marți , 28 noiembrie 2023

Cum şi-a propulsat Victor Ponta verişorul la conducerea Ministerului Justiţiei

VR

Se prefigurează un scandal pe scena politică românească, după nominalizarea lui Robert Cazanciuc în funcţia de ministru al Justiţiei. Acesta a fost alegerea lui Victor Ponta, după ce Partidul Naţional Liberal a cedat portofoliul Justiţiei Partidului Social Democrat, consecinţă a faptului că Victor Ponta a desemnat-o pe Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ei, bine, se pare că primul ministru a ales pentru conducerea frâielor Justiţiei un vechi prieten, coleg foarte apropiat şi văr prin alianţă cu șeful Executivului.

Aşadar, nominalizatul pentru conducerea Ministerului Justiţiei, Robert Marius Cazanciuc, este căsătorit cu directoarea de marketing al Companiei TAROM, Rodica Cazanciuc. Lăsând la o parte faptul că TAROM este o companie aflată, la rândul ei, in subordinea Guvernului Ponta, respectiv în subordinea Ministerului Transporturilor, Rodica Cazanciuc mai are o calitate, pe lângă cea de soţie a lui Robert Cazanciuc. Pe pagina de Facebook a Rodicăi Cazanciuc, la rubrica „Despre”, aceasta o nominalizează drept membru al familiei pe Alexandra Herţanu. „Coincidenţa” face ca Alexandra Herţanu să fie nimeni alta decât sora naturală a primului ministru Victor Ponta. Potrivit unor date oficiale, Victor Ponta,  împreună cu sora sa Alexandra-Florina Herţanu (fostă Ponta) şi cu soţul acesteia din urmă, Iulian-Cristian Herţanu, aveau concomitent trecută  în actul de identitate adresa de domiciliu  în acelaşi apartament, situat  într-un bloc din Bulevardul Dinicu Golescu, sector 1, Bucureşti.

Unele surse afirmă că Rodica Cazanciuc este chiar verişoara primară a lui Victor Ponta, iar tocmai relaţia foarte apropiată a actualului prim ministru cu procurorul Robert Cazanciuc ar fi condus la căsătoria dintre acesta şi ruda lui Victor Ponta.

Pe vremea lui Năstase, Ponta l-a numit pe Cazanciuc adjunctul său la Corpul de Control al Guvernului

Prin alianţă, astfel, Robert Cazanciuc este rudă cu cel care l-a propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Nu ar fi, însă, pentru prima oară când Victor Ponta intervine  în ascensiunea profesională a vărului său prin alianţă. Putem identifica trei astfel de momente, petrecute primul în urmă cu mai bine de zece ani, iar celelalte două succedându-se  în perioada 2012-2013, când guvernarea a intrat pe mâna lui Victor Ponta.

Aşadar, Victor Viorel Ponta şi Robert Marius Cazanciuc au urmat,  în perioada 1991 – 1995 cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. În 1995, amândoi au devenit licenţiaţi  în Drept Penal. În perioada 1995 – 1998, atât Victor Ponta, cât şi Robert Cazanciuc au îmbrăţişat profesia de procuror, primul activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, iar al doilea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului Agricol Ilfov, ambele instituţii fiind subordonate Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti.

Lucrurile nu se opresc aici. Între anii 1998 şi 2001, Victor Ponta s-a transferat, ca procuror, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, activând în cadrul Secţiei Anticorupţie, Urmărire penală şi Criminalistică, specializat în domeniul infracţiunilor economico – financiare. Din nou, coincidenţa face că Robert Cazanciuc, tot în perioada 1998 – 2001, să se transfere, de asemenea, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a activat ca procuror  în cadrul Biroului de relaţii cu mass-media şi, ulterior, devenind purtătorul de cuvânt al acestei instituţii.

Lucrurile iau o întorsătură cu adevărat spectaculoasă în cariera ambilor procurori, deveniţi acum rude prin alianţă, în perioada 2001 – 2004. Atunci, Victor Ponta este numit de Adrian Năstase în funcţia de secretar de stat, şef al Corpului de Control al primului ministru. În aceeaşi perioadă, Robert Cazanciuc a devenit (printr-o coincidenţă, evident) director general şi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al primului ministru, avându-l ca şef direct pe Victor Ponta. Acesta reprezintă, practic, primul moment  în care Victor Ponta a intervenit direct  în cariera soţului rudei sale, Robert Cazanciuc.

Ministru independent la Justiție, cu un frate primar PSD în Prahova

Un al doilea moment a fost anul trecut, când, după ce Victor Ponta a devenit prim ministru, Robert Cazanciuc a fost detaşat de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în funcţia de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe, instituţie aflată în portofoliul Partidului Social Democrat, condus de acelaşi Victor Ponta, în calitate de preşedinte.

Cel de-al treilea şi ultim moment cronologic în care cariera lui Robert Cazanciuc a cunoscut o ascensiune fulminantă, ca urmare a relaţiei pe care o are cu Victor Ponta, a avut loc în prima parte a lunii aprilie 2013, când Ponta l-a desemnat pe Cazanciuc să preia, de la… ministrul interimar Ponta, portofoliul Ministerului Justiţiei. Mişcarea s-a dorit, declarativ, a fi una care să demonstreze că la conducerea justiţiei nu va fi „uns” un om politic, ci un tehnocrat, provenit din rândul magistraţilor. Realitatea este însă aceea că, în loc de un om politic, premierul României a preferat la șefia Ministerului Justiţiei o rudă de-ale sale, chiar dacă este una prin alianţă.

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbi Române, prin noţiunea de nepotism se  înţelege: “NEPOTÍSM s. n. Faptul de a uza de autoritatea sau de influența personală în favoarea rudelor sau a prietenilor; promovare prin protecția rudelor și a prietenilor influenți. – Din fr. népotisme.”.

Şi asta nu este totul. Independent politic sau nu, procurorul Robert Cazanciuc are un frate care se numeşte Paul Costin Cazanciuc. Acesta din urmă este, la rândul său, independent politic. Adică este membru al PSD şi ales, în vara trecută, pe listele USL în funcţia de primar al localităţii Rafov, judeţul Prahova.

Foto: www.realitatea.net

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *