vineri , 8 decembrie 2023

Cum să faci Shiatsu, auto-masajul care te ajută să dormi mai bine – VIDEO

automasajfoto

Să doarmă liniştiți noaptea poate părea un vis imposibil de atins pentru cei cu durere cronică. Mai mult decât atât, situaţia tinde să se agraveze în timp, rezultând într-un circuit de durere fără sfârşit şi insomnie. Durerea cauzează privarea de somn, care, la rândul ei slăbeşte mecanismele naturale de control asupra durerii.

Shiatsu este o tehnică de masaj veche, de mai bine de un secol, în care practicantul stimulează punctele de presopunctură ale pacientului pentru a calma durerea şi stresul. Tehnica funcţionează pentru a echilibra şi pentru a elibera fluxul de chi, sau „forţa vitală”, energia organismului. „În timpul shiatsu auto-administrat, tot ce trebuie să faceţi este să efectuaţi tehnicile pe propria persoană”, spune Bogdan Begligiu, terapeut la cabinetul Tummo Reiki.

Ce spun cercetătorii

Din moment ce utilizarea medicamentelor nu este recomandată pe termen lung, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au explorat terapii alternative pentru a ajuta persoanele cu dureri cronice să aibă parte un somn mai bun. Descoperirile lor au arătat că tehnicile shiatsu auto-administrate – o formă japoneză de masaj similară cu presopunctura – pot ajuta oamenii cu dureri să adoarmă mai repede şi să se odihnească o perioadă mai lungă de timp.

Pentru acest studiu, nouă persoane care suferă de durere cronică au fost instruite în tehnici de mână shiatsu pentru a le efectua chiar înainte de culcare. După două şi apoi după opt săptămâni, participanţii au raportat că au adormit mult mai repede şi au dormit mai mult, de asemenea. De fapt, mulţi participanţi au spus că le-a fost greu să nu adoarmă în timpul shiatsu şi de obicei au adormit înainte să îşi fi terminat tratamentul.

Cercetătorii au observat că atenţia mentală puternică necesară pentru Shiatsu poate fi suficientă de una singură pentru a ajuta oamenii să adoarmă mai repede – pur şi simplu nu există nici un spaţiu mental lăsat liber pentru gânduri negative (de multe ori, acestea reprezintă o parte din cauzele insomniei).

„Shiatsu este o terapie fizică ce sprijină şi întăreşte capacitatea naturală a organismului de a se vindeca şi de a se echiliba. Acesta funcţionează asupra intregii persoane – nu doar din punct de vedere fizic, dar, de asemenea, privind aspectele psihologice, emoţionale şi spirituale ale fiinţei. Una din barierele în încercarea de a adormi, pentru persoanele care suferă de dureri, este că acestea îşi fac griji cu privire la ceea ce se va întâmpla şi în timp ce se gândesc la toate aceste lucruri negative, le este ocupată atenţia”, afirma Bogdan Begligiu, terapeut la cabinetul Tummo Reiki.

Din cauza eşantionului mic al studiului, cercetătorii nu sunt capabili să tragă concluzii exacte, încă, dar rezultatele sunt foarte promiţătoare şi au pus bazele urmatoarelelor cercetări.

„Pentru pacienţii care suferă de dureri cronice de spate şi alte tulburări musculo-scheletice, singurul lucru care contează este să găsească ceva care să îşi facă efectul. Shiatsu are mai multe stiluri, abordări filozofice şi baze teoretice care sunt în continuă evoluare. Unele se concentrează pe presopunctură, în timp ce altele pun accent pe întreg corpul, având efect de-a lungul căilor de energie”, completează Bogdan Begligiu.

Privarea de somn nu slăbeşte doar pragul de durere al unei persoane, dar îi afectează şi sănătatea. Oamenii privaţi de somn sunt predispuşi la obezitate, diabet, boli cardiovasculare şi chiar la accidente în trafic.

Semnat de

Un comentariu

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *