vineri , 25 septembrie 2020

Crimă: cele șapte tablouri furate de români din Olanda au fost arse

monet

E oficial: cele șapte tablouri furate de câțiva români din muzeul Kunsthal din Rotterdam, anul trecut, au fost arse de mama unuia dintre hoți.

Lucrările de artă, care se ridicau la o valoare de zeci de milioane de euro, au fost aduse în România prin vama Nădlac, ascunse în niște perne, și au stat o perioadă în portbagajul mașinii unuia dintre hoți, au dezvăluit procurorii DIICOT, al căror rechizitoriu este citat de mediafax.ro.

Picturile – realiate de artiști geniali precum Matisse, Monet sau Gauguin – au ajuns apoi în comunca Carcaliu, din județul Tulcea, la locuința unui participant la furt. Ele au fost îngropate de mama acestuia în curtea unei case părăsite, iar mai târziu, au fost mutate în cimitirul din apropierea locuinței. În final, speriată de perchezițiile din februarie 2013, femeia le-a dezgropat și, fără păreri de rău, le-a ars în soba locuinței, gândindu-se că în felul acesta „tablourile nu vor fi găsite niciodată, nu vor fi probe împotriva lor şi hoții nu vor putea fi condamnaţi”. „Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile, reîntorcându-mă acasă cu acestea. Am băgat coletul – sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri, fără să-l mai desfac, în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet. Acestea au ars destul de repede şi am văzut că tablourile arseseră complet. A doua zi, eu personal am curăţat soba, scoţând cenuşa, pe care am pus-o într-o roabă şi am lăsat-o în curte. Apoi l-am rugat pe Gioni, omul care ne ajută prin curte, să arunce cenuşa la groapa de gunoi, care este o râpă”, a povestit procurorilor cea care a decis să distrugă valorile artistice. „Arăt că regret foarte mult faptele mele, îmi pare rău că nu am colaborat de la bun început cu organele de anchetă şi că nu am restituit tablourile atunci când puteam să o fac”, a adăugat femeia. La ce bun…?

Dosarul a fost trimis de DIICOT – Structura Centrală la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, care a stabilit primul termen de judecată în 13 august. Șase persoane sunt trimise în judecată în acest caz.

Picturile distruse sunt: „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Picturi

„Charing Cross Bridge” de Claude Monet
„Charing Cross Bridge” de Claude Monet
„Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin
„Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin
„La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse
„La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse
„Autoportrait” de Meyer de Haan
„Autoportrait” de Meyer de Haan
„Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso
„Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso
„Waterloo Bridge” de Claude Monet
„Waterloo Bridge” de Claude Monet
„Woman With Eyes Closed” de Lucian Freud
„Woman With Eyes Closed” de Lucian Freud
Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus