vineri , 22 septembrie 2023

Cafenele celebre: unde trebuie să bei un cappuccino, măcar o dată-n viață

flore cafe

Dacă ajungi la Paris, la Roma sau la Praga, poți alege dintre zeci de locuri unde să-ți bei cafeaua, înainte de a lua la pas străduțele romantice. Însă, dacă nu te preocupă doar licoarea din ceașcă, și-ți dorești să adulmeci mireasma vremurilor trecute, în locuri încărcate de istorie, te vei îndrepta spre una dintre cafenelele frecventate, cu mulți ani în urmă, de artiști celebri, crème de la crème a intelectualității europene de odinioară.

Când cafenelele au devenit locurile preferate ale boemiei intelectuale de la sfârșitul secolului al 19-lea și începutul celui următor, ele s-au transformat în adevărate instituții culturale, cu interioare somptuoase, ca niște palate. Multe dintre ele au rămas deschise până astăzi, deși principalii vizitatori sunt acum turiștii, îndemnați de ghidurile de călătorie să-și savureze cafeaua în aceste locuri extraordinare. Ele pot fi considerate azi muzee, unde cafelele și produsele de patiserie sunt servite la prețuri incomode. Unele au fost transformate în restaurante, iar câteva se străduiesc să-și păstreze vie moștenirea culturală, organizând frecvent evenimente artistice. Orașele care găzduiesc cele mai deosebite cafenele sunt Parisul, Viena, Veneția și Budapesta, însă Lisabona sau Praga nu se lasă mai prejos, ci ne îmbie să le vizităm templele, ridicate cu multă vreme în urmă, în cinstea celei mai iubite băuturi de pe fața Pământului.

Les Deux Magots, Paris

les deux magots

Zona Saint-Germain-des-Prés a Parisului a fost, cu multe decenii în urmă, favorita lumii intelectuale și literare, iar Les Deux Magots era locul în care se întâlneau deseori la discuții aprinse oameni care au schimbat definitiv universul artelor, cum ar fi Sartre, Beauvoir, Hemingway, Picasso, Bretin sau Camus.

Café de Flore, Paris

cafe de flore

Situată tot în zona Saint-Germain-des-Prés, la mică distanță de Les Deux Magots, Café de Flore era considerată rivala acesteia în anii 1900. Era preferata lui Sartre și a lui Beauvoir, iar dacă-i veți călca pragul, aveți toate șansele să fiți cucreiți de atmosfera timpurilor în care cei doi scriitori s-au iubit și au creat.

Café de la Paix, Paris

cafe de la paix

Este un păcat monden de neiertat să ajungeți la Paris și să nu beți o cafea la renumita Café de la Paix. Se spune că prima cafenea din capitala franceză a fost Le Procope, dar astăzi, Café de la Paix este inundată în fiecare zi de turiști dornici să-i admire interiorul impresionant. A fost construită de același arhitect, Charles Garnier, care a desenat clădirea Operei de vizavi. La mesele de marmură, păstrate până astăzi, obișnuia să-și fumeze pipa și să-și bea cafeaua Émile Zola.

A Brasileira, Lisabona

a brasileira

Cea mai populară cafenea din capitala portugheză este, fără îndoială, A Brasileira. Locul, construit în stil Art Deco, continuă să fascineze localnici și turiști, în egală măsură.

Antico Caffè Greco, Roma

antico caffe greco

Roma ocupă un loc important în cultura cafenelelor, iar Antico Caffè Greco este cea mai veche și cea mai îndrăgită dintre toate. Aici s-a servit cafea delicioasă multor figuri istorice importante din Europa, iar locul rămâne unul dintre preferatele intelectualilor și politicienilor de azi. Este situată în apropiere de Piazza di Spagna, iar decorul este dominat de oglinzi, picturi romantice, lemn și marmură, fapt care-i conferă interiorului un farmec aparte.

Café Central, Viena

cafe central

În ciuda străzilor monumentale și a clădirilor mărețe, cafenelele istorice rămân punctele de reper ale Vienei. Situată în clădirea unui vechi palat, Café Central este văzută drept cea mai frumoasă. Piloni din marmură, candelabre impunătoare și plafoane arcuite sunt doar câteva dintre elementele care o diferențiază de restul cafenelelor vieneze. A fost favorita intelectualilor secolului al 19-lea și se spune că aici au fost serviți și Trotsky, Lenin, Tito, Hitler și Freud.

Café Gerbeaud, Budapesta

Gerbeaud

Este cafeneaua tradițională a intelectualilor capitalei ungare din toate timpurile. Construită în stil Rococo, Café Gerbeaud își îmbie clienții cu preparate savuroase și produse de patiserie realizate de maeștri neîntrecuți.

Café Slavia, Praga

Slavia

Toate ghidurile turistice ne îndeamnă să mergem în acest loc special, și pe bună dreptate. Oameni din întreaga lume îl vizitează, nu doar pentru cafelele gustoase, ci și ca să admire „Băutorul de absint” al lui Viktor Oliva, care stă așezat pe unul dintre pereții din Café Slavia.

Gran Café de Gijón, Madrid

gran cafe de gijon

Este situată în apropiere de Muzeul de Arheologie și de Biblioteca Națională a Spaniei. Cei care i-au călcat pragul spun că atmosfera cafenelei este inimitabilă și îndeamnă la câteva ceasuri de huzur pur hedonistic între pereții ei maiestuoși.

Caffè Florian, Veneția

cafe florian

Probabil că o veți remarca în fotografiile tuturor celor care și-au petrecut vacanța la Veneția. Căci cum ar putea un turist (cât de cât) informat să rateze un astfel de loc de neratat? Caffè Florian este mai degrabă un muzeu, decât un bar sau un restaurant. Puține cafenele din Europa se pot compara cu ea, spun cunoscătorii. Clădirea în care este amenajată datează din secolul al 18-lea și a fost gazdă multor scriitori și artiști în trecut. Nu fiți, deci, surprinși de prețurile neobișnuite. La Caffè Florian încă se organizează, în fiecare an, Bienala Venețiană, cunoscuta expoziție de artă cu tradiție din secolul al 19-lea.

Café de Paris, Roma

cafe de paris

Dacă ați văzut La Dolce Vita, cu siguranță că veți recunoaște celebra Café de Paris atunci când vă veți afla în preajma ei. Regizorului Federico Fellini i s-a părut atât de specială, încât a decis să desfășoare aici o parte din filmările pentru pelicula-cult a epocii ’60.

Café New York, Budapesta

cafe new york

Este un loc legendar în capitala Ungariei, întrucât era punctul preferat de întâlnire al artiștilor de la începutul secolului al 20-lea. Recent renovată de designerul Adam Tihany, cafeneaua și-a conservat interiorul bogat, cu lămpi discrete și picturi pe plafon, combinate cu mobilier contemporan. Situată în clădirea New York Palace Hotel, invită trecătorii să se oprească fie pentru o cafea, fie pentru a se bucura de preparate locale și italiene. Atmosfera este întregită de muzică chill-out și, deseori, de scurte momente artistice susținute de actori profesioniști.

Café Van Gogh, Arles

cafe van gogh

A inspirat una dintre cele mai frumoase picturi ale lumii – faimoasa „Terasa cafenelei, noaptea”, pe care Vincent van Gogh a realizat-o în 1888. Se află în Place du Forum din orașul francez Arles și și-a păstrat până azi farmecul și atmosfera discretă și romantică.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *