
Foto: Igor Trepeshchenok / Barnimages.com
Vreau să încep cu o bucurie mare-mare, ce trebuie neapărat dată mai departe: de când am scris acest articol, în care vă spuneam că am renunțat la carne, două persoane mi-au scris că au făcut același lucru, inspirate de ce au citit. Mi se pare extraordinar că s-a întâmplat asta, mai ales că eu nu v-am scris de pe vreun piedestal al moralității imaculate și nici cu intenția conștientă de a vă invita să încercați o viață fără carne. Apoi, pentru că mai mulți dintre voi mă întrebați ce mai mănânc de când am devenit (aproape) vegetariană, doar n-o să țin secret!
Cred că asta e prima întrebare pe buzele tuturor celor care aud că un om a eliminat carnea din dietă: „Păi, și ce mănânci?”. Eu mereu am fost o gurmandă, dar mi se pare că abia acum am început să mănânc cu adevărat! N-am fost niciodată mai creativă și mai aventuroasă, culinar vorbind, pentru că mă aflam într-un tipar pe care-l urmam de-o viață: carne cu x,y,z. După ce carnea a dispărut din peisaj, a trebuit s-o înlocuiesc cu chestii interesante, și chiar am reușit.
Mănânc tofu relativ des, îmi place să-l gătesc la tigaie, cu legume, trase toate fie în ulei de măsline, fie în ulei de cocos, dacă am chef de o aromă mai exotică. Unii folosesc ulei de cocos pentru slăbit, mie îmi place mai ales pentru gustul pe care-l dă mâncării. Dar știați, de exemplu, că puteți să lustruiți și mobila sau mașina cu el…? Citiți aici!
Orez prăjit, cu tofu și legume, gătit în stil tailandez
Cam de două ori pe săptămână mănânc cereale cu lapte, iar câteodată îl înlocuiesc (sau fac jumi-juma) cu lapte de migdale bio, care, dintre toate tipurile de lapte din plante, mi se pare cel mai bun! Mai presărați și niște fructe de pădure și gata masa! Din observație proprie, pot să vă spun că laptele vegetal e mai lejer, nu balonează și nu deranjează pielea.
Mănânc pește cam o dată pe săptămână (sau mai rar). De care prind, dar somnul și somonul sunt preferatele mele. Îmi place peștele gras, cât mai grăsuț să fie. 😋 Gătit minimalist, în ulei de măsline, la cuptor.
Ce-am mâncat chiar azi: somon la cuptor, chiftea din pește și salată
Nu stau departe nici de fructe de mare, pe care le-am adorat de când mă știu, iar de când nu mai dau banii pe piept de pui sau vită, îmi permit să le mănânc mult mai des! Le gătesc în fel și chip, uneori în stil mediteranean, alteori cu o tentă asiatică (în lapte de cocos), le pun în salate…
Una dintre salatele mele fabuloase!
Mă îndop cu salate, mai ales din primăvară încoace. Și la capitolul ăsta am devenit foarte creativă, fac niște amestecuri senzaționale, nu că mă laud. Adaug alune/nuci/caju/ce am prin casă, busuioc, sos pesto, mozzarella fragedă, roșii, toate bunătățile pământului! Și am început să înlocuiesc salata cu spanac, de exemplu, mai arunc și niște kale, că e la modă… 🙃 Mă joc mult cu ingredientele și cu aromele, iar rezultatele sunt de-li-ciu! Trebuie să vă invit într-o zi la o salată!
O mare poftă pe care o am, de când nu mai mănânc carne, e de avocado. Mâncam eu și înainte, mi-a plăcut mereu, dar acum pur și simplu nu mai există viață fără avocado. Dacă nu am avocado în frigider, sunt deprimată. Dacă uită bărbatul să ia avocado, e ceartă în casă. Dacă e vreun aliment fără de care aș sucomba… Nu știu, fraților, ce se întâmplă, e manie, dar ce să fac, îmi cere corpul. Probabil are niște grăsimi similare cu cele găsite în carne, de am crescut masiv consumul după ce am renunțat la șnițele.
Mănânc aproape zilnic produse de patiserie, dar pe astea le mâncam și înainte, deci nici o schimbare. De ani de zile ăsta e micul meu dejun: cafea cu lapte și un croissant sau o pâine prăjită cu unt. Altfel, îmi mai pun pe pâine humus, pe care fie îl cumpăr, fie îl fac eu în casă, când am timp.
Am descoperit de curând lasagna vegetariană, făcută din vinete și parmezan. Extraordinar de bună, aș mânca zilnic, dar nu știu s-o prepar (încă), așa că o iau de la un magazin cu produse organice, de fiecare dată când ajung pe-acolo.
Lasagna fără carne, cu vinete și parmezan. Vis!
Foarte bună e și conopida, ușor gătită la abur sau într-o tigaie mare, cu un strop de apă, și-apoi coaptă, cu brânză pe deasupra. Nu veți regreta! La fel puteți găti orice amestec de legume – tăiate bucățele și date la cuptor, eventual un pic stropite cu ulei de măsline.
Conopidă cu brânză la cuptor, cu tofu pane, avocado și ou fiert
Mănânc ouă cam de două-trei ori pe săptămână. Fie fac o omletă, fie le fac ochiuri sau le fierb și le adaug în salate, sau mănânc câte unul fiert moale, dimineața, cu croissant. Sunt foarte sățioase și-mi plac, n-aș renunța la ele, așa cum n-aș renunța la unt și brânză, deci nici o șansă să devin vreodată vegană.
Bineînțeles, am în frigider o mulțime de fructe și legume, dar asta aveam și înainte să las carnea. Le iau pe cele de sezon, tot ce văd bun și frumos mirositor în magazine, și mănânc cât curpinde.
Tofu cu legume, trase la tigaie în ulei de măsline
Altfel, nu-mi lipsesc supele, câte un smoothie când și când, câte un burger patty vegetarian tras la tigaie – America e foarte ofertantă cu cei care stau departe de carne, așa că mi-e ușor să găsesc chiftele din astea din orez și legume, care au gust senzațional!
Supă-cremă cu brânză cheddar și broccoli
E ușor să mănânci fără carne, ba e chiar mai interesant, pentru că-ți vin idei noi, începe să-ți placă să experimentezi, să te joci, să încerci gusturi pe care înainte nu le știai. Și, credeți-mă, nu e nevoie să-mi plănuiesc mesele, nu-mi petrec mult timp gândindu-mă la ce (o să) mănânc, pur și simplu mă bucur de hrană diversă și aromată, iar a mânca a devenit, mai mult ca oricând, o sărbătoare.
P.S. Toate fotografiile sunt făcute de mine și publicate în ultimele luni pe Instagram. N-aș fi crezut vreodată că o să ajung să fac atâtea poze cu mâncare!
***
V-a plăcut acest articol? Abonați-vă LaRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!
Semnat de Corina Stoica
Pestele (de orice fel) si fructele de mare intra la categoria carne…
N-ar strica un meniu si de sezon rece, cand legumele in special, nu mai au acelasi gust care sa-ti incante papilele gustative.