luni , 28 septembrie 2020

Cum ne influenţează vremea

vremefoto

Ştim deja că vara suntem mai sensibili la alergii şi vasodilataţie, iar pe timp de iarnă, suferim de piele uscată şi afecţiuni respiratorii, dar există şi alte legături între vreme şi starea organismului nostru.

Corpul reacţionează la orice capriciu al vremii, chiar dacă nu suntem întotdeauna atenţi la semnalele pe care ni le transmite. Deseori, stările prin care trecem sunt determinate de schimbările meteorologice.

Zilele cu vânt ne obosesc

Pat Thomas, spcialist în biometeorologie, susţine că adierea blândă a unui vânticel de vară poate fi cu adevărat reconfortantă, însă un vânt care bate cu putere atacă pielea, iar creierul răspunde prompt, determinând eliberarea hormonilor de stres. După aceea, organismul se simte slăbit şi obosit, ca şi cum ar fi fost supus la efort.

Zilele luminoase ne fac fericiți

Când lumina naturală îţi pătrunde ochii, ea stimulează secreţia de serotonină, responsabilă cu starea ta de bună-dispoziţie. Astfel, vara, în corpul nostru se produce o cantitate de şase ori mai mare de serotonină decât iarna. De aceea, în anotimpul cald, nivelul de stres scade, depresiile sunt alungate, ne simţim mai energici şi avem mai puţină poftă de mâncare.

Vremea însorită creşte riscul de boli genitale

Un grup de cercetători americani care au făcut conexiuni între starea vremii şi incidenţa de îmbolnăviri de afecţiuni cu transmitere sexuală, a constatat că vara, frecvenţa acestora era cu mult crescută. Explicaţia: razele UV scad capacitatea sistemului imunitar, iar infectarea se produce cu mai multă uşurinţă.

Umiditatea ne face să strănutăm

Asta se întâmplă pentru că, în condiţii de umiditate crescută, particulele de praf se dezvoltă mai uşor. Cel mai mult au de suferit cei cu alergie la praf, însă medicii au ajuns la concluzia că umiditatea afectează, de fapt, orice persoană, cauzând strănut repetat şi senzaţia de înfundare a căilor nazale.

Frigul ne pune inima în pericol

Statisticile arată că iarna, cazurile de atac de cord cresc cu 50 %, iar principalul vinovat este frigul. „La temperaturi scăzute, vasele sanguine se îngustează, sângele se îngroaşă, iar tensiunea arterială este în creştere”, explică biometeorologul Manfred Kaiser. „Pentru oamenii sănătoşi, nu este o problemă, dar pentru cei care suferă de afecţiuni cardiace, riscul de infarct este mult mai mare iarna”, mai spune el. În plus, spun medicii, în timpul iernii există un procent de 30 % mai mulţi oameni care suferă de creşteri ale nivelului de colesterol.

Canicula ne poate provoaca migrene

Specialiştii au stabilit că fiecare depăşire cu 5 grade Celsius a temperaturii normale pe timp de vară creşte cu 75% riscul de migrenă. Asta pentru că vasele sanguine se dilată, în timp ce organismul face eforturi să-şi regleze temperatura după cea de afară.

Vântul uscat favorizează răcelile

Atunci când umiditatea în aer scade la 10 % sau 20 %, sistemul respirator este primul atacat: căile nazale devin iritate, ca urmare a uscării mucoasei, astfel că apărarea împotriva viruşilor scade.

Evită lichidele prea reci vara!

Vara, când canicula îţi provoacă o sete covârşitoare, evită totuși băuturile foarte reci, căci ingurgitate în cantităţi mari şi la intervale de timp scurte, îţi pot crea nu doar afecţiuni ale gâtului, ci şi ale stomacului. Ideal este ca temperatura lichidelor să fie doar puţin mai ridicată decât cea din termometru, pentru ca organismul să nu sufere un şoc în momentul ingurgitării. Dacă reuşeşti, bea ceai fierbinte pe timp de arşiţă – va reuşi să-ţi crească puţin temperatura corpului şi nu vei mai resimţi căldura atât de acut.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus