joi , 30 noiembrie 2023

Cele mai frecvente greşeli care afectează sănătatea intimă feminină

Sanatatea genitalaFoto: femside.com

Percepută ca un subiect greu abordabil şi în unele cazuri chiar tabu, igiena intimă constituie un ritual de îngrijire esenţial sănătăţii oricărei femei, ce presupune un echilibru între siguranţă, protecţie şi confort. Astfel, nu doar regulile de bază pe care îngrijirea intimă le presupune sunt importante, ci şi greşelile pe care ea le cuprinde.

Dieta bogată în zahăr, carbohidraţi şi gluten afectează sănătatea genitală

Alimentele bogate în zaharuri, grăsimi şi carbohidraţi afectează nu doar nivelul glicemic sau colesterolul, ci şi sănătatea intimă, mărind predispoziţia la infecții în zona genitală. Consumul în exces al alimentelor dulci determină creşterea nivelului glucozei din sânge, favorizând astfel dezvoltarea ciupercii Candida Albicans, responsabilă pentru apariţia candidozei. În plus, specialiştii recomandă şi evitarea alimentelor care conţin gluten, o proteină care se găseşte în grâu, secară şi orz. Un nivel ridicat de gluten este adesea corelat cu diverse probleme digestive şi mai mult decât atât, acesta inhibă dezvoltarea culturilor probiotice – bacteriile bune care asigură protecţia florei vaginale.

Antibioticele – un pericol pentru sănătatea intimă

Terapiile cu antibiotice au rolul de a distruge agenţii patogeni care creează infecţii, însă acestea distrug şi lactobacilii care asigură protecţia florei vaginale, crescând astfel riscul apariţiei de noi infecţii. În plus, acestea sunt şi cauza scăderii producţiei de acid lactic, o altă barieră protectoare a zonei intime. Fluctuaţia nivelului de acid lactic din organism determină dezechilibre ale pH-ului florei bacteriene şi creşte predispoziţia instalării candidozei sau vaginozei bacteriene. Tocmai de aceea, tratamentele cu antibiotice trebuie întotdeauna însoţite de o alimentaţie bogată în iaurt, pentru a compensa refacerea probioticelor şi a acidului lactic din organism.

Atenţie în alegerea lenjeriei intime

În alegerea lenjeriei intime nu trebuie să ţineţi cont doar de elementul estetic, ci să vă asiguraţi şi că aceasta asigură protecţie şi confort. Specialiştii avertizează în legătură cu lenjeria tip tanga, întrucât aceasta favorizează transferul de bacterii de la o zonă intimă la alta şi creşte riscul apariţiei infecţiilor bacteriene. O altă recomandare este evitarea materialelor sintetice precum lycra sau spandex, întrucât nu permit pielii să respire şi creează un mediu umed, propice dezvoltării bacteriilor şi ciupercilor în zona intimă. În acest sens, cea mai bună alegere rămâne lenjeria din bumbac.

Igiena intimă după relaţiile sexuale

În timpul actului sexual, secreţiile vaginale pot provoca trecerea bacteriilor la nivelul zonei orificiului urinar şi în vezica urinară, ceea ce constituie o premisă pentru apariţia cistitei. Astfel, după actul sexual, este recomandat să mergeţi la toaletă pentru a urina şi a face un duş, pentru a elimina astfel bacteriile care se acumulează în vezica urinară sau la nivelul organelor genitale.

Evitarea duşurilor vaginale

Vaginul este un organ foarte complex, care are propriul sistem de curăţare prin intermediul secreţiilor mucoase. Acestea îndeplinesc un dublu rol: atât de igienizare, cât şi de protecţie a florei vaginale. Din acest motiv, specialiştii nu recomandă spălaturile vaginale ca modalitate de ingrjire a zonei intime, întrucât ele strică echilibrul florei vaginale şi modifică pH-ul. Excepţiile sunt cazurile în care, în urma unui consult medical, acestea sunt propuse ca metodă de terapie adjuvantă.

(P) La baza unei igiene intime corecte sta bineînţeles şi alegerea produselor potrivite, care să asigure confort, siguranţă şi protecţie. Gama Lady Health de la Ropharma cuprinde produse destinate igienei intime a femeilor, cu eficienţa clinică demonstrată, fabricate din ingrediente naturale (aloe vera, extract de arbore de ceai, extract din stuguri, etc) asociate cu filtrat de iaurt probiotic obţinut prin extragerea componentelor bioactive din laptele fermentat.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *