joi , 7 decembrie 2023

Clădiri care „mănâncă” smog, construite în Ciudad de Mexico și Milano împotriva poluării

Torre de Especialidades Mexico City

Arhitecți și specialiști în problemele mediului înconjurător și-au pus deseori această întrebare în ultimele decenii: este posibil și fezabil din punct de vedere economic să contruiești clădiri care să poată curăța aerul urban îmbibat de smog? Se pare că o serie de reacții chimice benefice în acest sens pot fi obținute cu ajutorul soarelui. Mai e nevoie și de un design deștept, iar obiectivul e aproape atins. Astfel de clădiri există, deja, în Ciudad de Mexico și Milano.

În Ciudad de Mexico, unul dintre cele mai poluate orașe ale planetei, clădirea spitalului Torre de Especialidades (foto sus) este îmbrăcată într-o fațadă ce acționează ca un scut împotriva smogului. Plăcile din care aceasta este realizată, produse de o companie din Berlin, sunt învelite într-un strat de dioxid de titan, un pigment care poate acționa ca un catalizator pentru reacții chimice atunci când este activat de lumina solară. Astfel, când razele UV se reflectă asupra fațadei, se produce o reacție prin care parte din substanțele din smog sunt convertite în altele mai prietenoase, cum ar fi nitratul de calciu și apa.

Arhitecții nu pretind că inovația lor va rezolva problema poluării în marile orașe, dar dorința lor este ca și alții să le urmeze exemplul. Echipa de specialiști speră ca felul în care e construită clădirea să contracareze efectul a aproximativ 1.000 dintre cele 5,5 milioane de mașini care circulă zilnic în Ciudad de Mexico și să asigure un aer ceva mai curat în vecinătatea spitalului.

Pavilion Nemesi and PartnersPavilionul creat de Nemesi & Partners, la Milano

Între timp, orașul Milano se pregătește pentru un târg internațional ce va avea loc în luna mai, cu tema „Feeding the Planet, Energy for Life”. Ca țară-gazdă a evenimentului, Italia a depus un efort considerabil anul acesta drept simbol al protejării mediului înconjurător. Astfel, pavilionul târgului a fost construit cu 9.000 de metri pătrați de ciment ce conține dioxid de titan. Acest tip de ciment, numit și Tiocem, poate fi utilizat nu doar la construcția de clădiri, ci și pentru șosele, țigle pentru acoperiș sau pereți.

Asemeni spitalului din Ciudad de Mexico, clădirea va putea contracara efectul poluării în zona în care este amplasată, cu ajutorul luminii solare. Nemesi & Partners, firma de arhitectură care semnează acest proiect, spune că și-a dorit ca pavilionul să se asemene cu o pădure pietrificată și că acesta va avea un dispozitiv pentru captarea luminii solare, amplasat pe acoperiș, pentru a avea mai multă forță în timpul zilei.

Sursă și fotografii: smithsonian.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *