sâmbătă , 28 mai 2022

Chris Simion: „Extravaganța mea cea mai mare este libertatea”

ChrisS

Regizoarea și scriitoarea Chris Simion ne-a răspuns la câteva întrebări inedite, cu aceeași generozitate și onestitate pe care o așază în fiecare rând pe care-l scrie în cărțile sale, în fiecare piesă de teatru pe care o pune în scenă.

Cel mai îndrăzneţ vis profesional al meu este… să am propriul teatru în care să fac spectacole real necesare, să construiesc unul de la zero sau să luăm o clădire şi să o transformăm în teatru. Deocamdată e la stadiul de vis. Avem nevoie de sprijin pentru asta, de oameni care să creadă în ceea ce facem şi pentru care cei 14 ani de experienţă şi premii să însemne o garanţie culturală.

Partea cea mai frumoasă a meseriei mele de regizor de teatru esteperioada repetiţiilor, a căutărilor, atunci când totul arde în tine. Partea cea mai frumoasă a meseriei mele de scriitor este când am terminat povestea şi o dau la tipar; e o naştere.

Pentru mine, teatrul înseamnă posibilitatea de a comunica emoţie, de a spune poveşti care să trezească sufletul, de a întâlni oameni care mă schimbă fundamental şi pe care pot să îi schimb, asemenea.

Dacă ar fi să aleg o singură realizare artistică a mea, pe care s-o aşez într-o capsulă a timpului, aş alege o parte din fiecare. Mă definesc în prezent şi atunci mă constrâng de fiecare dată de cea mai recentă producţie , adică Hoţii de frumuseţe. Dacă interviul mi l-ai fi luat când lucram la altceva, ţi-aş fi răspuns Maitreyi, Oscar şi Tanti Roz, 7 Blesteme, Omul pescăruş,Dragostea durează 3 ani, Ce ne spunem când nu ne vorbim şi tot aşa.

Emisiunile mele preferate sunt… cele din care pot să învăţ ceea ce încă nu ştiu.

Ziarele şi revistele pe care le citesc mereu sunt…cele în care apar articole despre activitatea mea, şi acestea accidental.

Animalul meu totemic este elefantul.

Obiectele fără de care n-aş putea trăi sunt cărţile.

Ţinuta mea de zi favorită este compusă din… haine de la Desigual, haine vii, colorate.

Nu aş purta niciodată… ţinută office de bancă, paiete sau chestii din latex.

Parfumul meu favorit este… Chanel 5.

Partea mea preferată a zilei este… la răsărit.

Cel mai frumos om pe care l-am cunoscut este… duhovnicul meu.

Cea mai folositoare invenţie este, pentru mine,… telefonul mobil

Cel mai păcătos obicei pe care îl am este… că sunt imprevizibilă şi nu am răbdare. Consider că nu am timp de pierdut, că am o viaţă şi că dacă vreau să fac ceva trebuie să fac, iar dacă ceva nu mă convinge, nu mă ţine vie, nu pot să stau şi să aştept la nesfârşit.

Când vreau să ies dintr-o stare proastă, primele lucruri pe care le fac sunt: consum starea, elimin gândurile care mă ţin în ea, meditez la ceea ce a declanşat starea.

Cea mai mare dezamăgire a mea este… că din cauza sistemului din ţara aceasta şi a unor oameni care ocupă nişte funcţii pe care nu le merită, fac foarte puţine. Dacă aş fi trăit într-o ţară sănătoasă, cu principii şi valori reale, aş fi făcut de 10 ori mai mult şi aş fi fost mult mai utilă.

Cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodată a fost… de la Părintele Ghelasie de la Frăsinei, cele patru reguli ale sale:

1. Să nu te alarmezi

2, Să nu te contrazici

3. Să nu-ţi arăţi nevoinţa

4. Să nu blamezi răul

Desenele mele animate favorite sunt… Pucca şi Cartea Junglei.

Consider că un artist autentic trebuie neapărat să… fie viu, în contact permanent cu Dumnezeu, în permanenţă căutare de sine.

Cele mai bune cărţi pe care le-am citit în viaţa mea sunt câteva sute, scrise de clasici precum de Dostoievski (Fraţii Karamazov), Tolstoi (Părintele Serghi, Sonata Kreuzer) sau contemporani precum Salman Rushdie (Shalimar Clovnul, Harun şi marea de poveşti), Carlos Ruiz Zafon (Umbra vântului şi Jocul îngerului), Hesse (Jocul cu mărgele de sticlă), teologie ( de la Savatie Bastovoi cu Diavolul e politic corect și Nebunul,la Filocalie).

Dacă aş merge la un bal mascat, m-aş costuma… într-o curtezană.

Cele mai importante lucruri în viaţa le-am învăţat de la viaţă.

Calitatea pe care o admir cel mai mult la un bărbat este… curajul.

Care este tabietul tău preferat?

Nu am niciun tabiet.

Care sunt cele mai mari extravaganțe ale tale?

Sunt o femeie nonconformistă, fără reguli, deci extravaganța mea cea mai mare este libertatea.

Care este activitatea casnică pe care o deteşti cel mai mult?

Îmi plac activităţile casnice pentru că am parte rar de ele, dar atunci când le fac, mă relaxează şi le fac cu plăcere.

Ce bizarerii te caracterizează?

Port din 2002, de când am fost în Australia, un lănţişor pe talie.

Ce îţi reproşezi cel mai des?

Lipsa de atenţie.

Cine este cel mai bun prieten al tău?

Nu am un singur prieteni bun, am mai mulţi, nu foarte mulţi, căci sunt rari, dar am prieteni pe care pot să mă sprijin real, cu care comunic sincer, dezinteresat, deci am câteva relaţii adevărate, care nu sunt formale şi pe care mă pot baza.

Când erai adolescentă, cum îţi imaginai că va fi viaţa ta?

Exact cum e. Atunci când mi-am desenat ceva clar în minte, mi-a ieşit. Faza cu teatrul am descoperit-o târziu, în ultimul an de liceu. Dar faza cu scrisul o am de la 14 ani şi simţeam că va fi unul din drumurile pe care o să caut.

Dacă ai putea schimba ceva din trecutul tău, ce ai schimba?

N-aş schimba nimic, nici măcar lucrurile pe care le-am greşit, căci mi-au fost extrem de necesare. Mai mult am învăţat din greşeli, decât din reuşite.

Cum arată fericirea pentru tine? 

Împăcarea cu sine, liniştea sufletească, să fii, să simţi şi să gândeşti în acelaşi fel.

Cum ţi-ar plăcea să îmbătrâneşti?

Cu mult umor şi să fiu plină de povești pe care să le împărtăşesc celorlalţi. Pentru asta ar trebui să trăiesc intens.

Dacă ar trebui să alegi un singur cuvânt care să te reprezinte, care ar fi acela?

Zbor.

LaRevista.ro vă recomandă

LaRevista.ro vă recomandă

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 21.00, În pod la Historia, se joacă piesa de teatru „Aproape totul din viața mea”. O poveste despre curaj şi blazare, despre acţiune şi laşitate, despre alegere, cu Manuela Hărăbor şi Andreas Petrescu, text şi regie artistică Chris Simion.
Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus