joi , 7 decembrie 2023

Cosmin Tudoran: „Sunt un fost cunoscut de la coada de la pâine”

cosmin tudoran

Compune și cântă în trupa Maga&Tudoran, care tocmai pregătește o piesă nouă, scrie pentru blogul lui, e „prof de vin” și un entertainer neîntrecut la evenimente. În plus, mii de oameni îl urmăresc, râzând îndoiți de burtă, în pastilele video pe care le realizează împreună cu Ana Morodan, „At Your Service”, unde joacă rolul majordomului „Tudy”. Pe Cosmin Tudoran îl știți de mult, din perioada în care cânta în cea mai inedită trupă care a apărut vreodată în România, Ca$$a Loco. Dacă proiectul e acum într-un „concediu fără plată”, Cosmin pare să fie într-o perioadă foarte creativă. L-am invitat la un interviu în care am vorbit despre proiectele lui, despre muzică și șoubiz, despre succes și – puțin de tot – despre familia lui.

Cântăreţ, compozitor, blogger, comediant, gazdă la evenimente, „prof de vin” – faci foarte multe lucruri în ultima vreme, cu ce te identifici acum cel mai mult?

Cred că fiind unul dintre fericiții oameni care reușesc să facă ceva într-o lume în care se face ce trebuie, alegerile sunt toate pe același plan. E drept, uneori am poftă mai tare de un anume vin, să spunem un rosé mineral. Așa cum consumul se face pe pofte, așa prioritizarea din lista enunțată mai sus. Treaba cu bloggingul însă încerc să o șlefuiesc, mi se pare că e un cuvânt reductiv. Nu sunt blogger, sunt un fost cunoscut de la coada de la pâine, care mai așterne niște lucruri în online. 😀

Cum vezi muzica în România de azi? Şi mai departe, tot sistemul ăsta care se cheamă „showbiz”? Ce-ţi place şi ce nu? Ce crezi că avem şi ce ne lipseşte?

Personal nu cred în sintagma „șoubiz”, unde nu există o strategie de marketing unitară din care, odată luată-n vizor de toți, rezultatele să semene. Sunt momente ce aparțin unora, greii (a se citi artiști vechi) funcționând mai bine ca cei apăruți peste ploaie. Salut artistul care face ce vrea și nu e avid după faima peste noapte. 1 hit wonderii cu voci subțirele, and so on.

Avem de toate, mai puțin însă această apropiere față de muzică, lucruri ce se petreceau mai lesne în anii incipienți. Cred că muzica, din păcate, e un produs perimat. E peste tot, tot mai accesibilă, atât pentru ascultător, cât și pentru artist. Acum nu mai dai fuga să pui mâna pe album, decât rar de tot.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învăţat în industria asta, de când ai debutat şi până azi?

Cel mai important: am învățat să prețuiesc momentul. Am învățat că e bine să rămâi la bază, cu tălpile pe pământ, că modestia e monedă bună, că poți întâlni oameni frumoși la tot pasul. Cred că, după acești ani, lingoul meu de aur sunt relațiile. Și amintirile.

cosmin tudoran 2

Ce însemna să ai succes la începutul anilor 2000 şi ce crezi că înseamnă succesul astăzi? Cine crezi că e „de succes” acum?

Succesul în anii 2000 însemna să cumperi vederi de la mare cu versurile tale, să te recunoască absolut toată lumea, să fii luat prin surprindere peste noapte. Să vezi copii care îți plâng în față de emoții, iar tu să nu știi cum să reacționezi. N-a predat nimeni în liceu, la sociologie „cum să faci față succesului’”, iar mama nu m-a putut ajuta cu vreun sfat. Doar că ăsta era succesul citibil pe fața publicului. Atunci era același lucru și pentru noi, a vedea lumea fericită, a urma invitația noastră de a țipa la cerere și așa mai departe.

Lucrurile stau cam la fel acum, doar că sunt din ce în ce mai mulți oameni „de succes”. Faci un an-doi, ieși pe suspendare, scrii o carte și dai lecții de moralitate. Ești pe TV. Cumva, din legile audienței, ești de succes. 🙂 Vorba unora, faci succes. Iar dacă n-ai, repeți de câteva ori, lumea începe să creadă și gata.

Ce mai face proiectul Maga&Tudoran? Aţi mai scris piese noi?

Proiectul Maga&Tudoran a mai adunat niște cetățeni, repetă și se pregătesc a da curs primei invitații live. Odată cu prima ediție a festivalului SpellGround, trupa cunoscută printre prieteni, „7 piese”, încearcă prima cântare. De scris, am scris și tocmai ne pregătim pentru lansarea unei noi melodii. Maga&Tudoran feat. Dem Rădulescu – „Arogant”.

Cât de greu este să faci ce şi cum îţi place şi să poţi trăi din asta? Pentru tine, cel puţin, cât de dificil e?

Nu e imposibil, dar greu, uneori, e. Trebuie să te obișnuiești cu suișurile și coborâșurile, neavând un demers calm și liniștit, rectiliniu și uniform. Sunt momente și momente, dar, dacă tot faci ce crezi, după ce pușcă biciul, poți s-o ții la ralanti.

Ce se va întâmpla cu trupa voastră, Ca$$a Loco? E cu totul o parte din trecut sau o să mai auzim de voi şi în formula asta?

Sincer, nici eu nu știu. Deocamdată e o pensie prelungită, un concediu fără plată. Ce este, este, ce va fi, vom afla. 🙂 You never know what you gonna get.

Cum ai cunoscut-o pe Ana Morodan şi cum v-a venit ideea scenetelor pe care le faceţi? Vă distraţi la filmări la fel de tare pe cât ne distram noi uitându-ne la voi? 🙂 Aveţi un scenariu fix sau improvizaţi mult?

Pe Ana am cunoscut-o acum câțiva ani, eu MC, ea fashionistă în cadrul unui event la un mall bucureștean. Am povestit, ea a crescut uimitor, ne-am revăzut după ceva ani. Avem o chimie specială, ne distrăm, ne place să râdem. Gagurile noastre s-au născut de la o fază petrecută-n Thailanda, anul trecut. Eram pe scara unui avion, prin nordul țării. Lângă scara avionului, la ieșire, erai invitat să iei o umbrelă de soare, de la aeronavă la intrare. Am coborât primul din MorodanForceOne și am deschis umbrela. Apoi am așteptat quina și am tras o poză. E un cadru care acum se află printat la Morodan Shop, printre zecile de poze moment-important.

Legat de pastilele video, scriem împreună, vorbim, planificăm, însă foarte multe se petrec la fața locului. E dificilă, totuși, lipsa unui timing oportun al amândurora pentru crearea unei serii adevărate. Însă lucrăm la asta. Odată o să fie serial, mă jur. #tudypreședinte

Despre viaţa ta privată nu se ştiu prea multe, mă gândesc că aşa ţi-ai dorit. Ştiu doar că eşti căsătorit şi că aveţi o fetiţă. M-aş bucura să-mi spui, cum crezi că eşti ca tată?

Viața mea privată a fost și totuși va rămâne. Întrebarea „cum sunt ca tată” ar trebui să fie adresată domnișoarei, totuși. Încerc să fiu prieten, before anything else. Să motivez, susțin, inspir. Atât.

cosmin tudoran 3

Care crezi că e cheia unei căsnicii fericite?

Nu știu, nu prea sunt casnic. Acorduri nescrise și acceptarea celuilalt așa cum e. Nu sunt bun în declarații vis-a-vis de lecții sentimentale, sunt unii profesori on-line, so

Ce îţi doreşti cel mai mult acum?

Hmm. Fix acum îmi doresc să fiu pe o plajă. La repetiții. Cu-n spumant exrtabrut în mână.

***

cosmintudoran.ro

Like! Cosmin Tudoran pe Facebook

Maga&Tudoran

Fotografii: arhiva personală a lui Cosmin Tudoran

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *