miercuri , 4 octombrie 2023

Constantin Brâncuşi, cel mai important român din istoria sculpturii mondiale

CB

Mâine, 27 aprilie 2013, se împlinesc 106 ani de când Constantin Brâncuşi a părăsit atelierul lui Auguste Rodin, pentru a-şi croi propriul drum în carieră.

Data de 27 aprilie 1907 este un moment de răscruce în parcursul sculptorului Constantin Brâncuşi, pe care-l va explica mai târziu prin fraza devenită celebră: „În apropierea marilor lucruri nu pot creşte decât lucruri mici”, reluată sub forma „La umbra marilor copaci, nu creşte nimic”.

Viaţa lui Constantin Brâncuşi este o înlănţuire de escapade, de care el îşi aminteşte  cu nostalgie în notele de atelier şi în eseurile sale autobiografice, făcute de acesta în stăruinţa de a-şi construi o imagine pentru posteritate, considerând că „toate digurile se rup în faţa destinului” (op. cit, p 7).

Antrenându-ne în căutarea „esenţei lucrurilor”, Constantin Brâncuşi ne propune să trecem împreună cu el tot felul de frontiere, geografice, istorice sau formale. Din România sa natală […] „Patria mea, familia mea. E pământul care se învârte – adierea vântului, norii care trec, râul care curge, focul care dogoreşte, iarba verde – iarba uscată – ţărâna, zăpada” (op.cit, p 5) […]  ajungând la Paris, traversând Europa şi călătorind în Statele Unite ale Americii, în India şi în Egipt, el înfăptuieşte un parcurs artistic bogat care-i permite să realizeze o operă originală, purificată de orice influenţă […] o creaţie excepţională, rămasă acum în memoria colectivă şi care, la începutul secolului XX, a deschis căile către modernitate.» (Text constituit din extrase din cartea Brâncuşi, artistul care transgresează toate hotarele. Autor: Doina Lemny. Editura Noi Media Print, Bucureşti, 2012)

 „Români pentru o lume”, campania Fundației Sergiu Celibidache

Pentru astfel de români precum Constantin Brâncuşi a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache. „Români pentru o lume” reprezintă un omagiu adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro  şi pe pagina de Facebook) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc. În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *