marți , 5 decembrie 2023

Cartea lunii la Humanitas: „Dragoste”, de Isabel Allende

IAllende

O carte tandră, strălucit alcătuită, o adevărată bijuterie literară în care cele mai frumoase momente ale iubirii descrise vreodată de Isabel Allende sunt magistral împletite cu înţelepte şi amuzante povestiri ale autoarei chiliene. „Dragoste”, în curând, la editura Humanitas.

„Tentaţia de a relata o întâlnire amoroasă pe un ton glumeţ e aproape irezistibilă, pentru că umorul e o garanţie împotriva sentimentalismului şi a ridicolului care pândesc respectivele scene. Mai mult, cred că cel mai tare afrodiziac este râsul.”

„Visele m-au ajutat la scris şi apar în cărţile mele, unde câteodată îndrăgostiţii se întâlnesc în acelaşi vis.”

„Iubirea de tinereţe are un grad de nebunie neîntâlnit mai târziu: e exclusivă, oarbă, tragică, e un montagne-russe de emoţii care merg de la exaltarea halucinată la pesimismul cel mai adânc. Cuplul creat de Shakespeare era foarte tânăr. Deşi din piesă nu se deduce foarte clar, consensul general e că ea avea treisprezece ani, iar el, cincisprezece; aşa s-ar explica limbajul sublim prin care se descriu reciproc şi graba dublei sinucideri. (…) Înţeleg această rătăcire a adolescenţei pentru că am trăit-o şi eu.”

„Magia meseriei mele îmi permite să trăiesc vieţile protagoniştilor mei, iar plăcerea de a descrie pe îndelete întâlnirea erotică depăşeşte cu mult plăcerea de a o trăi. În plus, scriind, se adăugă şi plăcerea de a împărtăşi experienţa cu cititorii mei.”

Sunt doar câteva dintre cele mai reușite contemplări despre dragoste semnate de scriitoarea Isabel Allende și adunate într-un nou volum ce va apărea, curând, la editura Humanitas.

Dragoste

La cinci ani, este exmatriculată pentru indecență de la grădiniţa călugăritelor ursuline din Santiago de Chile. La paisprezece ani, citeşte pe furiş O mie şi una de nopţi în atmosfera impregnată de senzualitate orientală a Beirutului. La treizeci de ani, mamă de familie, militează în America de Sud pentru emanciparea femeilor şi revoluţia sexuală. La patruzeci şi cinci, îşi descoperă jumătatea în California. Însă, după cum recunoaşte chiar ea, nimic din ce a trăit nu se compară cu ceea ce şi-a imaginat… Într-o savuroasă alchimie a adevărului şi ficţiunii, Isabel Allende îşi însoţeşte confesiunile sentimentale şi viziunea asupra nenumăratelor faţete ale iubirii cu cele mai frumoase pagini despre dragoste din romanele, povestirile şi volumele autobiografice pe care le-a semnat.

Cartea este acompaniata de ilustraţiile graficienei spaniole Ana Juan, care semnează şi ilustraţia copertei.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *