Modificările hormonale sau stresul care vine la pachet cu schimbările de mediu sau de anotimp provoacă glandele sebacee să secrete mai multă grăsime decât ar fi necesară. Porii sunt mult mai vizibili, faţa devine uleioasă, străluceşte în permanenţă şi se transformă într-un teren propice pentru apariţia acneei. O pudră bună, special concepută să lupte împotriva excesului de sebum, sau şerveţelele absorbante pot fi o soluţie la îndemână, însă nu vor fi suficiente. In fericire, natura e plină de remedii la îndemână!
Lămâia şi portocala
Sunt fructe ce acţionează în foarte scurt timp asupra unui ten încărcat de sebum. Stoarce într-un recipient puţin suc din fiecare, iar apoi aplică-l pe faţă, cu ajutorul unei dischete demachiante, lăsându-l să acţioneze pentru cât mai mult timp.
Menta
La fel de eficient este şi ceaiul de mentă, foarte concentrat, care nu doar că răcoreşte şi împrospătează un ten afectat de probleme, ci de asemenea îl şi curăţă de impurităţi.
Drojdia de bere
Este un excelent remediu împotriva tenului gras, recomandat chiar de medici dermatologi de renume. Un tratament intern cu drojdie de bere poate fi uşor neplăcut, însă va avea efecte extraordinare. Înghite câte un cubuleţ de drojdie în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol şi evită să mănânci cel puţin o jumătate de oră după aceea. Însă, atenţie, doctorii spun că această cură nu se urmează mai mult de patru săptămâni!
Argila
Este unul dintre cele mai eficiente tratamente care acţionează împotriva sebumului în exces. Argila se amestecă, de regulă, cu apă de la robinet, dar poţi încerca să adaugi peste praful miraculos câteva picături de tinctură din arbore de ceai. Aplică pe faţă amestecul şi lasă-l să se usuce natural! Repetă procedura ori de câte ori e nevoie.
Tinctura de valeriană
Recomandată de specialişti în diverse afecţiuni, tinctura de valeriană are efecte benefice şi asupra tenului cu exces de sebum şi tendinţe acneice. Utilizată zilnic, ea acţionează ca un antiseptic natural, ferind pielea feţei de eventuale iritaţii. Totodată, este un bun antiinflamator şi echilibrează PH-ul tenului.
Alimentația
Este, de fapt, primul capitol la care ar trebui să facem schimbări! Persoanele cu ten gras (și nu numai) ar trebui să stea cât mai departe de mezeluri și carne grasă și să se împrietenească strâns cu fructele și legumele. În plus, apa ar trebui să fie regina alimentației – pe săturate, măcar doi litri zilnic! 🙂
Semnat de LaRevista.ro