duminică , 1 octombrie 2023

Coregraful Mihai Babuşka: „Baiadera este unul dintre cele mai frumoase și dificile balete clasice”

Balet B

Operă a coregrafului Marius Petipa, „Baiadera” este o poveste istorică impresionantă, care se leagă de parcursul artistic al celebrului balerin Rudolf Nureyev. Acesta a debutat în rolul personajului principal masculin Solor, la Paris, în 1961, şi, ulterior, a produs acest spectacol pe scena de la Palais Garnier, în 1992, cu puţin timp înainte de a muri. Ultima reprezentaţie din stagiune a acestui balet poate fi urmărită la Opera Naţională Bucureşti în 30 aprilie de la ora 19.00.

„Baiadera este unul dintre cele mai frumoase și dificile balete clasice și merită din plin să figureze în repertoriul companiilor din zilele noastre, desigur, cu mici ajustări. Am încercat să scutur libretul de artificii și de lungimile inutile, respectând în mare parte coregrafia originală a lui Petipa”, spune Mihai Babușka – coregraf.

Rolurile principale vor fi interpretate de prim-balerinii Oana Popescu Babuşka (rolul Nikia) şi Ovidiu Matei Iancu (Solor), iar Marina Minoiu va debuta în rolul Gamzatti.

„Gamzatti este cel mai important rol al meu de până acum. Sunt nerăbdătoare să urc pe scenă, să dansez şi să transmit  publicului emoţiile şi trăirile prinţesei indiene. Este un rol complex din punct de vedere tehnic şi artistic, un rol pe care l-am studiat cu atenţie şi care m-a provocat să îmi depăşesc propriile limite.” (Marina Minoiu – balerină)

Finalistă la Youth American Grand Prix în anul 2007, balerina Marina Minoiu a întreprins stagii de perfecționare la The Royal Ballet Covent Garden summer schoolAmerican Ballet Theater Summer Intensive Course (USA), cu maestrul Gilbert Meyer, cu maestrul Sergiu Ștefanski, la International Ballet Summer Workshop Hagen (Germania) etc. Marina Minoiu a avut colaborări cu Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța și Ballet Classique de Paris.

Astăzi maestru de studii şi repetiţii la Opera Naţională Bucureşti, Mihai Babuşka este absolvent al Şcolii Academice a Teatrului Mare din Moscova  în 1977 şi a devenit prim-solist al operei din Bucureşti în anul 1980. Mihai Babuşka este câştigătorul Premiul Teatrului Naţional Sârb din Novi Sad, Premiul I la Concursul Internaţional de Dans Iugoslav, Premiul de Excelenţă al Uniunii Criticilor Muzicali (în 2001), a fost bursier al Programului Guvernamental Lideri-Vizitatori internaţionali, pentru management artistic, SUA, 2005. În perioada 2001-2008, Mihai Babuşka a fost şef al Companiei de Balet din cadrul Operei Naţionale Bucureşti. A creat la Opera Naţională Bucureşti mai multe spectacole: Don Quijote de Ludwig Minkus (2000), Palladio de Karl Jenkins (2002),  Cenuşăreasa de Serghei Prokofiev (2002), Baiadera de Ludwig Minkus (2005), Giselle de Adolphe Ch. Adam (2009).

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *