joi , 7 decembrie 2023

Carmen Avram: „Jurnaliştii adevăraţi fac foarte multă şcoală ca să pună două întrebări”

Carmen

Îmi place Carmen Avram fără rezerve și am cel puțin trei motive: își ia cafeaua foarte în serios, îl adoră pe Márquez și cea mai frumoasă carte a lui, „Dragostea în vremea holerei”, și face cea mai bună emisiune de reportaj din România, la Antena 3. Realizatoarea TV, într-un interviu inedit, despre televiziune, prietenie, dovezi de iubire dezvăluite în premieră și alte lucruri care contează.

Care sunt primele lucruri pe care le faci dimineaţa?

Beau o cafea cu miere şi mă uit pe audienţe. Nu neapărat în ordinea asta.

Ce înseamnă luxul pentru tine?

În ultimii patru ani, de când s-a lansat emisiunea noastră, „În premieră”, luxul absolut – şi inaccesibil, se pare – ar fi o vacanţă în care să mă pot relaxa total. Vara asta am stat în concediu două săptămâni întregi şi abia în ultimele două zile am început să mă detensionez. E valabil, cred, pentru toţi cei din echipă şi cred că de vină sunt încărcătura emoţională foarte puternică, stresul termenelor limită şi perpetua căutare de subiecte bune, cu personaje unice şi imagine impecabilă, din timpul sezoanelor. Chiar dacă uneori nu ne iese cum visăm, stresul e acelaşi.

Dar sărăcia ce înseamnă pentru tine?

Pentru mine, sărăcia are gustul comunismului: magazinele goale, mâncarea de la cantină, lipsa de apă caldă, de curent electric, de cosmetice, frigul din camera de cămin, zacusca împărţită la patru, cinci, zece oameni, pâinea de alaltăieri, cafeaua din zaț şi aş putea continua aşa o jumătate de zi. E un coşmar care încă mă bântuie. De aceea, n-am minimalizat niciodată Revoluția – chiar aşa, dubioasă, cum a fost ea. Nişte oameni au murit pentru că noi să ajungem astăzi să gândim că tot ce avem e garantat. Greşit. Trebuie să iubeşti ce ai, cu toate zbaterile zilnice, pentru că au existat generaţii – a părinţilor mei şi a mea – care ştiu că cineva chiar îţi poate lua totul.

Cum arată o zi perfectă pentru tine?

Cafea cu miere, audienţe bune şi o şedinţă de sumar cu subiecte beton.

Care crezi că este cel mai mare mit despre jurnalişti?

Că nu-ţi trebuie prea multă şcoală ca să pui două întrebări. Jurnaliştii adevăraţi fac foarte, foarte multă şcoală pentru cele două întrebari – din cele 20 puse – care se văd la televizor.

Care ar fi trei ingrediente obligatorii pentru un reportaj grozav?

O poveste unică, un jurnalist capabil să-i surprindă profunzimile şi o echipă tehnică foarte creativă.

Ce ai încerca să faci, dacă ai şti că n-ai putea da greş?

Aş pilota un avion. Poate după aceea aş scăpa de frica de zbor.

Care e slăbiciunea pentru care te critici cel mai mult?

Empatia. Poate părea o mare calitate, dar, crede-mă, am trecut prin situaţii în care m-a costat foarte mult, în diferite feluri.

Care a fost cea mai frumoasă dovadă de dragoste pe care ai primit-o vreodată?

Am să ţi-o spun pe cea mai recentă, pe care o s-o ţin minte până la sfârşitul vieţii mele, pentru că ea a venit de la nişte oameni care nu m-au cunoscut până acum patru ani. Şi asta e informaţie în premieră! În primele cinci-șase luni ale acestui an am fost bolnavă. Din cauza unei afecţiuni declanşate, se pare, de stres, a trebuit să trec printr-un tratament destul de complicat, care nu numai că îmi limita acțiunile – fiindu-mi afectate mâinile – dar mai şi necesita un ritual anume, de două-trei ori pe zi. Dar, pentru că, de multe ori, eram la serviciu când trebuia aplicat tratamentul şi pentru că eu nu puteam s-o fac singură, colegii mei m-au îngrijit zi de zi. În toate cele cinci-șase luni, până m-am făcut bine. Forţându-mă să accept chiar şi când eu încercam să refuz.

Dacă asta nu e cea mai frumoasă dovadă de dragoste, nu ştiu care e.

Care ţi se par cei mai buni oameni de televiziune?

Colegii mei. Fără nicio rezervă, fără nicio şovăială. Trupa de la „În premieră” e cea mai frumoasă, cea mai bună echipă cu care am lucrat şi pe care am cunoscut-o. Pentru că e toată şi frumoasă, şi bună. Nu are „uscături”. Funcţionează ireproşabil. E nu numai receptivă, ci avidă de nou. Inovează, inventează, creează. Din pasiune pentru meserie. Poţi să mă trezeşti noaptea, din somn, şi o să-ţi dau acelaşi răspuns: echipa noastră e cea mai bună din câte am întâlnit.

Dacă ar fi să dai timpul înapoi, în ce moment al vieţii tale ai vrea să te opreşti acum?

12 august 2014. Dar n-o să-ţi zic de ce. (zâmbește)

Care e cel mai groaznic lucru pe care l-ai face pentru bani?

Ştiu că ar da bine să-ţi răspund „nimic”. Dar adevărul e că, dacă de banii aceia ar depinde, la propriu, viaţa cuiva drag, cred că disperarea mi-ar da forţa să fac multe lucruri pe care nu le-aş face în mod normal nici moartă. Pentru un om pe care îl iubesc, cred că aş fi în stare să şi cerşesc, de exemplu. Şi cred că aproape fiecare dintre noi ar face la fel. Dacă însă te referi la meserie, n-aş face pentru bani nimic din ce e imoral sau ilegal. Nimic, nimic, nimic. Cine îşi vinde adevărul sau convingerile, îşi pierde calitatea de profesionist, îşi pierde calitatea de OM.

Care este forma de artă care te emoţionează cel mai mult?

Cinematografia. Mă fascinează. Însă dacă vreau să trăiesc puternic, citesc o carte de Gabriel García Márquez. Este scriitorul perfect şi irepetabil. E un om care a făcut muzică din cuvinte. La câteva pagini, sunt paragrafe pe care le recitesc şi de 10 ori.

Pentru că îmi cântă în minte. Nu mai stăpâneşte nimeni arta lui, de a spune în cuvinte atât de puţine, atât de multe şi de profunde lucruri.

Ce capricii nu-ţi refuzi niciodată?

Shoppingul de cămăşi albe şi inele masive din argint. Oricâte aş avea, îmi mai trebuie.

Care este cel mai spectaculos om pe care l-ai cunoscut?

Un domn pe nume Shmulik. Un israelian care mi-a povestit odată cum l-a întâlnit pe Dumnezeu, într-o după-amiază cu trafic infernal, în Ierusalim.

Dacă ai putea locui într-o carte, care ar fi aceea?

„Dragoste în vremea holerei”, de Gabriel García Márquez. Aş vrea să fiu Fermina Daza, care a fost iubită neîntrerupt vreme de „51 de ani, nouă luni şi patru zile”.

Care e cel mai mare viciu al tău?

Cafeaua cu miere.

Ce e grozav în faptul că eşti Carmen Avram?

Că, dacă ai norocul ei, ajungi să lucrezi cu şi să înveţi în fiecare zi de la nişte oameni care sunt în stare să dea tot, tot, tot pentru un reportaj bun.

În ce te-ai costuma dacă ai merge la un bal mascat?

În elf. Mor după ei. Chiar am avut o maşină cu numărul 101 ELF.

Care este cel mai preţios secret de frumuseţe pe care l-ai descoperit până acum?

Crema cu vitamina A, fabricată în farmacie. A venit ca tratament şi am descoperit-o ca produs cosmetic. E o minune.

Care sunt plăcerile tale zilnice?

Serialele şi discuţiile „la liber” cu colegii, înainte de a începe munca.

Şi care sunt cele mai mari extravaganțe ale tale?

Genţile mari. And I mean, MARI.

Care sunt politicienii tăi preferaţi?

Dintre români, îmi place doar Bogdan Aurescu, recent numit ministru de externe. A fost şi singurul om pe care l-am sunat să-l felicit după instalare, atât de tare m-am bucurat. Mă rog, nu e chiar om politic, dar sper din suflet să devină, ca să şi pot vota pentru el. România ar avea nevoie de oameni ca el. Îl ştiu puţin, e exact ce ar fi trebuit să avem atunci, după Revoluţie.

Din străinătate, îmi place premierul israelian Benjamin Netanyahu, un om de o inteligenţă sclipitoare, extraordinar orator,  un luptător, un supravieţuitor şi un bun cunoscător al secretelor economice. Şi am un respect fără limite faţă de George Washington şi Thomas Jefferson, fără de care SUA ar fi fost doar un alt stat pe planiglob.

Cine e prietenul tău cel mai bun? 

Nu pot să zic unul singur, că se supără ceilalţi. Aşa că ei sunt fraţii mei, Leo şi Roxana, Cristina Zaharia, stomatolog şi vecina, Manuela Necula, CEO Ogilvy România, şi Adrian Ursu, soţ.

Ce te enervează cel mai mult la oameni?

Răutatea, autosuficienţa şi isteria colectivă.

Ai încercat vreodată un drog ilegal?

Nu. Mi-ar fi teamă de mine şi pentru mine.

Care e cea mai mare dezamăgire a ta?

Clasa politică din România. Cea mai mare şi continuă. Nici nu ştiu de ce mă mai dezamăgeşte.

Care e cel mai frumos loc din lume pentru tine?

Yafo, oraşul vechi din Tel Aviv. La concurenţă cu Cambodgia rurală.

Care e scena de film la care plângi întotdeauna?

Love Actually. Final. Când premierul britanic vine, de Crăciun, la femeia de care era îndrăgostit, să-şi ceară scuze.

Care sunt marile calităţi ale soţului tău?

Umorul nebun, spontaneitatea, inteligența, răbdarea, perseverenţa de copil încăpățânat cu care îşi adună maşinuţele vintage, de colecţie.

Şi care ar fi cea mai mare greşeală pe care i-ai putea-o ierta?

Ignoranţa provenită din lene. Dar nu cred că i se va întâmpla.

Care e accesoriul de care nu te despărţi niciodată?

Ceasul. Nici măcar când înot.

Cum îţi bei cafeaua? Ah, ai cam spus deja, nu?

Instant, adusă cu greu din Israel, şi da, cu miere.

Dacă ai putea fura ceva fără să fii prinsă, ce ai fura?

Know-how de la marii creatori de documentare.

Privind viaţa ta din afară, acum, ce sfat ţi-ai da?

Relax! It’s only a job. E sfatul pe care prietena mea Cristina Stănciulescu și-l dă și mi-l dă mereu, dar niciuna dintre noi nu-l urmează!

Ce ai face dacă n-ar trebui să munceşti pentru bani şi dacă ai avea destui ca să poţi face orice pe lume?

Aş călători. Şi aş face un documentar despre viaţa unui om care nu trebuie să muncească pentru bani şi poate face orice pe lume.

Spune-mi un vis din copilărie pe care încă nu ţi l-ai împlinit.

Să fiu actriţă într-un film american.

Spune-mi o glumă.

Vreau să mor liniştit, în somn, ca bunicul meu, şi nu ţipând de groază, ca pasagerii lui.

Spune-mi trei lucruri bune care ţi s-au întâmplat azi. 

M-am împăcat cu antrenorul meu, cu care mă încontrasem puţin pe tema alegerilor, a venit în vizită Nana, mătuşa mea care m-a botezat, şi mi-a făcut colţunaşi cu dulceaţă de prune şi am aflat că un pui de căţeluş, care se îmbolnăvise grav, se pare de la o căpuşă, şi-a revenit miraculos peste noapte.

Dacă ar trebui să alegi un singur cuvânt care să te reprezinte, care ar fi acela? 

Receptivă.

Care e cea mai mare suferinţă pe care mi-o poţi împărtăşi?

Cele câteva întâmplări din viaţă, în care am fost părăsită de cineva foarte drag.

Cum arată fericirea pentru tine?

Câteva zile petrecute cu nepoţelul meu. Lângă el, uit cine sunt, cu ce mă ocup, de unde vin, unde mă întorc şi ce mă aşteaptă.

Cum ţi-ar plăcea să îmbătrâneşti?

Lucidă, sănătoasă, şi fără regrete.

Ce faci în fiecare seară, înainte să adormi?

Mă uit la filme.

Pe Carmen Avram o puteți urmări în fiecare duminică seara, de la ora 21.00, în emisunea „În premieră”, de la Antena 3. 

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *