Foto: huffpost.com
Michael Jackson rămâne „the King”
Michael Jackson rămâne „the King”
Dacă mori nu înseamnă că nu mai poți câștiga bani, când ești o celebritate. De fapt, puterea de câștig a starurilor poate crește rapid odată ce se sting din viață, când companiile cu dare de mână încep să le vâneze imaginea valoroasă pentru a o folosi în campanii publicitare.
Zilele trecute s-a anunțat în presa internațională o afacere pe care beneficiarii ei o sărbătoresc, probabil, deja, cu multă șampanie și țigări de iarbă: familia lui Bob Marley a bătut palma cu o companie producătoare de cannabis, care își va promova produsele utilizând imaginea starului. Înțelegerea readuce în discuție una dintre cele mai bănoase afaceri ale zilelor noastre: achiziționarea drepturilor asupra imaginii celebrităților care nu mai sunt în viață. Moartea nu este, deci, o barieră în fața succesului financiar. Al celor rămași în urmă. Anul acesta, Michael Jackson a urcat pe primul loc al vedetelor decedate care au câștigat cei mai mulți bani: 140 de milioane de dolari, conform revistei Forbes. Chiar și Albert Einstein continuă să producă bani, și într-un mod deloc relativ, de dincolo de moarte – anul acesta, proprietarii drepturilor sale de imagine au declarat 11 milioane de dolari încasate din postere, tricouri și o serie de aparate-tabletă marcate cu figura celebrului fizician.
Lucrurile care aparțin trecutului, o mină de aur pentru companii și producători de reclame
Nostalgia publicului a crescut uimitor de mult valoarea brandurilor unor celebrități decedate, care astăzi vând cu succes diverse produse, asigurându-le moștenitorilor lor un trai îmbelșugat. „E o afacere masivă. În Statele Unite există agenții întregi care s-au dezvoltat în această direcție și care au făcut un business substanțial din asta”, spune Kelvyn Gardner, managing director al Licensing Industry Merchandisers’ Association (LIMA), corpul pentru comerț internațional care acordă licențele pentru drepturi asupra imaginii. „În unele cazuri, întregul lor portofoliu de drepturi constă în oameni care au murit. În acest moment, branding-ul înseamnă nostalgie pentru diferite epoci și staruri pop sau de cinema din trecut care încapsulează această idee. Lucrurile care aparțin trecutului reprezintă o mină de aur tentantă, pe care producătorii de publicitate o exploatează atunci când caută viitorul succes”, adaugă Kelvyn Gardner, citat de The Guardian.
În ultimii ani, o serie de campanii publicitare au readus la viață figuri celebre din trecut –Audrey Hepburn generată pe calculator savurând ciocolată Galaxy, Marilyn Monroe promovând parfumul Chanel No5, Steve McQueen în reclame Porsche sau Gene Kelly cântând în ploaie pentru Volkswagen. Mark Borkowski, specialist în PR și branding, spune că tendința de a reînvia celebritățile a ascuțit și setea de bani a experților în proprietate intelectuală și a avocaților lor. „E o zonă cu foarte mult potențial pentru cei care au astfel de moșteniri. Trebuie să te gândești bine ca să decizi ce brand-uri rezonează cu decedatul, dar dacă funcționează, poate fi un succes uriaș”, spune Borkowski. El adaugă că afacerea proaspăt încheiată între familia lui Bob Marley și compania Privateer Holdings, pentru a crea produsele pe bază de cannabis Marley Natural, este „pur și simplu genială”. „Din punctul de vedere al branding-ului, nu putea exista o potrivire mai bună între un produs și o vedetă decât aceea dintre cannabis și Marley”.
De când a murit, Michael Jackson a generat câștiguri de 700 de milioane de dolari
Afacerea va crește încasările ce vor reveni reprezentanților lui Bob Marley, cărora anul trecut le-au revenit 20 de milioane de dolari, conform revistei Forbes, din vânzări de albume, căști audio, haine, hârtie pentru țigări sau păpuși „One Love”. Totuși, câștigul marelui Bob pălește în fața încasărilor din 2013 ale „Regelui Pop”: 140 de milioane de dolari. Michael Jackson, despre care s-a spus că era falit când a murit, în 2009, a generat câștiguri financiare uriașe pentru urmașii lui, mai ales din albumele lansate după deces și din acțiunile în procent de 50 % din compania Sony/ATV ce deține drepturile de difuzare ale unori hituri semnate The Beatles, Elvis Presley și Eminem. În plus, imaginea lui Michael, sub formă de hologramă, a apărut în două spectacole Cirque du Soleil: „The Immortal World Tour”, unul dintre cele mai profitabile turnee din toate timpurile, și „One”, un show permanent care are loc în Las Vegas. De la moartea megastarului, urmașii lui Michael Jackson – adică mama lui, Katherine, în vârstă de 84 de ani, și cei trei copii: Prince, Paris și Blanket – au încasat 700 de milioane de dolari.
Imaginea lui Elvis Presley a adunat 55 de milioane de dolari anul trecut, o cifră care este așteptată să crească în 2015, când firma care a cumpărat drepturile asupra brand-ului (pentru suma de 125 de milioane de dolari) va inaugura propriul ei spectacol în Las Vegas, cu holograma lui Elvis. Există chiar discuții despre un show în care holograma lui Elvis va „cânta” cu cea a lui Michael!
Graceland, fosta casă din Memphis a lui Presley – care atrage anual aproximativ 600.000 de vizitatori, fiind a doua cea mai vizitată locuință din Statele Unite, după Casa Albă – va produce în viitor și mai mulți bani decât o face. „Elvis at the O2”, o expoziție care include un tur virtual al conacului din Memphis unde Presley a murit, în baie, în 1977, se va deschide la arena O2 din Greenwich, Londra, pe 12 decembrie.
Topul Forbes 2014 al celor mai bogate celebrități care nu mai sunt în viață
1. Michael Jackson; 140 de milioane de dolari; a murit pe 25 iunie 2009, la 50 de ani
2. Elvis Presley; 55 de milioane de dolari; a murit pe 16 august 1977, la 42 de ani
3. Charles Schulz (creatorul benzilor desenate „Peanuts”); 40 de milioane de dolari; a murit pe 12 februarie 2000, la 77 de ani
4. Elizabeth Taylor; 25 de milioane de dolari; a murit pe 23 martie 2011, la 79 de ani
5. Bob Marley; 20 de milioane de dolari; a murit pe 11 mai 1981, la 36 de ani
6. Marilyn Monroe; 17 milioane de dolari; a murit pe 5 august 1962, la 36 de ani
7. John Lennon; 12 milioane de dolari; a murit pe 8 decembrie 1980, la 40 de ani
8. Albert Einstein; 11 milioane de dolari; a murit pe 18 aprilie 1955, la 76 de ani
9. Theodor Seuss Geisel (Dr. Seuss); 9 milioane de dolari; a murit pe 24 septembrie 1991, la 87 de ani
9. Bruce Lee; 9 milioane de dolari; a murit pe 7 iulie 1973, la 32 de ani
9. Steve McQueen; 9 milioane de dolari; a murit pe 30 noiembrie 1980, la 50 de ani
9. Bettie Page; 9 milioane de dolari; a murit pe 11 decembrie 2008, la 85 de ani
13. James Dean; 7 milioane de dolari; a murit pe 30 septembrie 1955, la 24 de ani
Semnat de LaRevista.ro