duminică , 17 octombrie 2021

Ce spune azi despre Hitler băiatul care a pozat alături de el pentru propaganda nazistă

Nazi 1

La 80 de ani de când a pozat alături de el pentru o serie de imagini folosite în cadrul propagandei naziste, Gerhard Bartels își amintește de ziua în care l-a cunoscut pe Adolf Hitler.

Cu ochii săi albaștri, părul blond și trăsăturile „ariene”, Gerhard Bartels era imaginea ideală pentru un poster de propagandă nazistă. Și, pentru că unchiul său era prieten cu Adolf Hitler, pozatul pentru Führer a devenit un eveniment anual în viața băiatului. În anii dinaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, chipul lui a apărut pe cărți poștale, în cărți și în alte materiale de campanie ale regimului, care se străduia să inoculeze în mintea poporului german idealul arian.

Gerhard Bartels

Opt decenii mai târziu, Gerhard Bartels, azi în vârstă de 83 de ani, își amintește de perioada în care a fost folosit de mașina de propagandă a lui Hitler. Bărbatul povestește că, în 1936, pe când avea patru ani, părinții i-au spus să-și pună cele mai bune haine, pentru că „urma să-l întâlnească pe Führer”. „Nu aveam voie să mă joc cu alți copii în ziua aceea, ca să nu-mi murdăresc hainele”, își amintește Bartels, citat de Daily Mail. „Mie nu-mi plăcea asta. Eu voiam să fiu afară, la joacă, împreună cu ceilalți copii”, adaugă el.

Heinrich Hoffmann, fotograful personal al lui Hitler, a realizat imaginile care mai apoi au fost utilizate inclusiv într-o campanie ce încuraja adopția copiilor arieni. „Hitler a fost doar un gangster. Naziștii m-au folosit în scopuri de propagandă. Am fost folosit pentru ca ei să arate că Hitler iubea copiii. Dar toți dictatorii au făcut la fel, de la Mussolini la Stalin. Am fost ales pentru că, în mod evident, mă potriveam cu felul în care Hitler credea că trebuia să arate un copil arian”, spune Gerhard Bartels. El își mai amintește că a fost învățat să-l salute pe Adolf Hitler cu obișnuitele cuvinte cu care toți i se adresau – „Heil, mein Führer!” -, dar că a făcut-o cu jumătate de inimă. „Chiar și la vârsta aceea fragedă, știam că sunt manipulat”, explică el.

Nazi 2

Bartels a mai povestit că își amintește în mod special de o zi din 1936, când a pozat pentru Hitler. „Eram fericit că urma să fiu fotografiat, deoarece credeam că aveam să primesc o felie mare de prăjitură cu mere. Fotograful lui, Heinrich Hoffmann, a făcut toate pozele, dar după 80 de ani, eu încă aștept prăjitura”, a încheiat Gerhard Bartels.

Fotografii: Daily Mail

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus