marți , 29 septembrie 2020

Cele mai frumoase locuri în care mi-am băut cafeaua

corina

Știu că nu sunt cu nimic deosebită: ca miliarde de oameni din lumea asta, îmi încep fiecare zi cu o cană mare de cafea. De ani de zile, e cafea grecească, la ibric, dar beau de orice alt fel, inclusiv făcută la aparate profesionale, cum e acesta. Viața mea chiar se învârte în jurul cafelei și, peste tot pe unde merg, într-un oraș sau o țară nouă, primul meu interes e să descopăr ce cafenele sunt în jur și-mi aleg imediat o favorită. Visez să am eu însămi o cafenea, unde să fac și biscuiți și să vând și cărți și reviste, dar până atunci, mă uit în urmă puțin și rememorez cele mai frumoase locuri în care am băut cafea.

zeitgeistZeitgeist, München

Un loc extraordinar de plăcut, despre care v-am povestit aici. Espressoarele lor funcționează continuu, pentru că mai mereu e plin. Nu-i de mirare: cafeaua e deliciu, iar croissantele sunt coapte de ei și aduse calde la masă. Vis!

alia-hersonissosTerasa hotelului Alia, din Hersonissos, Creta

Multe după-amieze frumoase mi-am petrecut aici, pe malul mării. Atmosfera și cafeaua lor grecească erau greu de egalat.

tambosi-munchenCafé Tambosi

Cea mai veche cafenea din München, înființată în 1775. Elegantă și primitoare, servește cafea de toate felurile, iar croissantele vin și aici calde și pufoase.

tavernaTerasa tavernei Kavouri din Hersonissos, Creta

Aici pare că expresia dolce far niente a fost inventată de greci, și chiar dacă nu e așa, cu siguranță știu s-o onoreze, la fel ca italienii.

aran-munchenAran, München

O cafenea-restaurant mică și drăguță, unde mă opream mereu în plimbările mele prin capitala Bavariei. Savuroase și cafeaua, și pâinea lor cu unt!

goose-feathers-savannahGoose Feathers din Savannah, Georgia

Am o amintire perfectă de aici – un brunch cu Paul, în timpul unei vacanțe scurte de anul ăsta. Latte, croissante, brioșe și alte bunătăți de patiserie, decor minunat și o atmosferă european-americană pe care greu o întâlnești în State.

happy-cafe-codleaHappy Cafe, Codlea

Cine s-ar fi gândit că un orășel precum Codlea găzduiește o bijuterie ca asta? E așezată într-un parc liniștit, departe de trafic și poluare, așa că e o plăcere să huzurești aici câteva ceasuri. Am fost și iarna, când terasa e încălzită, iar vara trecută m-am întâlnit aici cu prietenele mele și abia ne-am dat duse. 🙂

colaj-cafe-brasovColaj Café, Brașov

V-am povestit pe larg despre ea, aici. M-aș întoarce cu drag pentru un latte!

Astea mi-au venit acum în minte și sunt singurele pentru care am și ilustrații. Sigur, am mai băut cafele în nenumărate locuri, din București și din alte orașe europene. Pe de altă parte, am și ratat multe! N-am fost niciodată la faimoasele Café de Flore și Les Deux Magots, în Paris; la Caffè Florian, în Veneția; la Café du Monde, în New Orleans, sau la Café Van Gogh, în Arles. Aș face un tur al cafenelelor lumii, pe care l-aș documenta cu mii de fotografii, ce ziceți?

P.S. Am amintit numai despre locuri publice, dar să știți că, de fapt, cele mai frumoase locuri unde mi-am băut cafeaua sunt:

  • acasă, în curtea mea de la Vulcan, sau în curtea prietenei mele Gina, pe malul lacului.
  • pe terasa casei în care am locuit în Bavaria, unde e făcută prima fotografie din articol.
  • în casa familiei mele din Velletri, un orășel de lângă Roma. Aveau în bucătărie un espressor ca acesta, la care toată ziua meșteream și-mi făceam latte. 😀 Era vară când i-am vizitat, curtea lor era plină de flori și acolo ne făceam veacul.
  • în vârf de munte, într-o excursie pe care am făcut-o când aveam 16 ani, cu prietenii mei. Am făcut focul și am fiert cafeaua în ibric, pe jarul încins. Ce aromă!
  • în Piața Sfatului din Brașov, la fosta ceainărie-cafenea Orient, unde mă ducea Harry. Locul nu mai există, și ce păcat, aveau cafea la nisip, așa ceva n-am mai băut de atunci!

Altfel, cele mai frumoase locuri în care am băut cafea sunt cele în care am cele mai valoroase amintiri, și ele sunt legate mai ales de oameni și întâmplări, și mai puțin de spații.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus