joi , 7 decembrie 2023

Ce se știe, până acum, despre posibila cauză a morții lui Prince

PRINCEfoto

Cele mai noi informații referitoare la starea de sănătate a lui Prince ne pot ajuta să înțelegem, poate, ceva mai clar contextul morții sale. Muzicianul ar fi luat o supradoză de Percocet, un medicament puternic contra durerilor, joia trecută, după concertul pe care l-a susținut în Atlanta, susțin mai multe surse în presa internațională. Astăzi, o echipă de medici legiști a efectuat autopsia asupra trupului neînsuflețit al artistului, decedat pe 21 aprilie, la vârsta de 57 de ani. Prelucrarea testelor va dura câteva săptămâni.

Ce se știe, în prezent, despre starea de sănătate a lui Prince și ultimele sale zile de viață:

 • Prince ar fi fost dependent de un analgezic puternic, un opioid numit Percocet, ce conține o combinație de acetaminofen și oxicodonă. Artistului i-ar fi fost prescris acest medicament pentru a-și calma durerile de șolduri și de glezne de care suferea de mai mulți ani, din cauza activității fizice intense pe care o presupuneau spectacolele sale. O operație pentru remedierea articulațiilor a fost exclusă de Prince, scrie Daily Mail, căci contravenea principiilor religioase ale muzicianului, care aparținea credinței Martorii lui Iehova. Adepții Martorilor lui Iehova refuză transfuziile de sânge, necesare în cazul unei intervenții chirurgicale. Alte surse susțin, însă, că Prince a suferit o operație la șolduri în anul 2010.
 • Din cauza durerilor profunde, care-l împiedicau să meargă normal, Prince folosea deseori un baston (vezi video). De asemenea, show-rile sale recente nu mai conțineau momente de coregrafie. Ultimul său turneu s-a intitulat „Piano and A Microphone”, iar în timpul reprezentației, Prince stătea pe scaun și cânta vocal și la pian.
 • Artistul a declarat, în mai multe interviuri, că a suferit de epilepsie în copilărie, „până la vârsta de șapte ani”.
 • Joia trecută, după ce amânase, pe motive de sănătate precară, două spectacole ce trebuiau să aibă loc în Atlanta, Georgia, Prince a concertat, în sfârșit, la Fox Theater. Cei care s-au aflat în public au declarat că spectacolul a fost impecabil și că muzicianul părea că se simte bine.

Prince AtlantaPrince, pe 14 aprilie, la Fox Theater din Atlanta, Georgia / foto

 • În timpul zborului cu avionul său privat din Atlanta spre Minnesota, lui Prince i s-a făcut rău. Pilotul a fost nevoit să aterizeze de urgență în Moline, un oraș mic din statul Illinois, deși mai aveau doar 48 de minute de parcurs până în Minnesota, la reședința lui Prince, Paisley Park. Apelul la 911 a anunțat „un bărbat în stare de inconștiență” la bordul aparatului de zbor.
 • Vineri, reprezentanta sa a spus presei că artistul a fost tratat de urgență pentru „simptome de gripă”. Conform declarațiilor oficiale, Prince suferea de o formă severă de gripă de două săptămâni și de aceea își amânase spectacolele din Atlanta. Reprezentanta sa a mai spus, vineri, că „Prince e acasă și se simte bine”.
 • Mai multe publicații internaționale, printre care TMZ și Daily Mail, scriu – „din surse multiple” – că la spitalul din Moline, Prince nu ar fi fost tratat împotriva gripei, ci că i s-ar fi administrat o „injecție de salvare”, după ce artistul luase o supradoză de Percocet. Apropiați ai lui Prince au confirmat că acesta suferea de dureri cronice și puternice ale șoldurilor.
 • Medicii din Moline i-au recomandat starului să rămână în spital, sub observație, pentru 24 de ore. Artistul a cerut o rezervă, însă, pentru că nu a primit o cameră privată, a refuzat să rămână internat. După doar trei ore, a părăsit spitalul și a zburat spre Minnesota. Când a plecat, Prince „nu se simțea bine”, spun surse medicale.
 • Sâmbătă, după ce știrea că fusese spitalizat apăruse într-o mulțime de publicații, Prince a mers la o petrecere privată de la Paisley Park, „ca să dovedească faptul că era viu” și să le arate fanilor o chitară și un pian nou, de care era foarte încântat. „Nu vă irosiți rugăciunile pentru mine, mai așteptați câteva zile”, le-ar fi spus Prince celor prezenți. Starul organiza frecvent petreceri la reședința sa din Chanhassen, un complex estimat 10 milioane de dolari, unde se afla locuința sa, studioul, o cameră-cinema, o cameră pentru meditație și una pentru evenimente private.

Prince PartyPrince, la petrecerea de sâmbătă seara

 • Duminică, Prince a fost fotografiat plimbându-se cu bicicleta în apropiere de reședința sa.

Prince Bikefoto

 • Miercuri, la ora 7.00 seara, Prince a fost fotografiat ieșind din casa lui din Chanhassen și îndreptându-se către farmacia Walgreens, aflată în apropiere. Surse din preajma starului spun că aceasta a fost cea de-a patra sa vizită la farmacie în ultima săptâmână. Nu este clar nici dacă Prince a cumpărat ceva și nici de ce a ales să meargă el însuși la farmacie, când, conform protocolului Walgreens, oricine ar fi avut adresa și numărul său de telefon i-ar fi putut procura medicamentele necesare. Surse citate în presa internațională au spus că Prince „arăta firav și trăda nervozitate”.

Prince Walgreensfoto

 • Joi dimineață, la ora 9.43, un apel la 911 este efectuat de la Paisley Park, reședința lui Prince, de către o persoană de sex masculin. Aceasta cere dispecerei o ambulanță, adăugând că cel care are nevoie de ea este Prince. Apoi spune că „omul este mort”. Medicii au sosit în doar patru minute, dar, după numeroase manevre de resuscitare, Prince a fost declarat decedat, la ora 10.07 AM. Toate sursele au confirmat că starul a fost găsit prăbușit într-unul dintre lifturile din reședința sa, în stare de inconștiență. Șeriful care a condus investigația la fața locului a declarat că pe corpul lui Prince nu exista nicio urmă de traumă, iar ipoteza sinuciderii a fost exclusă.
 • Vineri, începând cu ora 9.00, medici legiști din Minneapolis, Minnesota au efectuat autopsia. Oficialii au refuzat să dea publicității orice informație, declarând că testele toxicologice vor dura câteva săptămâni.
 • În ciuda datelor despre posibila dependență de medicamente a lui Prince, prietenii lui spun că acesta era vegetarian de ani buni și avea un stil de viață sănătos, evitând drogurile și alcoolul.

Ce este Percocet

percocetfoto

Percocet este o combinație de acetaminofen și oxicodonă și este folosit pentru a trata durerea, mai ales de persoanele care au probleme cu articulațiile, având un intens efect analgezic. Acest medicament, din clasa opioidelor (narcoticelor), creează o dependență puternică și nu este prescris celor care au un istoric de adicție de droguri. Conform prospectului, „oxicodonul poate încetini sau stopa respirația”, iar administrarea lui în mod greșit „poate provoca efecte secundare cum ar fi atacuri de apoplexie și poate duce la moarte”.

Supradoza de narcotice cauzează vomă, dureri de stomac, stare de confuzie și o îngălbenire a pielii. Pe măsură ce efectele progresează, pacientul începe să acuze o stare de leșin, bătăile inimii încetinesc treptat, iar în cele din urmă, respirația se oprește și organismul intră în comă. „O supradoză de Percocet poate fi fatală”, se mai menționează în prospect.

Printre celebritățile care au folosit Percocet se numără Elvis Presley, Michael Jackson și Heath Ledger, toți trei decedați din cauza unor supradoze de cocktailuri de medicamente.  De asemenea, actrița Melanie Griffith a recunoscut că în trecut a fost dependentă de Percocet, dar, cu ajutor specializat, a încetat consumarea pastilelor.

Semnat de

2 comentarii

 1. alte surse au mai mentionat ca stafful l-ar fi vrut in continuare „valid” si ca l-ar fi scos din spital…ceea ce i-a fost fatal.
  impresarii de multe ori in istorie au fost cei care din aviditate si dornici de succes nu doreau sub nici o forma sa piarda vreun contract chiar daca vietile starurilor foarte stresate si aflate intr-o situatie dificila ar fi fost pusa in pericol, dovada stand si sfarsitul tragic al acestora si milioane de fani indurerati.
  pacat

  • E foarte posibil ca asta sa fi fost motivul. Din ce am citit eu, au decis sa plece din spital pentru ca nu au putut obtine o rezerva, ceea ce e destul de straniu…
   Si in cazul lui Michael Jackson, lucrurile au stat la fel. Era in pregatire pentru turneu si au fortat tot proiectul, desi omul era la pamant. E groaznic ca in cazul atator artisti, nu exista macar o persoana, una singura, care sa vada ce se intampla si sa-i apere de rau.

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *