miercuri , 4 octombrie 2023

Am (cel puțin) trei personalități

personalitate

Am găsit poza asta pe Facebook și mi-a atras atenția, și confirm că mie mi se întâmplă frecvent să-mi schimb felul de a fi – nu în esență, desigur – în funcție de limba în care comunic.

Când vorbesc engleză, adopt inconștient o mulțime de tipare mentale și comportamentale ale oamenilor de aici. Când eram în Germania, mă simțeam sehr Deutsch, de parcă aș fi fost blondă cu ochi albaștri, născută și crescută la München. Când văd un film francez sau ascult o piesă de Patricia Kaas – mon Dieu, je suis très, très Française! Când se întâmplă să citesc ceva în spaniolă, am senzația aproape fizică de transformare – știu că aș căpăta un nou set de abilități dacă aș ajunge s-o vorbesc fluent (si, amigos, plănuiesc!). Dar simt că doar când vorbesc sau scriu în română sunt nu neapărat eu însămi – cine suntem noi înșine, în definitiv? – ci eu, aceea pe care o știu dintotdeauna. Toți ceilalți sunt oameni noi, pe care i-am adunat în mine de-a lungul anilor, odată cu limbile noi pe care le-am învățat (și cu cărțile pe care le-am citit).

Mai demult, când eram la facultate și împărțeam o garsonieră cu o prietenă, mi-a spus că port în somn conversații lungi, Dumnezeu știe cu cine, n-am idee ce mă frământa noapte de noapte, de nu putea săraca fată să doarmă de perorațiile mele. Am vorbit întotdeauna în somn. De curând, mi s-a zis din nou că nu-mi tace gura noaptea – eu, desigur, n-am habar de asta – și cică susțin adevărate conferințe. Acum, de când sunt în America și vorbesc mult în engleză, dar continuu să citesc, să discut cu familia și prietenii de-acasă și să scriu pentru revistă în limba mea, se pare că vorbesc într-o combinație de engleză și română, după care o dau pe germană (Deutschland ist noch in meinem Herzen). E bine, am trei personalități, ca să nu le mai pun la socoteală pe celelalte – fiecare femeie are mai multe!

În fine, voiam să vă rog, de fapt, să învățați limbi străine, atât de multe câte puteți, și străduiți-vă să le vorbiți cât mai bine, până le visați, la propriu. O să vă schimbe viața.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *