joi , 7 decembrie 2023

Carol Popp de Szathmari şi revelaţia artistică a Orientului, la Muzeul Național de Artă

Batran si copil parasind Constantinopolul

În lunile martie şi aprilie, Muzeul Naţional de Artă al României invită elevii şi profesorii să participe la programele educative cu tema „Să învăţăm despre ceilalţi: Obiceiuri şi veşminte din lumea orientală”, în cadrul expoziţiei Carol Popp de Szathmari şi revelaţia artistică a Orientului.

Programele se adresează elevilor din ciclul gimnazial (clasele V-VII) care, însoţiţi de un educator muzeal, vor face o incursiune în viaţa de zi cu zi a unui oraş ce a împrumutat multe elemente de civilizaţie arabă şi a locuitorilor acestuia, prin intermediul acuarelelor lui Carol Popp de Szathmari (1812-1887) care constituie adevărate impresii de călătorie.

Programele se vor desfăşura astfel:

  • Joi, 21 martie, ora 11.00;
  • Joi, 28 martie, ora 11.00;
  • Joi, 11 aprilie, ora 11.00;
  • Joi, 25 aprilie, ora 11.00;
  • Vineri, 26 aprilie, ora 11.00;

Participarea se face doar pe baza programării la tel. 021.313.30.30 interior 923, sau prin e-mail la educatie@art.museum.ro. Tariful este de 7 lei/persoană.

Programul constă într-o vizită interactivă în expoziţie şi un atelier de creaţie. În cadrul vizitei, elevii vor analiza acuarelele lui Carol Popp de Szathmari, vor intra în pielea personajelor cu ajutorul unor jocuri de rol, vor sintetiza informaţiile oferite de educator în câteva cuvinte-cheie pe care le vor utiliza apoi în cadrul atelierului, ca punct de pornire pentru un colaj sau o dezbatere.

Participarea la acest program – conceput în funcţie de programa şcolară şi de materiile studiate în ciclul gimnazial – va îmbogăţi portofoliul de activităţi extraşcolare ale elevilor, oferindu-le un tip de învăţare inedit, într-un mediu nonformal.

Expoziția, o premieră absolută

Expoziţia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului prezintă în premieră absolută o selecţie de 47 de lucrări de grafică (desene şi acuarele) cu tematică orientală din patrimoniul MNAR. Pentru Szathmári, Orientul este o lume fascinantă, care îl inspiră, îl emoţionează şi îl mobilizează să producă cele mai valoroase şi spontane creaţii artistice.

Programele educative pornesc de la ideea că o operă de artă este o fereastră către infinte lumi posibile. Orice operă de artă poate oferi o multitudine de informaţii despre domenii variate: literatură, muzică, biologie, matematică, istorie, geografie, etc. Se poate vorbi despre costumele şi obiceiurile unei epoci trecute, despre arhitectura şi atmofera unui oraş de acum 150 de ani, despre o zi obişnuită din viaţa personajelor reprezentate, pornind de la o singură lucrare.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *