vineri , 25 septembrie 2020

Ce mă enervează vara pe Facebook

summer

Trending now on Facebook: chestii care mă scot din sărite.

Cum dă căldura, oamenii intră parcă într-o transă din care se mai trezesc abia prin septembrie și postează ca teleghidați următoarele:

Picioare

Vara, devin subiect de fetiș și detronează lejer chiar și pozele cu pisici. Mi se pare uluitor că, deși am în listă oameni pe care nici nu-i cunosc prea bine, știu exact cum arată degetele lor de la picioare. Pe Facebook sunt picioare peste tot, în sandale (mai ales dacă-s noi și trebuie arătate) sau goale, iar dacă-s goale, sunt de regulă pe nisip, la mal de mare. Newsfeed-ul meu e plin de degete – mici, mari, drăguțe sau strâmbe și urâte, nu contează. Oamenii își iubesc piciorușele și le dedică vara postări consecvente, eventual însoțite de un hashtag original, gen #summer.

picioare

Poze în costum de baie

Costumul de baie e o piesă de îmbrăcăminte foate utilă. La plajă sau la piscină. Altfel, jur că nu-nțeleg ce să cauți în costum de baie pe Facebook, să te vadă tot poporul. Dacă ești vedetă și te ocupi cu apărutul prin reviste, unde oricum ți-ai arătat deja corpul dezgolit, atunci nu-i un mare eveniment să te expui așa și pe Facebook. Dar, altfel, de ce ai vrea să te vadă aproape goală/gol oameni în fața cărora nu te-ai expune fără haine în viața reală…? Mă gândesc cum ar fi să mă vadă în costum de baie fostul meu redactor-șef sau vreun actor în etate cu care am făcut un interviu. Nu, nu, nu… Chiar nu. Dar, vorba aia, poate-i ceva în neregulă cu mine.

Check in în aeroport

„Cutăriță is travelling to Nu-știu-unde from Aeroport Henri Coandă – terminal plecări”. Nu trece zi să nu văd chestia asta pe Facebook măcar o dată. Cred că trebuie să tânjești mult după o vacanță, dacă simți nevoia s-o anunți pe Facebook încă dinainte de a urca în avion. Și-apoi, imediat ce aterizezi, lași orice deoparte și primul lucru pe care-l postezi e un check in în aeroportul de destinație. Abia după aia poți sta liniștit. Mă rog, până la prima masă, când obligatoriu publici…

Poze cu mâncare

Sunt în permanență prezente, dar parcă vara, mai mult ca oricând. După ce ți-ai dat check-in prin aeroporturi, ai călătorit frumos și-ai ajuns la destinație, începe vacanța. Te postezi în fel și chip – la mare, la munte, în oraș sau pe unde-ți mai umblă picioarele (goale, pozate și postate, evident), după care trebuie să ne împărtășești și ce mănânci, ca să vedem și noi ce bine o duc unii. Și trebuie să pui și minim un hashtag, ceva gen #delicious #summer #holiday. Ce? Normal că toate hashtag-urile sunt în engleză.

mancare

Poze la grătar, la bustul gol

Se umflă ovăzul în bărbați vara, când fac câte-un grătar, de n-ai văzut. Sunt toți de-o naturalețe demnă de o cauză mai potrivită: se lasă pozați la bustul gol, cu burdihanul răsfrânt peste bermude, și își arată triumfător dantura lângă grătarul plin de cărnuri. Ah, și pe Facebook se postează obligatoriu și mâncarea, cum altfel? Poze separate cu micii sfârâind și cu ceafa de porc, eventual și-o berică așezată strategic lângă ele. Fără hashtag, că asta e cam pentru hipsteri care mănâncă vegan.

Dați-ne like, invidiați-ne, să fim și noi fericiți!

Probabil că cel mai trist lucru pe care-l remarc pe Facebook a dorința (din ce în ce mai) patologică a oamenilor de a demonstra că viața lor e perfectă. E o disperare în masă a celor care viețuiesc în rețelele sociale de a fi nu doar plăcuți, ci invidiați pentru felul în care arată, pentru ce mănâncă, pentru hainele, pantofii, telefoanele, silicoanele și vacanțele lor, de parcă, dacă n-ar primi de la alții validarea prin Like a propriilor vieți, tot ce au și tot ce-i face (cică) fericiți n-ar conta deloc. Adică, la ce bun să ai o geantă Prada, dacă nu ți-o vede nimeni…? Cred că ăștia sunt oamenii cei mai săraci: cei care trăiesc permanent prin lentila altora, cei care nu vor putea vreodată să se bucure de ce au și de ce fac, dacă nu primesc un Like pentru viața lor minunată (chit că-i un fake pe care-l miroși de la o poștă).

perfect life

Și, totuși, ce-mi place pe Facebook, fie vară, fie iarnă? Pozele și filmulețele cu animale. Copiii, mai ales cei ai oamenilor pe care-i cunosc și în afara rețelei. Postările tuturor revistelor la care sunt abonată și ale câtorva persoane cu care mă asemăn tare.

Și, bineînțeles, citatele lui Tony Poptămaș! 😀

sarcasm

Fotografii: someecards.com, originaltravel.com

Semnat de

2 comentarii

  1. Mie şi pozele cu copiii mi se par enervante atunci când se abuzează de ele (de exemplu, postările zilnice cu aventurile copilului) 😀

  2. Aaa, da, categoric, si pe mine ma scot din sarite daca apar in exces! Nu vreau sa fiu la curent cu orice face copilul, oricat de dragut ar fi.

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus