joi , 7 decembrie 2023

Copilul sau viața? Stați, să mă mai gândesc puțin…

Baby

(P) Mă uitam într-o zi pe stradă, acum câțiva ani, la o fetiță care împingea un cărucior mic în care se afla un bebeluș de jucărie. Vorbea cu păpușa ca și cum ar fi fost copilul ei, o învelea și părea foarte preocupată să-i fie bine. Și, deși era un fapt banal, pentru că vedem deseori fetițe jucându-se astfel, mi-a venit în minte un singur lucru: cât de puternică e gena maternă, cât de adânc stă înrădăcinată în sexul feminin, dacă începe să se manifeste atât de devreme.

Și eu aveam o păpușă-bebeluș când eram mică. De fapt, a fost singura jucărie pe care am iubit-o și de care nu m-am despărțit mulți ani. Era un băiețel din plastic, cu ochi albaștri și păr blond, cârlionțat. Grăsuț și îmbrăcat într-un costumaș bleu – bluză și pantaloni scurți. Mi-a plăcut de el imediat ce l-am văzut și, habar nu am de ce, i-am pus numele Gelu! Astăzi, cu siguranță că aș fi ceva mai inspirată în a găsi un nume potrivit pentru copilul meu, de exemplu. Numai că, de fiecare dată când mă gândesc că (probabil) o să am (și eu) un copil, aproape că uit toate numele pe care i le-aș putea da. De panică!

copii1

Adevărul e că sunt o egoistă

Teama asta, că viața mea se va termina dacă voi avea un copil, mi se trage de la toate poveștile pe care le-am auzit și văzut în jurul meu de-a lungul anilor. Prietene cu cearcănele până la brâu, care îmi spun că nu mai au timp nici măcar să facă un duș. Altele pe care, dacă le vizitez, pot fi sigură că voi vorbi mai mult ca să mă ascult singură, pentru că ele nu ascultă decât baby-aparatul ăla mic, prin care auzi când plânge copilul. Iar când poartă un dialog cu tine, e neapărat despre vaccinuri, alăptare sau scutece – și-acum, serios, poți să le condamni…? O altă prietenă bună a fost atât de sinceră cu mine, încât mi-a mărturisit că îi venea să dea cu copilul de pământ, după trei săptămâni în care a(u) plâns zi și noapte – el, din cauza colicilor; ea, de disperare. Mi-a povestit și despre depresia cumplită care a urmat, de cât de vinovată se simțea și de prinsă în capcană… pentru că nu avusese habar că maternitatea poate fi și așa.

copii3

Recunosc că m-au speriat. M-am văzut dintr-o dată atârnând pe o canapea, cu toată casa vraiște, eu însămi arătând ca o sperietoare și încercând să împing un biberon în gura unui bebeluș care urlă din toți rărunchii, fără niciun chip să-l fac să tacă. Adio timp de ieșit în oraș la cafea, la film sau la magazine, adio timp pentru citit, adio timp de scris pentru revistă! Adevărul e că – pe scurt și cu sinceritate maximă – sunt o egoistă. Nu mă văd gata să renunț la tot ce am acum, adică la tot timpul meu, pentru altcineva. Tocmai de aceea nu fac copii. Încă.

copii2

În schimb…

…produc zeci de mililitri de lacrimi/secundă dacă văd vreun filmuleț cu bebeluși pe Facebook, dacă aud că o prietenă (sau doar o cunoștință) tocmai a născut, dacă asist la vreo situație emoționantă între o mamă și copilul ei. La sentimentalisme din gama asta nu mă întrece nimeni! Iar dacă aș afla azi că sunt însărcinată, aș țipa mai întâi de frică și apoi de bucurie, sunt sigură. Nu cred că există vreun alt moment în viața unei femei în care să știe atât de sigurtotul se va schimba. Iar în fața schimbărilor fundamentale poate că e firesc să ne treacă mai întâi niște fiori reci pe șira spinării. Sau încerc doar să-mi găsesc o scuză pentru egoism, pentru frica de responsabilitate? Mi-e teamă să-mi răspund, poate mă ajutați voi, cei și cele care ați trecut deja prin asta.

Un cărucior, vă rog. Și un preț just pentru timp și libertate

În încheiere, dacă tot am început vorbind despre cărucioare, poate că voi ați devenit de curând părinți și aveți nevoie de unul. Pe lângă haine și accesorii pentru gravide și mămici, hăinuțe pentru copii, jucării sau obiecte de mobilier pentru camera celor mici, BestKids are o ofertă bogată de cărucioare. Concepute 3 în 1 – cărucior, landou și scaun pentru transportul bebelușului cu mașina, ele pot dispune și de alte accesorii utile, cum ar fi coșulețe pentru depozitare, gentuțe, apărătoare de ploaie sau soare, hamuri de siguranță sau bare de protecție. Aici puteți consulta gama de modele și prețurile fiecăruia. Eu încă mă gândesc la prețul pe care-l pun pe timpul și libertatea mea și mă întreb dacă nu cumva l-am cam umflat. La economie n-am fost bună niciodată.

Fotografii: izismile.combrooklynactivemama.comtherapybeyondthecouch.cominspiringwallpapers.net

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *