vineri , 8 decembrie 2023

Ce ne afectează cel mai mult sănătatea. Tensiunea arterială crescută, pe primul loc

risk

Unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare de acest tip, Studiul Global Burden of Disease, realizat în anul 2010, a dezvăluit care sunt factorii cu cele mai mari riscuri pentru sănătate: tensiunea arterială crescută este factorul de risc cel mai important, la nivel global. Specialiștii MediHelp International şi Bupa International comentează rezultatele şi afirmă că acestea sunt reflexia clară a traiului în societatea modernă.

Rezultatele studiului arată ca tensiunea arterială este factorul care afectează cel mai des sănătatea, cauzând în 2010 pierderea a 9,4 milioane de ani de viaţă, ajustaţi în funcţie de dizabilitate (denumiţi DALY = disability-adjusted life years). Un DALY reprezintă un an de viaţă sănătoasă pierdut și se calculează prin adăugarea numărului de ani pierduţi din cauza bolii, la numărul de ani pierduţi din cauza decesului prematur.

Al doilea cel mai mare factor de risc este reprezentat de fumat (6,3 milioane de DALY pierduţi), iar al treilea a fost considerat consumul de alcool (4,9 milioane DALY pierduţi). Cancerul și diabetul sunt pe locurile 7 şi 8 în topul celor mai comune boli. De asemenea, rezultatele arata ca bolile infecţioase, malnutriţia,bolile materne şi infantilecauzeaza din ce în ce mai puţine decese şi boli, spre deosebire de acum douăzeci de ani. Deşi speranţa de viaţă este mai mare, oamenii trăiesc mai mult cu povara bolii.

„Studiul ne spune, în esenţă, că aportul diferiţilor factori de risc asupra sănătăţii s-a schimbat de-a lungul ultimelor două decenii. Aceste constatări pot fi atribuite faptului că stilurile de viaţă s-au schimbat – oamenii sunt mai puţin activi fizic, şi dietele lor sunt mai puţin sănătoase. Prin analiza rezultatelor studiului putem obţine o perspectivă bună în zonele asupra cărora trebuie să ne concentrăm pentru a preveni problemele de sănătate şi moartea timpurie. Noi pledăm întotdeauna pentru prevenţie şi protecție şi le oferim clienţilor noştri ajutorul şi instrumentele necesare, astfel încât să aibă singuranța că primesc îngrijirea medicală corespunzătoare ori de câte ori apare o problemă de sănătate. Un stil de viaţă profilactic asigură limitarea cât mai eficientă a potenţialului distrugător al unei boli”, spune Levy Zahal, preşedintele MediHelp International.

Studiul Global Burden of Disease 2010 (GBD 2010) este cel mai de anvergură studiu realizat vreodată pentru a descrie distribuția globală și cauzele unor boli majore şi leziuni, precum şi factorii de risc ce afectează sănătatea. Acesta măsoară impactul lor în 187 de ţări, de peste două decenii, ca parte a colaborării cu cercetătorii din întreaga lume.

Foto: techietake.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *