Să mănânci „verzituri” ştim deja că e sănătos, dar nutriţioniştii recomandă să ne extindem paleta de culori când alegem sa consumăm vegetale. Pe lângă vitamine şi minerale, fiecare categorie de fruct sau legumă conţine anumite fitochimicale, binevenite în corpul uman. „Cu cât ai mai multe culori în farfurie, cu atât e mai bine”, explică dieteticienii, „dar ca regulă, optează pentru trei sau patru culori pentru fiecare masă”.
Roşu şi roz
Există doi pigmenţi importanţi aici. Licopenul din roşii, grepfruit roz, pepene şi guava este recunoscut pentru proprietatea sa anticancerigenă. Apoi, antocianinele, pe care le regăsim în căpşuni, mure, struguri negri, sfeclă roşie şi ceapă roşie scad riscul de boli cardiace, diabet, cancer şi artrită.
Galben şi portocaliu
Morcovii, cartofii dulci, piersicile şi mango îşi datorează splendoarea de culori din carotenoizi precum alfa şi beta-carotenul, care se transformă în vitamina A odată ce sunt ingerate în organism. Aceasta din urmă este esenţială pentru sănătatea pielii, a ochilor şi pentru imunitate. De asemenea, fructele din această categorie de culoare sunt bogate în vitamina C.
Albastru şi purpuriu
La fel ca anumite vegetale roşii şi roz, cele albastre şi purpurii conţin antocianine, care au proprietăți antioxidante şi antiinflamatorii. Deşi această idee se află încă în studiu, se crede despre antocianine că sunt concentrate şi în anumite zone ale creierului responsabile pentru învăţare şi memorie.
Verde
Legumele verzi, kiwi şi avocado sunt toate bogate în luteină, care are darul de a ţine la distanţă cataracta şi problemele musculare. Apoi, cruciferele (varza, conopida, brocolli, gulia, hreanul) protejează împoriva cancerului la sân şi a celui de prostată, în timp ce salata verde conţine fier şi vitamina B9, ce reduce riscul de boli congenitale.
Alb
Chiar dacă nu au colorit, fructele şi legumele albe vin şi ele cu beneficii pentru sănătate. Bananele şi cartofii au potasiu, un mineral foarte important în funcţia musculară, iar usturoiul, prazul şi ceapa au proprietăţi antibacteriene, antiinflamatoare, antifungice şi antivirale.
Foto: vegan-magazine.com
Semnat de LaRevista.ro