sâmbătă , 21 mai 2022

Concert „Number One” la Sala Radio: Simfoniile nr. 1 Haydn-Beethoven-Mahler

ONR_foto Virgil Oprina 115

Un periplu prin lumea unuia dintre cele mai apreciate genuri ale compoziţiei muzicale – simfonia – vă propun Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Jin Wang, în concertul programat vineri, 26 aprilie (19.00) la Sala Radio.

Călătoria va începe în clasicismul austriac cu Haydn – supranumit şi „părintele simfoniei” – cu a sa Simfonie nr. 1 în re major. Următorul popas va fi la trecerea între clasicism şi romantism prin Simfonia nr. 1 în do major a marelui Beethoven, care a dus mai departe măiestria lui Haydn, profesorul său care i-a influenţat puternic creaţiile. Seara se va încheia cu Simfonia nr. 1 în re major semnată de compozitorul austriac romantic târziu Gustav Mahler, care considera că „O simfonie trebuie să fie precum lumea: trebuie să cuprindă TOTUL.”

Jin Wang, o prezență-sărbătoare la București

Distins muzician şi dirijor, Jin Wang – care va conduce această călătorie muzicală prin lumea simfoniei – a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing şi apoi la Academia de Muzică din Viena, având şansa de a se perfecţiona de-a lungul timpului cu reputaţi maeştri ai baghetei printre care se numără Zubin Mehta şi Leonard Bernstein.

Jin Wang a repurtat numeroase succese şi a obţinut premii în cadrul unor competiţii internaţionale dintre care amintim: „Fittelberg” – Polonia, „Muzica secolului XX” – Austria, „Budapest Television” – Ungaria, „Dinu Niculescu” – România, „Primăvara la Praga” – Cehia, „Nikolai Malko” – Danemarca, „Arturo Toscanini” – Italia.  A fost invitat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum Orchestra Simfonică Radio din Berlin, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestra „Toscanini” din Italia, Orchestra Naţională din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică „Yomiuri” din Tokyo, precum şi al altor ansambluri de profil din Praga, Stockholm, Bergen, Copenhaga şi Berlin.

A fost de asemenea invitat al Filarmonicii de Stat din Moravia, al Filarmonicii „Janáček”, a dirijat la Opera Naţională din Finlanda şi Opera Comică din Berlin, precum şi la Orchestra Naţională Radio din România; este director artistic al ansamblului „Schubert Sinfonietta”, iar în stagiunile 2006-2008 a fost director atât al Filarmonicii cât şi al Operei din Würzburg.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus