duminică , 13 iunie 2021

Ce vedeți în imagine? Răspunsul spune multe despre felul în care gândiți

iepure rata testfoto

Ce vedeți în fotografia de mai sus? Un iepure sau o rață? Sau pe amândouă? Aceasta este o iluzie optică veche de mai bine de 100 de ani, iar psihologii spun că ceea ce vedem, și cât de repede vedem, spune multe despre felul în care funcționează creierul nostru.

Desenul a apărut pentru prima dată în revista germană „Fliegende Blätter”, în 1892, dar a devenit cunoscut în 1899, când psihologul american Joseph Jastrow l-a folosit pentru a demonstra că percepția nu reprezintă doar ceea ce vedem cu ochii, ci este și o activitate mentală. Studiul a sugerat că oamenii mai creativi și-au putut schimba rapid percepția asupra acestei imagini: dacă mai întâi au văzut un cap de rață, în doar câteva secunde au reușit să vadă și cealaltă imagine inclusă în desen, și anume un cap de iepure.

Vedem ceea ce ne dorim să vedem

Interesant este mai ales faptul că răspunsurile oamenilor au fost influențate și de perioada anului în care au privit desenul. În timpul Paștelui, vedeau mai întâi iepurele. În octombrie, tindeau să observe mai întâi rața.
Iluzia optică stârnește zilele acestea numeroase comentarii în social media, oamenii declarându-se fie interesați, fie amuzați de imagine, fie consideră testul lipsit de fundament.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus