vineri , 30 iulie 2021

Curățenie generală în stilul de viață

stil de viatafoto

Când vine vorba de un stil de viață sănătos, stau de multe ori să mă gândesc ce ar presupune el pentru mine și viața mea. În momentul în care ai un job full time, cu termene limită și cu telefoane care nu contenesc, îmi dau seama că trece timpul, și pentru oricine timpul e prețios, mai ales dacă ai rămas în urmă cu multe treburi de rezolvat.

Acum, imaginea și banii sunt importante, dar și mai mult contează sufletul nostru. După atâtea reclame frumoase și articole găsite pe internet, parcă nimic din ce-am citit nu mi se potrivește. Cum ar trebui să fiu sau ce ar trebui să fac, conform celor aflate, nu se pliază de niciun fel pe firea mea.

În schimb, am întâlnit o doamnă doctor profesionist care m-a sfătuit simplu și la obiect: „Să avem o măsura în toate”. În viața aceasta trepidantă, când stresul ocupă primul loc al dușmanilor de pe listă, nu avem încotro, ori alegem să ne mai potolim, ori mergem înainte, dar pe urmă suportăm consecințele pe care agitația le are asupra organismului nostru, pricopsindu-ne cu diverse boli.

Întâlnim tot felul de oameni care ne pot face chiar rău printr-o simplă discuție, aruncând, chipurile, o întrebare nevinovată. Însă, de fapt, îți știu punctul sensibil și de aceea au plasat întrebarea. Eu am pățit-o deseori, până să mă lămuresc că nu trăim într-o lume ideală. Când vedeam că anumiți oameni se feresc să vorbească cu X și Y, credeam că e o răutate să nu îți saluți colegii, să nu zâmbești așa cum ne-au învățat manualele de conduită sau despre cum să ai succes în zece pași, în stil american. De-abia acum mi-am dat seama că nu trebuie să stăm prea mult lângă oameni care nu numai că nu ne sunt de folos, ci dimpotrivă, au un impact nociv asupra noastră.

Bine, acum nu vom sta nici inchiși în casă. Dar, cu eleganță și maturitate, ar trebui ocoliți toți aceia care ne provoacă stări negative. Durerea e mai mare când știi că pe unii dintre ei i-ai și ajutat. Cu toate acestea, ceea ce trebuie să-ți amintești e că (și) tu contezi. Sună cam egoist, însă vremurile sunt prea grele ca mai pe urmă să platești ședințe costisitoare la psiholog, pentru a te confesa medicului despre problemele tale. Și, până la urmă, psihologul nu îți dă sfaturi. Vei ajunge să ințelegi că tu ai ales, și alegi în mod inconștient sau nu, să rămâi în această stare pe care ți-o provoacă anumite persoane.

Mi-a plăcut când un manager mi-a spus odată că „toate au o rezolvare”, dar e foarte dificil când te afli chiar tu în situația de a alege. Frica de singurătate, frica de a nu fi acceptat de alte grupuri îți paralizează mintea. Mai întâi trebuie să te accepți pe tine, să realizezi unde te-au lovit „prietenii” care au vrut să îți ia jobul sau altceva – acolo e punctul tău forte sau slab. Și dacă îl analizezi puțin, ai să vezi că acel punct poate deveni un atu și îți poate deschide ușa către alte circumstanțe și alți oameni.

Ideea că suntem indispensabili pentru unii, că nu ar putea să se descurce fără noi, este una eronată. Fie că este iubitul, că sunt copiii de peste 18 ani sau cei de la serviciu. Ei rămân într-o zonă de confort pe care le-o oferi, iar tu nu faci altceva decât să îți epuizezi resursele.

Vei vedea mai târziu că pentru tine nu ai facut nimic, și nici ei nu au făcut, iar în viața modernă tot mai mulți oameni spun că nu sunt datori nimănui. Așa că ar trebui să îți vezi de tine în primul rand, și după aceea să vezi cine ar avea cu adevărat nevoie de ajutor.

Să te iubești pe tine așa cum te-a iubit Dumnezeu când ți-a dat viață

Ai multe de făcut pentru tine: să îți respecți somnul și mesele, să ai o mai mare grijă de tine zi de zi, să te bucuri de fiecare zi cu ale ei, să te bucuri de fiecare succes al tău, de cei dragi ție și de tot ce te înconjoară, să simți că trăiești, și astfel și stima de sine îți va crește. Să te iubești pe tine așa cum te-a iubit Dumnezeu când ți-a dat viață. Poți și dărui și împărtăși și altora, cu mare drag, doar cât poți, și după masură. Spun toate acestea pentru că trăim într-o lume abuzivă și nu te scoate nimeni din nevoi dacă nu ieși tu sau dacă nu ocolești nenorocirile.

Ar trebui să fii atent la felul în care sunt persoanele din jurul tău. Ce beneficii ai alături de ei? Dacă vor întotdeauna să fie liderii grupului, merită să-i urmezi? Ei sunt mai buni? Poate au metode de manipulare mai bune ca restul grupului. Dacă te afectează, dacă simți că nu ești valorizat, îndepărtează-te, decât să fii întruna aplaudac și să te obosești, ei să culeagă roadele și tu ponoasele.

Sunt multe persoane care ți se confesează cât de greu o duc, dar la capitolul bani și social stau mult mai bine decât tine, însă ei vor să fie ascultați. Cine câștigă și cine pierde? Tu zici că faci o faptă bună. Așa e. Însă tu stai te consumi, îi asculți și le dai și sfaturi, pe care oricum ei le au sau au deja treburile aranjate. Dar ei se descarcă și tu te încarci. Vă aduceți aminte de cei care spuneau la școală „A, eu nu am învățat nimic!“, însă luau 10 cu felicitări? Atunci bucuria lor interioară era mult mai mare, pentru că așa, „nepregătiți” cum erau, îți puteau flutura pe sub nas: „uite, am luat 10!”, în timp ce tu luai, poate, o notă mediocră. Cât de mult te afecta un episod de acest gen, când știai că fuseseși sincer? Însă relațiile interumane nu sunt așa, și nici prietenia.

Acest articol nu se vrea a fi un ghid despre cum să îți părăsești prietenii și să rămâi singur. Trebuie doar să ți-i alegi cu grijă și să îi păstrezi numai pe cei care îți prețuiesc prietenia. Cei mai mulți au trecut prin aceste momente și au făcut față, fie că au fost ajutați, fie că au, cum se spune, „spatele acoperit”. Însă unii nu știu cum să se mai descurce sau să descoasă ițele relațiilor interumane și sunt captivi în „prietenii” cu oameni care au avut flerul să le devină „călăi”. Aici voiam să ajung: nu vă lăsați afectați, epuizați, consumați de oameni care nu vă merită.

Putem să ne găsim în interior puterea de a fi autodidacți

În vremurile actuale, în care locurile de muncă nu-ți le mai garantează nimeni, în care colectivul se schimbă foarte des, șefii, de asemenea, nu e ușor să treci prin procesele de transformare și adaptare. Mai ales persoanele care ajung la vârsta maximă de angajare de 35 de ani și care stau cu sufletul la gură că vor fi puse pe lista de șomaj și cărora li se mai adaugă și problemele casei și ale copiilor. În multe cazuri, stresul este enorm. Dar există soluții, dacă încerci să le vezi, să le cauți.

Pentru unii e foarte ușor să urmeze niște cursuri, să facă și să dreagă, însă viața e scumpă, știm cu toții. Nu e fair play să îi spui cuiva ce să facă, ce dietă să urmeze și să se ducă la sală, când el are rate la bancă și chiar restanțe, cand spaima zilei de mâine i-a cuprins mintea și stă cu frica în sân. Ce abonament să își mai plătească la o sală de fițe?!

Putem să ne găsim în interior puterea de a fi autodidacți. Ne cere timp și o minte limpede. De aceea spuneam că ar trebui să ne debarasăm de stresul cotidian, de oamenii care nu ne ajută și care, pe deasupra, profită de pe urma noastră și să încercăm să ne creăm un stil de viață care ni se potrivește. Să avem mai întâi baza Piramidei lui Maslow, și pe urmă, ușor-ușor, să urcăm treaptă cu treaptă. Se poate ca și din vârf să cazi din nou la prima treaptă. Nimeni nu îți garantează succesul pe viață.

E necesar măcar un strop de ambiție ca să-ți trăiești bine viața

Ce ar mai putea completa în viețile noastre ar fi muzica de orice fel, mersul pe jos, dieta cumpătată. Toate modelate după gustul nostru și după timpul pe care îl avem la dispoziție. Altfel, e necesar măcar un strop de ambiție ca să-ți trăiești bine viața. Aici e aici. Să reușești să ai o stare bună mai tot timpul. Dar, dacă ai unde să locuiești, ce să mănânci și un mic venit, restul poți construi conform listei tale de dorințe. Fericirea, în cazul acesta, constă la ce te raportezi. În cazul în care faci comparații cu cei care stau în zone rezidențiale, atunci nu vei mai fi satisfăcut de ceea ce ai și, în mod inevitabil, nefericirea își va arăta colții.

Există tertipuri pentru a nu te mai gândi la ziua groaznică pe care ai avut-o. Pe cât sunt de mici și de simple, părând chiar ilare, totuși, funcționează. Deschizi geamul, închizi toate aparatele pe care le ai în casă – televizor, radio, computer – faci o baie revigorantă, iar treburile le faci în tihnă. Pentru o descărcare a sistemului nervos, poți să faci și o plimbare de seară, dacă-ți rămâne timp. Somnul nu te va cuprinde imediat. Știm că organismul se resimte, dându-ți semnale că l-ai obosit cam mult. Dar încet, încet, îți vei liniști mintea și te vei putea odihni.

Din tot ce am auzit, citit și învățat până acum, am ajuns la concluzia că cele mai importante lucruri, pentru un stil de viață sănătos, sunt somnul, hrana si mediul pe care ni-l creăm. Dacă le împletești în funcție de cum îți cere organismul, după cum vrei tu, după cum simți și poți, vei reuși să fii mai împlinit și să te simți mai bine.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus