joi , 16 iulie 2020

Ce mi se pare fascinant în America

corina in americaAici mă îndopam finuț cu un burger la The Collegiate Grill din Gainesville (aproape de Atlanta), un diner tipic american, care există din 1947!

Voi comandați de regulă ceva nou când mergeți la un restaurant unde ați mai fost? Eu, nu prea, sunt genul care se tot uită prin meniu și, deși îmi fac cu ochiul o mie de lucruri, până la urmă sfârșesc prin a comanda același fel de mâncare care mi-a plăcut de prima oară. Asta spune cam multe despre mine, psihologii ar zice că nu-mi place să-mi asum riscuri și prefer varianta „sigură”. 🙂

Azi am fost din nou la Havana South și am comandat fix același lucru ca întotdeauna: creveți cu orez, salată și platane, plus fasole roșie. Și a fost la fel de bun ca întotdeauna – demențial! Ceva nou s-a întâmplat, totuși: pentru prima oară în viață am stat de vorbă cu cineva din Republica Dominicană! Ăsta e unul dintre lucrurile care mi se par fascinante aici, în America: faptul că îmi ies în cale oameni din toate colțurile lumii, pe care în Europa, mai ales în România, aș fi avut mult mai puține șanse să-i întâlnesc. Mi-aduc aminte când am cunoscut pe cineva din Vietnam – o familie care are un atelier de mecanică auto – cum mă uitam la ei, cu ce curiozitate, cât de mult îmi doream să vorbesc cu ei și ce interesant mi se părea orice spuneau. Reciproca e valabilă: mi se întâmplă des, în benzinării, restaurante sau cafenele, să mă întrebe oamenii de unde sunt, că după accent e clar că nu sunt de pe-aici, și par la fel de curioși de mine precum sunt eu de ei.
Pentru că am început vorbind despre restaurante, aici – în Atlanta, cel puțin – există o diversitate extraordinară în privința asta. Tocmai pentru că sunt oameni veniți din toate colțurile lumii, găsești cele mai rare feluri de mâncare. Dacă vrei să mănânci brazilian, vietnamez, persan sau african, sigur găsești, ca să nu mai spun de cele mai comune, japonez, chinezesc, mexican sau indian, care sunt pe toate drumurile. Dincolo de faptul că-ți bucuri papilele gustative cu fel de fel de arome noi, e și o experiență culturală unică. Dacă stau să mă gândesc bine, ăsta mi se pare, până acum, cel mai fascinant lucru legat de viața în America. Coloratura etnică face locul ăsta interesant pentru mine, șansa de a ieși mâine pe stradă și de a întâlni pe cineva din Mexic, Guatemala sau Coreea și de a schimba două vorbe cu ei. E un peisaj pestriț, unde mereu vezi ceva sau pe cineva care-ți stârnește curiozitatea, iar pe mine asta chiar mă îmbogățește și mă face să privesc lumea altfel.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus