joi , 30 noiembrie 2023

„Cioburi de vise”, de Maria Fătu: expoziție de pictură pe sticlă, la Galeria KronArt

KronArt

„Cioburi de vise”, prima expoziție personală a Mariei Fătu (deschisă la Galeria KronArt din Brașov) încununează o trudă inițiată cu mai bine de 10 ani în urmă. Într-un anumit sens, ea este și nu este un început, în măsura în care se produce după 4 expoziții de grup („Arta ca hobby”, „Dăm culoare țării”, „Metamorfoze”, „Vis în vis”).

Hieratice, stilizate și totuși însuflețite, siluetele Mariei Fătu nu poartă nume, pentru că – în modestia ei  – autoarea se anonimează în spatele artefactului. Mulți, în locul ei, n-ar fi făcut-o, întrucât Maria Fătu stăpânește o tehnică rarissimă, pictura pe ambele fețe ale sticlei.

Contururile – în general aurite – ale desenului alcătuiesc un soi de negativ al imaginii, o imagine în mișcare însă, sau în orice caz, o imagine volumetrică, întreținând iluzia spațialității. Rară în pictură (vezi „Soții Arnolfini”, a lui Van Eyck), ea este cu atât mai remarcabilă în pictura pe sticlă.

Culorile vii, magmatice sparg aparenta naivitate a desenului, în tentativa (mereu înnoită, niciodată încheiată) a artistului de a da trup ideii.

Fie și sub forma (de ce nu?) originală a „cioburilor de vise”.

Expoziția Mariei Fătu rămâne deschisă până pe 31 august 2015.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *