duminică , 13 iunie 2021

Ce este în pântecele agitației: scurtă pledoarie pentru clonarea binelui

Money And Politics

Am urmărit, în ultimul timp, mai mult fără să vreau, toată agitația din jurul arestării unui domn de vârsta a treia căruia i se spune ba Felix, ba motanul, ba varanul. Recunosc, mă amuză această alăturare de animale care te duc cu gândul la figuri mitologice de tipul grifonului, sfinxului ori centaurului, mai ales că din alăturarea unui motan cu un varan ar ieși ceva mai tare chiar decât o struțo-cămilă, necontând că aceasta are vechime (provine din „Istoria ieroglifică” a lui Dimitrie Cantemir). Trebuie să recunoașteți că e mare lucru să ai agilitatea și versatilitatea unei feline, dar și cruzimea și hotărârea unui varan. Cu atât mai mult cu cât îmbinarea pare de succes, de vreme ce felinovaranul este felix, adică fericit, norocos, bine-cuvântat, bogat, roditor (adj. limba latină).

Din când în când am aruncat câte o privire, am ciulit câte o ureche, dar nu pentru că mă interesa bâlciul creat (deși noi, balcanicii, avem gust pentru asta!), ci pentru că dincolo de el, prea puțini comentatori și-au pus probleme mai în adâncime. Nu focul de paie de acum înclinat spre stânga sau spre dreapta e miza, nu adevărul unei părți sau al alteia (trompetele versus Themis legată sau nu la ochi), nu prezidențialele din noiembrie 2014, ci ceva mai profund: un sentiment de țară ne-la-locul ei, o lehamite care apleacă în jos capele și le aruncă în depresie, un dezgust care dă orizontului plumb și perspectivei greu capac. O atare stare se întinde și se întărește zilele astea prin oameni, se infiltrează pe tăcute ca igrasia și erodează inimile și viitorul. Eu nu cunosc și nu mă interesează toate dedesubturile, toate tertipurile, făcute de „combinația amețitoare dintre politică, mass-media și afaceri” (Dan Andronic), nu dau cu piatra în nimeni, dar nici nu cred că Dan Voiculescu, ca reprezentant de frunte al acestei letale combinații, este nevinovat. Pe de altă parte, nu mă iluzionez nici cu privire la cei ce se ascund acum după statuia lui Themis și arată cu degetul ca niște negustori cinstiți. Să fim serioși! Nu există o tabără de sfinți și una de demoni. Nu se poate separa ușor grâul de neghină în România de azi! Din păcate, modelul felinovaranului a fost desfășurat în toate părțile și pe toate nivelurile. Corupția, ipocrizia, lăcomia și ferocitatea au avut și au ciraci în toate formațiunile politice și în toate instituțiile de stat. Arestarea lui Voiculescu e astăzi doar un semn, care n-ar fi avut loc fără presiunile SUA și ale UE, dar trebuie să fie semnalul unei avalanșe, altfel totul este zadarnic. Curățenia trebuie să fie făcută în toate sensurile și în toate locurile! Doar așa, sentimentul acesta al fatalității, care spune că „Toți sunt hoți!” și „Pleacă ai noștri, vin ai noștri!” se poate diminua și, în timp, se poate șterge. Abia atunci o să vină schimbarea. De jos, prin acestă stare, și de sus, prin măsuri ferme, competență și domnia legii.

Acum, însă, cu puțină pâine și cu mult circ, trăim stresul unei societăți anomice care, dacă nu paralizează sau scoate în decor (autoizolare sau prizarea raiurilor artificiale sau, pur și simplu, emigrare), duce la încurajarea comportamentelor evazioniste, a devianței și a delincvenței. E imperativ să restabilim, vorba lui Tacitus, „sine ira et studio” (fără ură și părtinire), ordinea, legea și obiceiul bun! Doar așa recăpătăm prestigiul valorilor și al lucrului bine făcut. Doar așa putem spera ca ridicarea elitelor să se facă prin imitarea și clonarea binelui. Românul va înțelege că standardul lui „merge și așa” nu mai e posibil!

Tonul acestei noi realități este, repet, recăpătarea Justiției! Și la nivelul reprezentărilor sociale, frecventul exemplu al imparțialității legii trimite la valoare, la lucrul bine făcut, la exigență, la geometrie, la perspectivă. Mai departe pe acest fundament apare „cultura încrederii” (Fukuyama), singura în care apar flori!

În loc de P.S. amintesc de un studiu dat publicității de un grup britanic de cercetare. Acest studiu recent arată că le transmitem mult prea mult din tensiunile vieții noastre cotidiene copiilor noștri, că formăm, sub presiunea stresului și a iresponsabilității, o generație a „copiilor lacomi și materialiști” care ajung să creadă – 75% dintre cei care au participat la studiu (copii cu vârste între 5 și 10 ani!) – că „fericirea se poate cumpăra cu bani”. Ei bine, adăugați acestui rezultat ingredientul la care făceam referire (sentimentul de anomie, de insecuritate socială) și calculați apoi viitorul României peste nici 20 de ani.

Am urmărit, în ultimul timp, mai mult fără să vreau, toată agitația din jurul arestării unui domn de vârsta a treia căruia i se spune ba Felix, ba motanul, ba varanul. M-am oprit puțin, n-am mai zâmbit și mi-am înțeles neliniștea: ca și grifonul, sfinxul sau centaurul, și struțo-cămila și felinovaranul sunt monștri!

Despre Laurențiu-Ciprian Tudor 

Licențiat în Sociologie și absolvent al unui master de Consiliere psihologică şi educaţională, Laurențiu-Ciprian Tudor este poet, sociolog, consilier educațional și trainer. Debutul publicistic are loc în anul 2003, cu eseuri în paginile de cultură ale ziarelor locale din Brașov (Bună ziua Brașov și Gazeta de Transilvania) și în reviste de psihologie umanistă (Empatia și Aici și acum). Apoi a publicat versuri, interviuri şi eseuri în diferite reviste: Total, Lumea credinței, Astra, Caiete Silvane, Verso, Contrasens, Vatra veche, Singur, Pro-Saeculum, Spații culturale ș.a.m.d.. Tot în anul 2003 a debutat cu un volum de poezie. Până acum a semnat cinci cărți: Teama de cerc şi fuga după aripi (poezie), Braşov, Editura Lux Libris, 2003; Memoria clipei sărutate – 70 cupidopoeme (poezie), Braşov, Editura Lux Libris, 2004; Apostolul verilor (poezie), Braşov, Editura Arania, 2007; Adevărul are coaja tare – convorbiri cu scriitorul Daniel Drăgan (interviuri), Braşov, Editura Arania, 2009 și Capul cu păsări (poezie), Braşov, Editura Arania, 2012.

Din anul 2007, împreună cu poetul Adrian Munteanu (ajutaţi de scriitorul Daniel Drăgan), înființează și conduce „Grupul de litere-sunete-și-culori Caii verzi de pe pereți Braşov”, care organizează lunar seri de poezie şi evenimente culturale.

Foto: logs.post-gazette.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus