sâmbătă , 2 decembrie 2023

În curând, la cinema: „Maps to the Stars”, o satiră la adresa industriei de la Hollywood

Maps to the Stars_afis

Maps to the Stars / Hărţi către stele, cel mai recent film al regizorului canadian David Cronenberg, o satiră cinematografică la adresa showbiz-ului de la Hollywood, în care îi veţi putea vedea pe Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson şi Mia Wasikowska, va avea premiera în România în 31 octombrie. Pelicula este distribuită de Independenţa Film.

Filmul este o incursiune în lumea complicată a Hollywood-ului şi a culturii occidentale, o lume populată de celebrităţi pline de orgolii, împreună cu oamenii lor de casă.

Scenariul este scris de Bruce Wagner şi porneşte de la experienţele trăite de el în anii ‘90, când avea un part time job ca şofer de limuzină pentru celebrităţile de la Hollywood.

Maps to the Stars / Hărţi către stele a avut premiera anul acesta, în competiţia Festivalului Internaţional de Film Cannes 2014. Julianne Moore a primit premiul pentru „Cea mai bună actriţă”.

Regizorul canadian David Cronenberg, poreclit Baronul sângelui, a devenit cunoscut în urma remake-ului The Fly (1986) şi apoi al lui Videodrome (2003). Alte titluri celebre ale lui Cronenberg sunt A History of Violence (2005), Crash (1996) şi eXistenz (1999), acestea din urmă fiind foarte bine primite la vremea respectivă la festivalurile de la Cannes şi Berlin. eXistenz a obţinut Ursul de argint la Berlin.

Maps to the Stars / Hărţi către stele (2014) reprezintă a doua colaborare dintre regizorul David Cronenberg şi actorul Robert Pattinson (Twilight Saga), după Cosmopolis (2012). De asemenea, Maps to the Stars este primul lungmetraj al regizorului canadian filmat în Statele Unite.

Durata filmului: 1 oră şi 55 de minute.

Bugetul: 13 milioane $.

Rating în USA. Maps to the Stars a obţinut din partea Motion Picture Association of America (MPAA, sistemul de calificative din SUA) rating-ul R-Restricted, persoanele sub 17 ani pot intra la film numai însoţite.

John Cusak: „Hollywood-ul este un bordel în care oamenii o iau razna”

Într-un interviu recent acordat cotidianului britanic The Guardian, după premiera filmului Maps to the Stars, actorul John Cusack (Being John Malkovich, The Thin Red Line, High Fidelity, Serendipity, 1408, 2012) a catalogat industria de film americană drept „un bordel în care oamenii o iau razna”. Cusack a subliniat dificultăţile prin care trebuie să treacă tinerii actori pentru a reuşi la Hollywood. „Nu poţi ajunge sus. Acolo este un bordel, iar oamenii o iau razna, cultura de acolo pur si simplu mănâncă actorii tineri şi apoi îi scuipă afară. Este greu să supravieţuieşti fără să îţi găseşti un refugiu”, a declarat actorul american.

Scenaristul, şofer de limuzină ca al doilea job

Ideea scenariului din Maps to the Stars datează din anii ‘90, când Bruce Wagner (actualmente scenarist, regizor, producător şi actor) era un tânăr actor debutant care, pentru a se putea întreţine la Hollywood, trebuia să lucreze şi ca şofer de limuzină. Oarecum asemănător personajului lui Robert Pattinson din film. Wagner a început să scrie un scenariu care să cuprindă experienţele trăite de el la Hollywood în acea perioadă. Povestea s-a dezvoltat şi modificat ulterior, pe măsură ce Wagner devenea un scriitor şi scenarist de succes. Abia după vreo zece ani, el s-a hotărât să-i arate materialul lui David Cronenberg. Acesta a fost impresionat pe loc de poveste care era o combinație între comedie, horror şi sinceritate debordantă. „Este o poveste care atacă în modul cel mai feroce momentul în care trăim acum, din punct de vedere cultural, tehnologic şi tot ce vrei”, a spus la un moment dat regizorul Cronenberg. „Asta admir la ea cel mai tare. Cred că aici este forţa lui Bruce. Pur şi simplu nu are nici o teamă de nimic. Am simţit pe loc că trebuie să fac acest film.”

Maps to the Stars, „o dramă de familie, doar că nu orice fel de familie”

Cronenberg este cunoscut pentru filmele sale controversate şi pentru faptul că nu se dă înapoi de la nici un fel de subiect. Vezi filmele sale de tinereţe: Scanners, Videodrome, The Fly, Naked Lunch, eXistenZ şi Spider. Sau, cele mai recente, thriller-ul A History of Violence, drama istorico-psihologică despre Freud şi Jung, A Dangerous Method sau Cosmopolis. Pentru Cronenberg, Maps to the Stars a fost o şansă pentru abordarea a încă unei teme controversate, ceea ce el a numit „o dramă de familie, doar că nu orice fel de familie”.

De-a lungul anilor, Wagner şi Cronenberg au continuat să modifice scenariul, să-l aducă la zi. „Ori de câte ori ne întâlneam să lucrăm pe scenariu, Bruce şi eu ne mai uitam pe anumite pasaje din text şi spuneam: ah, asta nu mai e de actualitate, mai bine renunţăm la ea!”, povesteşte regizorul canadian.

Sinopsis

Stafford Weiss (jucat de John Cusack) este un expert în tehnici de dezvoltare personală. Emisiunea sa de la TV l-a făcut celebru şi respectat de elita de la Hollywood. Cristina Weiss (Olivia Williams), soţia sa, este ocupată cu educaţia lui Benjie (Evan Bird), fiul lor, un copil-vedetă în vârstă de 13 ani, care s-a întors recent de la dezintoxicare. Celălalt copil al cuplului este piroman: Agatha Weiss (Mia Wasikowska) ajunge în oraş după ce a fost externată dintr-o clinică de psihiatrie. Ea începe o relaţie cu un şofer de limuzină (Robert Pattinson), asistentul personal al Havanei Segrand (Julianne Moore). Aceasta este o starletă cam trecută de la Hollywood, a cărei carieră este în declin. Mama ei, Clarice (Sarah Gordon), a fost o vedetă cu un succes mult mai mare, iar acum fiica este disperată că s-ar putea să nu iasă niciodată din umbra mamei.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *