sâmbătă , 24 iulie 2021

City Break la München: 10 lucruri care îți vor face șederea mai plăcută

Munchen

~ De ce merită să mergi la München, chiar și numai pentru un City Break, și ce îți va face șederea mai frumoasă în capitala Bavariei ~

(P) Fie că locuiești într-un oraș mare, dar îl cunoști de la un cap la altul și nu te mai bucură peisajele lui, fie că trăiești în provincie și îți dorești să petreci un weekend într-o metropolă pe care nu ai vizitat-o până acum, München este o alegere cum nu se poate mai bună! V-o spun cu mâna pe… harta orașului, chiar de aici, din capitala Bavariei.

Am vizitat Viena și-mi amintesc și acum farmecul ei irepetabil; Parisul e de-o boemie unică, iar Roma este neîntrecută în piețele și cafenelele ei, și construcțiile încărcate de istorie. Am mai avut norocul să ajung și în alte colțuri și rotunjimi ale Europei, dar trebuie să vă spun că, după Creta, München ocupă spațiul cel mai vast în memoria călătoriilor mele de până acum. Am ajuns aici chiar acum un an, fără să am prea mari așteptări; credeam că e un oraș german ca oricare altul – frumos, dar cu nimic ieșit din comun. Ce mult m-am înșelat, și ce bine-mi pare! Senzația de a descoperi un loc atât de plăcut a fost ca aceea când îmbraci o haină veche și găsești în ea un obiect drag, de mult pierdut.
Locuiesc aproape de München, cu scurte pauze, de aproape un an întreg, dar de fiecare dată când îi iau străduțele la pas simt că mă aflu aici pentru prima dată. O să încerc să vă introduc puțin în atmosfera orașului și să vă fac poftă de o plimbare la München!

 • Un lucru cu totul aparte este acela că, în orice parte a orașului veți merge, nu cred că veți găsi un loc care să vă displacă. Dacă alte metropole au zone nu tocmai demne de așezat într-un ghid de călătorii, München are un strop de frumusețe pretutindeni. Vă recomand, totuși, să coborâți prima oară din metrou chiar la Marienplatz. Urcând pe scările rulante, veți ridica privirea și veți vedea, pe dreapta, turnurile celei mai cunoscute clădiri a orașului, Rathaus (Primăria).
 • Încercați să ajungeți aici chiar înainte ca ceasul să bată ora 11. Atunci, în vechile balcoane ale clădirii începe Glockenspiel – jocul fermecător al figurilor dansatoare, pe fundalul cântecelor de clopoței, care spune povestea căsătoriei dintre Ducele Wilhelm al V-lea cu ducesa Bavariei, Renata von Lothringen.

Glockenspiel @ Rathaus

   • Chiar dacă nu aveți mult timp la dispoziție, încercați să uitați de „obligația” de a vizita anumite obiective turistice. Din Marienplatz se răsfiră patru sau cinci pietonale minunate, pe care vă puteți pierde cu orele, chiar și fără să intrați în mulțimea de magazine care vă vor îmbia la tot pasul. Lăsați-vă purtați de inspirație și savurați fiecare pas!
   • Dacă am amintit de magazine, atenție: München este un paradis pentru cei care-și doresc (sau nu) să meargă la cumpărături! Buticurile sunt atât de multe și de diverse, încât, îmi pare rău, nu veți putea rezista prea multă vreme fără să vă deschideți portofelul… Partea bună este că oferta este foarte variată: de la branduri foarte accesibile, cum ar fi H&M, Zara sau Esprit, la altele ceva mai scumpe, precum COS sau Marc O’Polo (preferatele mele) și până la case de modă de lux, din gama Armani sau Louis Vuitton.
   • Dintre toate străzile pietruite care pornesc din Marienplatz, favorita mea e Theatinerstraße. Faceți o plimbare aici, o să vă placă garantat: cafenele și restaurante cu terasă, unde vă puteți opri pentru un großer cappuccino și-un croissant proaspăt cu unt, galerii de artă care vă vor ține în loc preț de câteva clipe, ademenindu-vă să intrați și să le admirați picturile, iar dacă nu doriți asta, puteți privi doar munca pictorilor stradali, care încearcă să-și câștige existența vânzând artă pe pânză. Ultima oară când am fost pe Theatinerstraße am cunoscut un pictor român!
   • Am întâlnit un alt artist român – un țambalist care înveselea trecătorii – pe Sendlingerstraße, a doua dintre străzile mele preferate din München, unde vă rog să mergeți până la capăt, spre Sendlinger Tor. Mai ales seara, la apus, locul are o pace și o frumusețe pe care mi-e greu s-o cuprind în cuvinte! Și, nu uitați, cum urcați pe Sendlingerstraße, pe dreapta, o să remarcați o clădire barocă, absolut specială, veche de peste 200 de ani, vizavi de care stă așezată, ironic, o cafenea Starbucks: este Asamkirche. Indiferent de credința voastră, intrați o clipă înăuntru, n-o să vă pară rău!
   • Ceea ce v-ar face șederea la Munchen cu adevărat memorabilă ar fi dacă ați străbate orașul pe două roți! Eu am făcut asta, m-am plimbat o zi întreagă cu bicicleta, și am văzut astfel, în câteva ore, cât aș fi văzut la pas în zile întregi. Ca în orice metropolă, trebuie să fie locuri de unde puteți închiria biciclete. Merită tot efortul, plus că München este un oraș foarte prietenos cu bicicliștii, veți putea circula în siguranță pe benzile special amenajate, care se găsesc aproape peste tot!
   • Mai ales dacă ați închiriat o bicicletă, există în München un loc în care vă veți putea plimba cu senzația că ați ieșit cu totul din oraș și că ați intrat într-un soi de pădure/parc/grădină minunată, ruptă de aglomerație, zgomote și poluare. Este Englischer Garten, un spațiu verde imens, liniștit și pe atât de frumos pe cât se spune că este. Desigur, vă puteți rătăci pe cărările grădinii și pe jos, dar în sezoanele calde, o bicicletă o să vă ajute să câștigați timp.

Englischer Garten

   • Chiar prin Englisher Garten trece un râu de mici dimensiuni (în jur de doi kilometri): se numește Eisbach și este un braț al marelui Isar. Ei bine, imediat ce treceți de podul de lângă muzeul Haus der Kunst, pe dreapta, veți vedea ceva cu adevărat spectaculos: surferi aruncându-se pe valurile râului, valuri create artificial tocmai în acest scop, pentru ca pasionații de surfing să poată trăi senzația că zboară pe crestele Atlanticului în timp ce se află, de fapt, în miezul Europei. E un show inedit, care o să vă treacă dintr-o stare într-alta: când teamă că unul din surferi nu va reuși să se mai țină pe placă, o să cadă și o să pățească ceva, când fascinație și admirație pentru priceperea lor, pentru forma lor fizică excelentă, care le permite să se arunce pe val ca și cum n-ar avea nimic de pierdut.

Surfing pe Eisbach

     • Ultimul loc pe care aș vrea să vi-l recomand este, de fapt, primul care mi-a venit în minte, dar l-am lăsat la final pentru că nici eu nu l-am vizitat încă. Alături de Alte Pinakothek și Pinakothek der Moderne, muzeul Neue Pinakothek, situat pe Barer Straße, este parte din ceea ce la München se numește „Kunstareal” („zona de artă”). Prezintă lucrări neprețuite, realizate în secolele al 18-lea și al 19-lea, de artiști precum Goya, Delacroix, Signac, Munch, precum și o colecție de picturi impresioniste de văzut măcar o dată-n viață, semnate de Monet, Manet, Renoir, Gauguin, Degas sau Pissaro. Artistul pentru care îmi doresc în mod special să vizitez prima dată Neue Pinakothek, și abia apoi orice altceva, este Vincent van Gogh. Muzeul deține una din lucrările cu floarea soarelui ale artistului meu preferat.

Nu v-am povestit prea multe despre cafenele si restaurante, nu pentru că acestea nu s-ar regăsi din plin pe străzile din München, ci tocmai din acest motiv! Sunt atât de multe, și majoritatea oferă produse și servicii atât de bune, încât e greu să dați greș. Vă recomand, totuși, să mâncați o salată Caesar și să beți un Aperol Spritz pe terasa de la Italian Connection, de pe Neuhauserstraße 5, în timp ce priviți mulțimea de trecători care, la fel ca și voi, se bucură de atmosfera savuroasă a acestui oraș-bijuterie.

Munchen

Unde stați în timpul unui City Break la München

Capitala Bavariei este considerată cel mai bogat loc al Germaniei, dar veți resimți acest lucru nu neapărat în prețurile practicate, care nu mi se par mai mari decât în alte părți ale Europei, ci în vibrația umană a orașului. Deși nu toți turiștii sunt milionari arabi veniți cu soțiile la cumpărături sau tratamente medicale, pe stradă miroase a lux și viață bună, pentru că oamenii par să știe să trăiască altfel aici. Ca să evitați să plătiți prea mult pentru cazare și masă (cel puțin mic-dejun), rezervați-vă din timp tot ce aveți nevoie pentru un City Break. Tur-operatorul Cocktail Holidays vă pune la dispoziție pachete de oferte mai mult decât tentante: prețuri începând cu doar 256 de euro pentru transport cu avionul și trei nopți de cazare la München, la un hotel de trei stele, cu mic-dejun inclus. O sumă infimă, credeți-mă, pentru un loc atât de frumos! Chiar și dacă vă doriți să stați la un hotel de patru stele, nu veți plăti mai mult de 321 de euro pentru întreg pachetul de servicii. Prețurile includ și asigurare Cocktail Travel Protection, iar ofertele de acum sunt valabile până la 31 martie 2015.  

Fotografii: arhiva personală, wikipedia.org, excelsior-hotel.de, fotocommunity.de

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus