calitate. Terasa, desi nu e cu nimic ieșită din comun, e o alegere bună, pentru că dă tocmai spre Odeonsplatz și Feldherrnhalle, un punct turistic fierbinte în München, unde natura umană – varianta relaxată – se desfășoară captivant sub ochii tăi.

Café Tambosi, München

Fotografii: arhiva personală

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus