vineri , 18 iunie 2021

Cum e la dentist în America

dentistfoto

Cum să fie? 🙂 Ca la dentist! Doar mai puțin dureros și mult, mult mai scump decât la noi! O să vă spun mai jos dacă merită să mergi la stomatolog aici sau dacă nu cumva ieși în avantaj cumpărându-ți un bilet de avion spre România. 

Înainte să plec din țară, în august 2015, am fost la dentistul meu, la care merg de vreo zece ani, și mi-am rezolvat toate problemele. Am făcut inclusiv o albire, așa că am ajuns în State cu un zâmbet bling-bling, de Hollywood. Am băgat la cap toate sfaturile doctorului – spală-te după fiecare masă (iar dacă nu poți, mestecă gumă), folosește ața dentară, gândește-te să-ți iei o periuță electrică (găsiți aici, dacă vă interesează, și aici mai descoperiți o mulțime de alte aparate bune de avut prin casă). Am avut eu grijă cât am putut, dar într-un an și jumătate, tot m-am pricopsit cu mici necazuri dentare. Am amânat luni de zile să merg aici la un stomatolog, pentru că nu am asigurare medicală și mă temeam că prețurile o să fie total prohibitive… Și așa s-au și dovedit!

Cele două urgențe erau o carie mică și un retainer care mi s-a desprins de pe dinți și trebuia înlocuit. Mai bine de jumătate de oră au durat doar pregătirile: consultația, raxe X (cu nemiluita, din toate unghiurile, ceea ce am apreciat) și discuțiile cu asistentele, iar în rest, așteptare, așteptare… În timpul ăsta, doctorița avea mai mulți pacienți răsturnați pe scaune, în cabinete diferite, și cred că alerga de la unul la celălalt – mai plomba o carie aici, mai scotea o măsea de dincolo… În fine, la un moment dat a venit o asistentă să-mi arate factura, ca să știu cât m-ar costa și să-mi ceară acordul. Totalul era de 554 de dolari. 🙂 Mai exact, 140 pentru obturație și 414 pentru un retainer nou. Nici nu am mai întrebat cât m-ar costa coroanele pe care mi le recomandase (începeau de la $600), sau celelalte probleme care mai erau de rezolvat, că n-avea sens. Mi-am făcut rapid un calcul și mi-am dat seama că mult mai bine ar fi să mă urc în avion și să zbor peste ocean, la dentistul meu, și să-mi văd și familia, cu ocazia asta!

I-am spus asistentei că aș prefera să rezovăm doar obturația și să amânăm retainerul pentru altă dată (greu de estimat când aș fi eu dispusă să plătesc peste 400 de dolari pentru asta…). După încă vreo 10 minute de așteptat, a venit și doctorița. Între timp, m-au tratat cu un pansament îmbibat în anestezic, ca să nu mă doară injecția. Știți în ce hal doare injecția aia în gingie, nu? Eram pregătită să plâng, dar adevărul e că nu m-a durut absolut nimic. N-am simțit nici acul, și cu atât mai puțin freza, că în momentul ăla drogurile își făcuseră efectul. Mi-aș dori ca și stomatologii noștri să procedeze așa pentru orice lucrare care presupune (chiar și doar puțină) durere. În felul ăsta poate vor reuși să înlăture teama din mintea oamenilor, și cultura noastră vizavi de igiena dentară se va îmbunătăți.

Doctorița a lucrat repede și bine, și aș mai merge la ea, dacă n-ar fi mai avantajos să mă duc acasă, unde tarifele sunt mult mai blânde cu buzunarul omului și pot să petrec și un timp cu ai mei. N-aș fi singura care practică turismul dentar, mulți prieteni care trăiesc prin alte țări preferă să se întoarcă în România (și) pentru asta. În anumite perioade ale anului, biletele pot fi surprinzător de ieftine, chiar și din State, așa că spuneți voi, ce scuză mai bună aș avea ca să vin, în sfârșit, acasă? 🙂

Semnat de

2 comentarii

  1. Sunt si la noi medici care incearca anestezia, doar ca nu fac raze X. Si uite asa, Ioana mea cu dinti perfecti si doar o mica plomba a dorit sa schimbe plomba ce dadea semne ca cedeaza . In loc de plomba schimbata in 15 min (era acasa, la Roman ), s-a ales cu nervii scosi la acea masea. Normal ca dupa scoaterea nervilor au trimis-o acasa cu o plomba provizorie .. apoi au urmat nenumarate emotii de cautare a unui stomatolog in Bucuresti. etc etc etc, o adevaratara nebunie, o plomba cu fibra de sticla ( nici nu stiam ca exista asa ceva ) si o suma totala imensa , cheltuita fara rost, cu care … o trimiteam si eu in vizita la rudele din America. Am ramas traumatizata, mai ales ca o masea fara nervi e o pierdere pe care doar ca adult o constientizezi. Uneori e buna putina durere, indica persoanei mai putin pricepute ca se apropie de un punct sensibil.

    • Doamne, ce poveste! Pare incredibil ca se mai poate intampla asa ceva in 2017, dar uite ca se poate!
      Imi pare rau sa aud, sper ca ati gasit intre timp un dentist bun, care stie ce face.

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus